Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 30 kwie 2017, 04:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1815 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 121  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 sty 2013, 00:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Opędziłem się z najpilniejszej roboty, stany magazynowe mamy bezpiecznie wysokie, można wrócić na chwilę do projektowania. Zrobiłem kilka bibliotek i jest dobry czas aby poupychać kluczowe elementy (głównie złącza) na płytce.
Tak to wygląda wrzucone do pudełka Z-80.
Obrazek

Jest sporo linii, ale szare obrysy z zaokrąglonym krawędziami to obudowa z zaznaczonym wytłoczeniem, w którym będzie okienko na wyświetlacz. Czarna krawędź to PCB, wewnętrzne obrysy z ostrymi katami to wyświetlacz: płytka, wystająca konstrukcja właściwego wyświetlacza oraz obszar obrazu,
Wyświetlacz jest zamocowany na spodzie płytki, złącza i elementy na górze. Potem role się odwrócą, ale z punktu widzenia projektanta urządzenie ogląda się od środka ;-)

Pierwsza zagwozdka jest ze złączami RCA (chinch) na audio i wideo. Mamy po 2 wejścia i wyjścia audio, 2 wejścia wideo i 3 wyjścia wideo. Nie bardzo mam gdzie upchnąć 9-te złącze.
Może zrezygnować z 2 wyjść audio i w tym miejscu umieścić trzecie wyjście wideo?

Kolejne pytanie jak to chcecie poukładać?
Wejścia po prawej a wyjścia po lewej? może audio po prawej a wideo po lewej? Może jakoś poprzeplatać wejście - wyjście? Co ma być na górze, co na dole?
Ja nie latam FPV, nie łączę kabelków i nie mam wyrobionego zdania co gdzie powinno być.

Na samym dole jest gniazdo karty SD. Jest na tyle duże że nie upchnę go nigdzie z boku ani z góry. Może wymagać trochę gimnastyki przy wkładaniu karty. Wyjmowanie powinno być łatwe.
Obok są wrzucone naprędce złącza serw i złącze ich zasilania. O ile przewody do serw będą dosyć krótkie i podłączone lokalnie, to przewód zasilający będzie szedł z zewnątrz i będzie podatny na wyciągnięcie. Może warto dać tutaj jakieś rozsądniejsze gniazdo z zatrzaskami?
Ewentualnie kiedyś była mowa o gnieździe w wersji do montażu na panel, montowanym w obudowie. Dobrze było by wiedzieć już teraz co można było by tam wstawić, tak aby przewidzieć na to miejsce, bo na razie narysowałem płytkę do samego końca obudowy, ale mogę dać podcięcie na gniazdo.

Na dole z lewej strony są 2 pady takie jak w OSD do zasilnia 12 V, bo będą tu zawarte pewne elementy wchodzące w skład OSD. Tak naprawdę OSD pracuje już od 3,0 V, więc to 12 V jest tylko ze względu na kamerę i nadajnik. Tutaj nie będzie tych elementów, za to jest potrzeba wygenerowania stabilnego 5 V. Potrzebne jest co najmniej 6 V np z akumulatora 3x Pb albo 2x LiFe i od razu zasilać tym serwa, albo serwa osobno a tutaj podać 7,2 V z 2x LiPo.
Urządzenie będzie potrzebowało bardzo niewiele prądu o napięciu 5 V i dużo prądu dla serw. Może zunifikować zasilanie serw i urządzenia sprowadzając je do jednego źródła 6-7 V?
Nadal pozostaje problem złącza. Dochodzi jeszcze pomysł jak w OSD, czyli kabelki wlutowane w płytkę, ale to chyba kiepski pomysł, bo gdy ktoś nadepnie na kabel albo szarpnie w inny sposób może uszkodzić płytkę. Lepiej żeby w takiej awaryjnej sytuacji wyrwał złącze czy kabel z gniazda, ale bez uszkadzania urządzenia.

Złącze USB jest tak trochę na siłę utknięte z boku, ale z niego będziemy korzystali sporadycznie do aktualizacji firmware itp. więc miejsce wydaje się być OK.

