Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 sty 2018, 18:57

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1882 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 21 paź 2017, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Ekranowanym razem z audio. Tzn przewod ekranowany 2 żyłowy. Na długość około 6m. Ekran najlepiej podłączyć od strony bazy czy od strony zasilania odbiornika ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
po obydwu. ważne żeby żadna masa po stronie odbiornika nie łączyła się (i żaden przewód masy nie był wspólny) z masą serw i UBEC-a. Obydwie masy muszą łączyć się tylko w stacji bazowej

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 08:38 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 32
Lokalizacja: Bochnia,Kartuzy
Masy mają łączyć się tylko we wtyczce "out"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
masy zasilania tak. Sygnałowe oczywiście dochodzą do odpowiednich złączy (AV, serwa)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Tak na szybko narysowałem w skrócie schemat mojej bazy. Czy jest tutaj coś nie tak ?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
Ja Ci mówię że sieje ten BEC od serw. Jak po jego odłączeniu paski znikną to często wystarczy dołożyć jakiś kondensator po stronie 12V od tego BEC'a, albo pierścionek ferrytowy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Jutro to przetestuję, aczkolwiek zakłócenia występują cały czas a nie tylko w momencie działania serw ;)

A paski wyglądają tak:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9045
Lokalizacja: Bytom
Bo to BEC sieje a nie serwa. A BEC jest cały czas pod prądem. Choć mogę się mylić, ale jednak wydaje mi się to najbardziej prawdopodobne, a sprawdzenie teorii banalnie proste.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Masz wspólne zasilanie i masę (+ i -) dla odbiornika i UBEC/serwa. Tak nie może być. Musisz mieć oddzielne kable do +12V i od masy(-) do odbiornika i oddzielne do UBEC/serw.
I przy trackerze ani te masy ani zasilanie +12V nie mogą się łączyć. Tak jakby to były oddzielne urządzenia w zupełnie różnych miejscach. Wtedy będzie dobrze i nie będzie zakłóceń.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Uciąłem zasilanie BEC'a, dokładnie to +. Niestety bez żadnych zmian w obrazie. I na matrycy i na goglach nadal te paski. Po wyłączeniu matrycy, na goglach paski nadal występują.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 200
Lokalizacja: Koszalin
Spróbuj jeszcze odłączyć ekran przewodu sygnałowego od masy po jednej stronie (GS lub odbiornika).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Ekran przewodu sygnałowego podłączony jest tylko od strony GS'a.

Gdybym podłączył ekran z dwóch stron to miałbym pętle masy, czyż nie ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 275
Lokalizacja: Białystok
Nie wiem jak pętlę, ale na pewno ekran to już by nie był bo przewodzi masę od np. urządzenia A do B, a nie separuje przewody wewnątrz od zewnątrz. Brakuje mi słownictwa..

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Czyli wyłączyłeś (chwilowo) BEC-a? Czy tylko puściłeś zasilanie BEC-a osobnym przewodem?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 paź 2017, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3228
Lokalizacja: Strefa G
Wyłączyłem zasilanie beca.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1882 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.