Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 paź 2018, 13:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 paź 2017, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
No to zakłócenia generuje co innego. Sprawdź czy są jak odbiornik podłaczysz bezpośrednio do GS (krótkim przewodem)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
Według mnie zakłócenia może generować też sterownik matrycy, jak upchane jest wszystko w skrzynce blisko siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 paź 2017, 08:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Piotrowy pisze:
Według mnie zakłócenia może generować też sterownik matrycy, jak upchane jest wszystko w skrzynce blisko siebie.



Ale jak wyłączę zasilanie matrycy to na goglach nadal występują te paski.
Sprawdzę jeszcze podłączając odbiornik na krótko bezpośrednio do GS'a.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 paź 2017, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
Przyjrzałem się obrazowi i zastanawia mnie niska częstotliwość tych pasków - pojedyńcze kiloherce. Przetwornice powinny pracować na wyższych częstotliwościach.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 paź 2017, 21:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 46
Lokalizacja: Bochnia,Kartuzy
Zbig pisze:
Fox powinien się grzać, pewnie padła końcówka mocy.
Wie ktoś gdzie takowa końcówka jest do nabycia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 paź 2017, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3029
Lokalizacja: Warszawa
:roll:
ookon pisze:
Zbig pisze:
Fox powinien się grzać, pewnie padła końcówka mocy.
Wie ktoś gdzie takowa końcówka jest do nabycia?

Nie jestem pewien, ale zapytaj Misia. Może ci pomoże :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 paź 2017, 23:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 46
Lokalizacja: Bochnia,Kartuzy
Piotrowy pisze:
:roll:
ookon pisze:
Zbig pisze:
Fox powinien się grzać, pewnie padła końcówka mocy.
Wie ktoś gdzie takowa końcówka jest do nabycia?

Nie jestem pewien, ale zapytaj Misia. Może ci pomoże :roll:
Dzięki Piotrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Czy steruje ktoś głowicami przez 5m kabel ? U mnie tak jak by gubiło się strojenie co jakiś czas.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 701
Lokalizacja: Warszawa
Poczytaj to. Głowice sa sterowane właśnie przez I2C

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Dzięki :-)

Niestety nie mogę znaleźć kontynuacji tego wpisu ale to nic.

GS podciąga linie SDA i SCL do Vcc, pytanie czy głowica to robi ? Jeśli tak to potrzebujemy tylko 2x P82B715 + 4x rezystory 470 ohm i możemy sterować głowice 20m kablem.


Czy ktoś steruje głowice z GS przewodem dłuższym niż 4m ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Już przed zlotem rozwiązałem swój problem z paskami i strojeniem głowic i opisze rozwiązanie dla potomnych :)

Chcąc uniknąć pętli masy zrobiłem tak, że w bazie nie miałem takiej pętli ani jednej. Okazało się, że lekarstwem na jakiekolwiek zakłócenia było dołożenie dodatkowej masy na złączach video (nie ekranu) pomiędzy GS a sterownikiem matrycy i dodatkowo taki sam zabieg między GS a odbiornikiem video.
Na moim przykładzie widać, że korzyści z niwelowania pętli masy to mit.

Powiem jeszcze że masa zasilająca do matrycy jak i do odbiornika video są bardzo konkretne.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 06:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
toretto1995 pisze:
Na moim przykładzie widać, że korzyści z niwelowania pętli masy to mit.

Powiem jeszcze że masa zasilająca do matrycy jak i do odbiornika video są bardzo konkretne.


Pętle masy to nie mit. Po prostu miałeś jeszcze jeden problem, ze spadkami napięcia na przewodach.

p.s. oglądałeś kiedyś druciki w chińskich kablach video?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 sie 2018, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3398
Lokalizacja: Strefa G
Tak widziałem, aczkolwiek ja nie używam takich kabelków ;-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 paź 2018, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 44
Lokalizacja: Legnica
Mam podobny problem co toretto1995. Połączenia masy zgodnie ze sztuką z tym, że przewody ekranowane mają podłączone ekrany z obu stron. Dla sygnałów video i audio zastosowałem przewody RG174. Prążki o podobnej częstotliwości lecz nie tak mocne jak u toretto1995. Najciekawsze jest to, że te prążki pojawiają się w momencie rozjaśnienia wyświetlacza LCD na GS. Gdy jasność wyświetlacza zmniejszam to prążki zanikają. Wygląda to tak jakby prąd diod podświetlających wyświetlacz był sprawcą zakłóceń. Spróbowałem dodatkowo umasić gniazda video i audio tak jak toretto1995 lecz to nie dało pozytywnego rezultatu. W czasie prób UBEC odłączony, retransmisja 5,8GHz odłączona. Gdy sygnał video podam na monitor z pominięciem GS to jest O.K. Dodam jeszcze, że na wejściu i wyjściu zasilania w GS dałem po jednym elektrolicie 4700/16. Gdy całość jest połączona jak do lotu tzn. podłączony UBEC i działąjąca retransmisja to nie mam zakłóceń od serw i brak jakichkolwiek innych zakłóceń jak tylko te które opisałem wcześniej. Walczę z tym od kilku dni. Nadzieja w twórcy projektu. Może coś podpowie. Przed chwilą uruchomiłem GS bez wyświetlacza LCD i obraz jest żyleta, bez żadnych prążków. Jest pewność, że winowajcą jest LCD w GS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 paź 2018, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2153
Lokalizacja: Warszawa
A jak jasność wyświetlacza LCD jest na 100% to również są prążki?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1891 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.