Na górze po bokach są 2 4-szpilkowe gniazda UART. Jeden UART jest do potencjalnego odbioru komunikatów NMEA od zewnętrznych systemów tlemetrycznych. Na drugi chyba jeszcze nie ma pomysłu.
Warto było by jeszcze dołożyć gniazdo na I2C, tak aby móc dołożyć magnetometr, aby nie trzeba było ustawiać stacji na kompas, tylko sama wiedziała gdzie jest północ. No, chyba że od razu mam wstawić magnetometr na płytkę, ale wiem że cześć użytkowników będzie integrowała płytkę stacji w walizce a sama antena śledząca będzie na zewnątrz. Magnetometr musi być przy napędzie anteny, więc raczej powinien być zewnętrzny.

Na dzisiaj nie mam więcej pytań. Będę wdzięczny za dyskusję.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 00:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
A może do audio dać gniazda jack ? Zajmą dużo mniej miejsca, są też proste do wykonania(kable).

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 01:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1192
Lokalizacja: łęczyca
PitLab pisze:
Może zunifikować zasilanie serw i urządzenia sprowadzając je do jednego źródła 6-7 V?
chyba nie bardzo bo sporo ludzi używa aku żelaka.
PitLab pisze:
Nadal pozostaje problem złącza. Dochodzi jeszcze pomysł jak w OSD, czyli kabelki wlutowane w płytkę, ale to chyba kiepski pomysł, bo gdy ktoś nadepnie na kabel albo szarpnie w inny sposób może uszkodzić płytkę. Lepiej żeby w takiej awaryjnej sytuacji wyrwał złącze czy kabel z gniazda, ale bez uszkadzania urządzenia.
myśle że tylko solidne złącze najlepiej mocowane dodatkowo do obudowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 01:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 sty 2012, 02:03
Posty: 1192
Lokalizacja: łęczyca
PitLab pisze:
Może zunifikować zasilanie serw i urządzenia sprowadzając je do jednego źródła 6-7 V?
chyba nie bardzo bo sporo ludzi używa aku żelaka.
PitLab pisze:
Nadal pozostaje problem złącza. Dochodzi jeszcze pomysł jak w OSD, czyli kabelki wlutowane w płytkę, ale to chyba kiepski pomysł, bo gdy ktoś nadepnie na kabel albo szarpnie w inny sposób może uszkodzić płytkę. Lepiej żeby w takiej awaryjnej sytuacji wyrwał złącze czy kabel z gniazda, ale bez uszkadzania urządzenia.
myśle że tylko solidne złącze najlepiej mocowane dodatkowo do obudowy.
meteor pisze:
A może do audio dać gniazda jack ? Zajmą dużo mniej miejsca, są też proste do wykonania(kable).
jestem za


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sty 2013, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1465
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Urządzenie powinno być przyjazne dla użytkowników bez lutownicy ( nie mam na mysli siebie :-) )

Zostawiłbym 8 złącz z mozliwoscią skonfigurowania zworką 8-go na audio lub video.

Wejścia z lewej , wyjścia z prawej.

Karta SD i USB jest ok, pozostałe złącza na górze.

Dla zaawansowanych uzytkowników powinna być w sprzedaży wersja bez wlutowanych złącz i obrobionej obudowy. Wtedy każdy indywidualnie skonfiguruje sobie według swojego widzimisia.

Dodatkowe gniazdo , np dwurzędowe goldpiny (26 pinów) do którego byłyby doprowadzone wszystkie sygnały z pojedynczych złacz. Mogłoby być nawet na środku płytki. Albo np 3 x 10 pinów z pogrupowanymi sygnałami bo to łatwiej na płytce rozmieścić.

Ja raczej zintegruję sterownik z konstrukcją anteny śledzącej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
meteor pisze:
A może do audio dać gniazda jack ? Zajmą dużo mniej miejsca, są też proste do wykonania(kable).

Bardzo dobry pomysł. Właśnie zdałem sobie sprawę że w swoim aparacie fotograficznym też mam wyjście ja mini jacka 3,5mm, takiego 4-stykowego (audio stereo), ale po przepikaniu miernikiem wygląda na to że na zwykłym jacku stereo można przesłać wideo i audio (mono).

