Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 kwie 2019, 09:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1926 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 10 paź 2018, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 56
Lokalizacja: Legnica
Prążki są przy jasności 100%. Gdy jasność zmniejszam to prążki są coraz mniej widoczne i przy jasności 10% są praktycznie niewidoczne. Różnicę jakości obrazu na monitorze podpiętym do G.S. widać jak przy jasności 100% wyjmę moduł wyświetlacza z gniazda, wtedy prążki znikają. Próbowałem dać dodatkowy kondensator 1800/10 na linii 5V (Backlight VCC) przy samym gnieździe LCD, łączyłem dodatkowym przewodem o przekroju 1mm² Backlight GND przy gnieździe LCD z masą główną przy zasilaniu G.S., łączyłem dodatkowym przewodem o przekroju 1mm ² linię 5V (Backlight VCC) przy samym gnieździe LCD bezpośrednio ze stabilizatorem 5V, dawałem umasiony ekran między LCD a G.S. który z zapasem ekranował LCD od G.S. Powyższe próby bez pozytywnego efektu. Dodam jeszcze, że próby robiłem na trzech różnych kamerach (HS1177, RunCam Split, RunCam Split 2) podpiętych do nadajnika FOX 800mW, przewód sygnałowy ekranowany, antena Cloverleaf 3 listki od Prodrone. Próby robiłem z nadajnikiem i odbiornikiem w tym samym pokoju więc mogło dojść do przesterowania odbiorników lub niepożądanych interferencji więc z uwagi na brak tłumika do TX próbowałem przy wykręconych antenach RX. Przenosiłem również nadajnik do pokoju oddzielonego przedpokojem i przy wykręconych antenach RX pojawiał sie lekki szum na obrazie i w G.S. widać było, że poziom sygnału spadł czyli nie może być mowy o przesterowaniu odbiornika. Cały układ - kamera, nadajnik FOX, zasilanie pakiet 3S są poza modelem czyli nie są połączone z autopilotem.
Zauważyłem, że kamera HS1177 daje obraz o najlepszej jakośći tzn. prążki są mniej widoczne. Natomiast RunCam Split z dodatkową przetwornicą Pololu oraz RunCam Split 2 ze swoją wewnętrzna przetwornicą dają zdecydowanie gorszy obraz ponieważ dochodzą zakłócenia w postaci lekko widocznych dwóch czasami trzech poziomych śladów na obrazie co świadczy o zakłóceniach od harmonicznych o bardzo niskiej częstotliwości, być może druga lub trzecia harmoniczna 50Hz (skąd by się to wzięło). Mam ochotę zacząć od zera czyli podłączyć samą kamerę bezpośrednio do monitora, następnie kamerę do wejścia G.S. a monitor do wyjścia G.S. i dalej z torem radiowym. Biorę się do roboty.................................... Po około miesiącu ciężkiej i nikomu nie potrzebnej pracy jestem przekonany, że interferencja czyli prążki na wizji dodaje GS. Nie ma tutaj żadnych czarów z masami. Do GS podłączone zasilanie z akumulatora kwasowego 12V, do wejścia GS kamera i do wyjścia GS monitor. Wszystkie połączenia zgodnie ze sztuką czyli przewodem ekranowanym. Na ciemniejszych fragmentach obrazu widać prążki które znikają po zmniejszeniu jasności LCD do 10%. Po podłączeniu kamery do monitora tych prążków nie ma. Winę za tą sytuację ponosi prawdopodobnie przetwornica GS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lut 2019, 14:49 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Rozwiązał się problem z tymi zakłuceniami/prążkami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lut 2019, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 56
Lokalizacja: Legnica
Problem nadal występuje a ja musiałem do tego przywyknąć. Może kiedyś twórcy projektu trafią na ten wątek i ..... :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lut 2019, 00:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 954
Lokalizacja: Warszawa
Zdarza się że trafiają, ale co tu powiedzieć. Mogę zaproponować inny egzemplarz do testów, bo może ta stacja ma jakiś problem. W takim przypadku proszę o kontakt na e-mail. Swego czasu próbowałem obserwować wpływ przetwornicy w GS na obraz, ale wpływ jest poniżej progu detekcji moich narzędzi.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 15:00 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Jaka karta SD współpracuje z GS? Zamierzam dokupić...
Na oku mam:
https://allegro.pl/oferta/karta-pamieci ... 7812692345

lub

https://allegro.pl/oferta/karta-pamieci ... 7812692345

Która będzie lepsza :?: :?: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lut 2019, 21:29 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Się pochwalę ;-)
Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lut 2019, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 56
Lokalizacja: Legnica
To i ja się pochwalę.


Komentarz: 1
20190221_180150A.jpg
20190221_180150A.jpg [ 75.59 KiB | Przeglądany 791 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lut 2019, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 954
Lokalizacja: Warszawa
Co to jest za antena z tym X-em?

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lut 2019, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 18:33
Posty: 56
Lokalizacja: Legnica
Crosshair.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lut 2019, 09:18 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Kupiłem 2GB kartę microSD https://allegro.pl/oferta/karta-pamieci ... 7831121422
Niestety powoduje że GS mi się zawiesza i nie reaguje ekran na dotyk, dzieje się to po jakimś czasie... Ręce opadają :-/
Jakie karty używacie w swoich GS :?: :?: :?: Proszę o odpowiedź


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lut 2019, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 954
Lokalizacja: Warszawa
Karta wydaje się być dobra, może to kwestia formatu? Spróbuj ją sformatować np. w aparacie fotograficznym albo telefonie.
Nie wiem jak jest obsługiwana w GS, ale kiedyś używałem karty w APL i sformatowana w PC też nie działała a sformatowana w aparacie Canona była dostępna.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lut 2019, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1761
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Np . 4GB też działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lut 2019, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2186
Lokalizacja: Warszawa
Testowałem na różnych kartach od 1GB w górę do 16GB (takie wtedy były dostępne) różnych producentów od markowych do jakichś chińskich wynalazków i wszystkie sprawne karty działały prawidłowo. Jeśli różne karty powodują taki sam problem, to może być coś w twoim sprzęcie (groundstation).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 lut 2019, 10:09 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
Wczoraj polatałem. W GS miałem tę kartę no name 2GB (z formatowaną wcześniej w aparacie fotograficznym ).
I mam mały problem. Na karcie zapisuje się log, wchodzę w niego, pięknie widać trasę modelu wymalowaną :-) ale po naciśnięciu tam gdzie widzimy trasę, naciskamy ikonkę gps, GS się zawiesza. Jadę kupić jeszcze na próbę 8GB kartę, markową i zobaczę czy bedzie to samo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 lut 2019, 12:17 
Offline

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 295
Lokalizacja: Sokolniki/Łódzkie
https://youtu.be/3PRLpoUv79M Tu link z pięknej pracy GS :-D

Pierwsza trasa zrobiona ;-)
Obrazek

GS działa wyśmienicie 8-) Serwa muszę podłączyć do osobnego zasilania bo sieją, ale to nie problem. Także muszę jeszcze ustawić kamerę Foxeer Falkor Mini 1200TVL 1.8 mm 16:9/4:3 bo wizja to jakaś tragedia to za ciemno, to za jasno :-x to obraz nie naturalnie oddaje kolory, to jakieś paski na obiektach :-x P.S. przyuważyłem że jest czuła na wibracje :?:


Ostatnio zmieniony czwartek 28 lut 2019, 17:00 przez RCkopter, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1926 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.