Propozycja jest taka żeby na wejściu były gniazda:
2x wideo RCA
2x audio RCA

Na wyjściu
2x wideo RCA
1x audio RCA
1x audio-wideo jack stereo 3,5mm

HIRO pisze:
PitLab pisze:
Może zunifikować zasilanie serw i urządzenia sprowadzając je do jednego źródła 6-7 V?
chyba nie bardzo bo sporo ludzi używa aku żelaka.

Ale przecież żelówki są również 6 V.
W jaki sposób chcesz zasilać serwa anteny śledzącej? Przy zastosowaniu akumulatora 12 V potrzebny jest albo wielki radiator do albo regulator step-down. W każdym przypadku dodatkowa elektronika tylko po to aby zmniejszyć napięcie. Akumulator 6 V o tej samej masie będzie miał 2 razy większą pojemność.


zbipok pisze:
Urządzenie powinno być przyjazne dla użytkowników bez lutownicy ( nie mam na mysli siebie :-) )

Czyli zamiast ewentualnych zworek , takich jak w OSD preferujesz takie, które łatwo zgubić ;-)

zbipok pisze:
Zostawiłbym 8 złącz z mozliwoscią skonfigurowania zworką 8-go na audio lub video.

To jest jakieś rozwiązanie, chociaż mini jack wydaje się bardziej uniwersalny.
Mam jeszcze podpowiedź aby wykorzystać mini jacka 4 stykowego i na ostatnim styku dać włączane zworką i zabezpieczone bezpiecznikiem zasilanie. Wtedy w jednym złączu mamy wszystko co potrzebne do gogli


zbipok pisze:
Wejścia z lewej , wyjścia z prawej.
Karta SD i USB jest ok, pozostałe złącza na górze.

OK
Złącz na górze nie chciałbym, bo raz że nie ma tam miejsca ze względu na złącze do wyświetlacza a druga sprawa to od góry zwykle wpada najwięcej brudu i czasami deszcz. Dobrze aby góra była szczelna, na tyle na ile to możliwe.

zbipok pisze:
Dla zaawansowanych uzytkowników powinna być w sprzedaży wersja bez wlutowanych złącz i obrobionej obudowy. Wtedy każdy indywidualnie skonfiguruje sobie według swojego widzimisia.

Z tym nie ma problemu. Wszystko co zaoszczędzi mi roboty jest mile widziane :-]

zbipok pisze:
Dodatkowe gniazdo , np dwurzędowe goldpiny (26 pinów) do którego byłyby doprowadzone wszystkie sygnały z pojedynczych złacz. Mogłoby być nawet na środku płytki. Albo np 3 x 10 pinów z pogrupowanymi sygnałami bo to łatwiej na płytce rozmieścić.

Z tym może być kłopot z wykonaniem płytki, bo trzeba sporo ścieżek ciągnąć w różne miejsca. Potem użytkownik musi z bólem rozkminiać, która szpilka jest do którego złącza. Może z tyłu każdego złącza dać szpileczki z sygnałami wychodzącymi na złącze.
Funkcjonalnie będzie prawie to samo a łatwiej będzie wykonać płytkę i łatwiej zidentyfikować wejścia i wyjścia.

Narysuję dzisiejsze zmiany i pokażę do dalszej dyskusji.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1465
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
1x audio-wideo jack stereo 3,5mm - dobry pomysł.

Kwesta zasilania, Do typowych odbiorników potrzebne jest 12V i fajnie byłoby korzystać z jednego źrodła zasilania.
Pakiet 3S do tej pory dobrze się sprawdzał, w takim wypadku do zasilania prądożernych serw chyba jest potrzebny zewnętrzny BEC , a przy okazji unikniemy ewentualnych zakłóceń w torze video i audio.

Dodatkowe piny przy złączach to dobra propozycja, w zasadzie to wystarczy miejsce do wlutowania pinów.

Co do orientacji obudowy mozna programowo obracać widok ekranu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:
Kwesta zasilania, Do typowych odbiorników potrzebne jest 12V i fajnie byłoby korzystać z jednego źrodła zasilania.

O właśnie, zapomniałem o odbiornikach. No dobrze, zostańmy przy źródle 10-14 V i zewnętrznym BEC-u do serw.

zbipok pisze:
Co do orientacji obudowy mozna programowo obracać widok ekranu.

Wątpię żeby Zbyszek przyjął to z entuzjazmem. To mnóstwo roboty.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1465
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Czy dla obecnego rozwiazania mozna przyjąć?

Przykrecamy sterownik na płycie czołowej wewnatrz walizki bez dolnej części obudowy.
Obudowa ma tylko otwory USB i SD.
Złacza nie są przylutowane a wszystkie potrzebne połączenia wykonujemy indywidualnie od tyłu płyty.

Taki scenariusz pasuje również do wersji montowanej na konstrukcji anteny.

edit: Sprawdziłem jak wygląda obudowa Z-80. W zasadzie można też skręcić obudowę i mocować w całosci. W dole obudowy wycinamy wtedy indywidualnie przepusty.


Ostatnio zmieniony czwartek 24 sty 2013, 12:15 przez zbipok, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2002
Lokalizacja: Warszawa
PitLab pisze:
Wątpię żeby Zbyszek przyjął to z entuzjazmem. To mnóstwo roboty.


Nie przyjął. Wyparł. Zapomniał, że kiedykolwiek o tym wspominano. Poprosił Admina o skasowanie całego wątku. Wziął relanium i jest mu już trochę lepiej... Lepiej nie drażnijcie go więcej!

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1465
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Zbig pisze:
PitLab pisze:
Wątpię żeby Zbyszek przyjął to z entuzjazmem. To mnóstwo roboty.


Nie przyjął. Wyparł. Zapomniał, że kiedykolwiek o tym wspominano. Poprosił Admina o skasowanie całego wątku. Wziął relanium i jest mu już trochę lepiej... Lepiej nie drażnijcie go więcej!


Dobrze ,że nie wspomniałem o czujniku wykrywajacym położenie sterownika i automatycznym obrocie ekranu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 953
Lokalizacja: Warszawa
zbipok pisze:

Dobrze ,że nie wspomniałem o czujniku wykrywajacym położenie sterownika i automatycznym obrocie ekranu.

To była pierwsza myśl jaka mi do głowy przyszła Obrazek
Ja nic nie piszę bo i tak się naraziłem ;-)

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 sty 2013, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 25 mar 2012, 19:26
Posty: 253
Lokalizacja: Wrocław
Na taki projekt czekałem! Brawo Panowie, już się piszę :)
Co do gniazd... pamiętajmy, że są dostępne niedrogie rozdzielacze sygnału AV (1-4, 1-8), więc jak komuś będzie zależało na podpięciu większej ilości odbiorników AV to sobie dołoży rozdzielacz, albo wręcz zrobi rozdzielacz na kabelku. Ja testowałem z powodzeniem kablowy rozdzielacz pasywny i mozna spokojnie wysterować i gogle i monitor, do nagrywarki pójdzie osobne. Po co więcej? Dwa komplety, moim zdaniem wystarczają w zupełności.
Tak czy inaczej, wyrazy uznania!

_________________
Nigdy nie jest za wcześnie, by zacząć coś fascynującego!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 sty 2013, 23:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 925
Lokalizacja: Warszawa
Prace nad stacją naziemną trochę się posunęły do przodu. Nie za dużo ale krok po kroczku, to znaczy ścieżka po ścieżce byle do przodu.
Nadmiarowe gniazdo zamieniłem na 4-polowego mini jacka (jest po prawej stronie na dole). W zasadzie do przesłania wideo i audio mono wystarczyłby zwykły jack stereo ale mam pomysł aby do dodatkowe pole wykorzystać do przesyłania zasilania, np do gogli. Wszystko co trzeba szło by jednym przewodem i jedną wtyczką. Obok gniazda jest zworka po to aby móc włączyć opcję przesyłania zasilania dodatkowym stykiem i bezpiecznik po to aby nie zrobić zwarcia gdy przez pomyłkę włoży się tam zwykłego jacka mono czy stereo.
Co powiecie na taki pomysł?
Może warto też tak zrobić po stronie wejść i przekazywać zasilanie do odbiorników?
Kable z jackiem 4-polowym można kupić w ilościach hurtowych np. w TME. Są o długościach 1,5 oraz 2,5m. Kable mają wtyczki kątowe, więc same nie wypadną z gniazda a jak ktoś zahaczy nogą o przewód to wyciągnie wtyk z gniazda zamiast coś urwać. Są też dostępne same wtyczki gdyby ktoś chciał samodzielnie robić okablowanie, niestety tylko proste (nie kątowe).

Obrazek

Na razie zasilanie do odbiorników dałem przez typowe złącze do zasilania DC. To taka luźna propozycja raczej do zmiany, bo nawet mnie nie bardzo się podoba. Może w ogóle olać sprawę zasilania odbiorników i niech to się dzieje poza stacją naziemną?
Przyjrzałem się EagleEyes i tam są tylko wejścia i wyjścia AV. Zasilanie jest tylko do samego urządzenia i nie jest przekazywane dalej.
Chcąc zostać przy wejściach RCA raczej trzeba będzie odpuścić przekazywanie zasilania do odbiorników, bo nie bardzo jest na to miejsce. Pociągnąłem kilka kluczowych ścieżek po to aby zorientować się jak stoimy z miejscem i wcale nie ma go za dużo.

Złącza do serw dałem teraz na górze po prawej. Zwykle mechanizm wykonawczy będzie nad stacją, więc wyprowadzenia złącz na górze powinno ułatwić prowadzenie kabli. Z tego jestem zadowolony.

Na tej samej wysokości po lewej dałem złącze 2x4 z zestawem 2xUART + I2C + zasilanie. Początkowo wydawało się fajne, ale to mogą być 3 zupełnie różne urządzenia i jeden zestaw pinów zasilających może być za mało. Większe gniazdo znów tam się nie zmieści.
Na samym dole mam jeszcze 3 szpilki z wejściem sygnałów RSSI (Zbyszek ma chyba jakąś koncepcję ich wykorzystania), więc jeżeli by wychrzanić złacze zasilania po lewej stronie to można tam dać drugie złącze 2x4 z oboma RSSI i jednym UART-em. Wtedy oba UART-y oraz I2C miały by swoje własne szpilki zasilania i można było by je podłączać niezależnie.



Stufido pisze:
Co do gniazd... pamiętajmy, że są dostępne niedrogie rozdzielacze sygnału AV (1-4, 1-8), więc jak komuś będzie zależało na podpięciu większej ilości odbiorników AV to sobie dołoży rozdzielacz, albo wręcz zrobi rozdzielacz na kabelku. Ja testowałem z powodzeniem kablowy rozdzielacz pasywny i mozna spokojnie wysterować i gogle i monitor, do nagrywarki pójdzie osobne. Po co więcej? Dwa komplety, moim zdaniem wystarczają w zupełności.

Założenie jest takie że wpinamy:
    - gogle / ekran do podglądu dla pilota
    - nagrywarkę
    - ekran dla publiki / zapasowy
Tylko 2 wyjścia to zupełne minimum i na pewno będzie to ograniczeniem dla niektórych osób. Trzy wyjścia to "full wypas". Jeżeli potrzeba więcej to wtedy dajemy dodatkowy rozdzielacz, ale to już poza standardem.

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 26 sty 2013, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1465
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
PitLab pisze:
. Może w ogóle olać sprawę zasilania odbiorników i niech to się dzieje poza stacją naziemną?
Przyjrzałem się EagleEyes i tam są tylko wejścia i wyjścia AV. Zasilanie jest tylko do samego urządzenia i nie jest przekazywane dalej.
Chcąc zostać przy wejściach RCA raczej trzeba będzie odpuścić przekazywanie zasilania do odbiorników, bo nie bardzo jest na to miejsce. Pociągnąłem kilka kluczowych ścieżek po to aby zorientować się jak stoimy z miejscem i wcale nie ma go za dużo.


Moim zdaniem skup się na tylko zasilaniu samego urządzenia. Rozprowadzanie zasilania to dodatkowe problemy ( bezpieczniki , przepalone ścieżki, zakłócenia , reklamacje ) - nie warto.

edit: ( Zbig na razie niech tego nie czyta :-D )
CO WARTO ? - zrób złącze wewnętrzne dla modułu BT. Nie musi być na razie oprogramowane ale będzie to furtka do połączenia z aplikacją np w smartfonach lub PC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1815 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 121  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.