Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 paź 2020, 04:31

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3090 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206
Autor Wiadomość
Post: sobota 03 sie 2019, 07:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 126
Lokalizacja: Szczecin
W mini talonie z AP jak dodam mocno gaz to bardzo ostro samolot się wznosi, na połowie przepustnicy samolot leci względnie na jednej wysokości. W trybie autonomicznym trzyma wysokość nawet na nawrotach mało traci na wysokości. Przy przelaczaniu z auto na off nie ma zmian, samolot wyważony na wywazarce, CG 55mm. Czy to normalne jak w trybie stab przychylam model to lotki wysokości pracują, gdzie szukać przyczyny? Zmienić środek ciężkości czy może jakieś ustawienia w AP?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1075
Lokalizacja: Legnica
Trochę mało precyzyjnie piszesz. Przechylasz czy pochylasz, w ręce czy w czasie lotu? "ster wysokości" lotki są na skrzydłach. I co według Ciebie jest źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 08:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 126
Lokalizacja: Szczecin
Jak w rece w trybie stabilizacji pochylam i przechylam model wszystko pracuje normalnie stabilizacja działa w każdym kierunku. Natomiast w czasie lotu model stabilizuje na boki poprawnie natomiast podczas zmian gazu model zdziera nos i na 3/4 gazu muszę korygować dragiem wysokości bo cały czas się wznosi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 427
Lokalizacja: Gdańsk
Jak zwiększasz prędkość to zwiększa się siła nośna i model się wznosi, można to trochę zniwelować dobrze ustawiając środek ciężkości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 12:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 126
Lokalizacja: Szczecin
Nie mogę znaleźć opcji żeby to korygował AP przy tym modelu, przy skrzydle sa tylko dwie lotki i tam lepiej to wychodzi. Poprubuje ze środkiem ciężkości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
Bez względu na model odpowiada za to siła stabilizacji pochylenia (pitch). Zdecydowanie jednak należy najpierw ustawić poprawnie model bez stabilizacji.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 sie 2019, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2219
Lokalizacja: Warszawa
W trybie stabilizacji autopilot nie stabilizuje wysokości i model na gazie powinien się wznosić (to jest jak najbardziej poprawne i pożądane zachowanie modelu). Jednak na stabilizacji model powinien wznosić się wyraźnie wolniej niż bez stabilizacji.
Możesz to wznoszenie w pewnym stopniu ograniczyć zwiększając stabilizację pochylenia, albo przesuwając środek ciężkości do tyłu i lekko trymując ster wysokości w dół. Ale wówczas powinieneś włączyć mikser OSD menu->Autopilot->AUTO->tryb gazu->gaz->wysokość, inaczej w trybie AUTO model może mieć problemy z utrzymywaniem wysokości.

edit: jest jeszcze jedna możliwość: włącz w nadajniku mikser gaz->wysokość opuszczający lekko wysokość wraz z gazem: przy dodawaniu gazu będzie Ci ograniczał wznoszenie.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lis 2019, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2219
Lokalizacja: Warszawa
Jest już dostępna nowa wersja płytki autopilota, z nowym zestawem sensorów. Czas płynie, wcześniej produkowane elementy są wycofywane, a na ich miejsce wchodzą nowe. To czasem sporo zamieszania, szczególnie gdy pod koniec testów nowej płytki okazuje się, że kolejny czujnik przestaje być produkowany. Ale w końcu nowy zestaw jest gotowy i co cieszy nowe sensory nie tylko są mniejsze (co nie zawsze jest zaletą) ale mają też lepsze parametry. Wraz z nową płytką autopilota 1.3 jest też nowa wersja oprogramowania (2.71).

Tutaj ważna informacja dla posiadaczy starszych autopilotów: wersja 2.71 jest zgodna ze wszystkimi poprzednimi wersjami płytek AP.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 cze 2020, 00:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 275
Lokalizacja: Tychy
Mam kłopot z wysterowaniem wyjść AUX. Sygnal to SBUS z eleresa. AUX 5 (ch11) działa poprawnie. AUX 4 (ch 10) już nie chce. W FPV Manager belki wychylają się zgodnie z poleceniem radia - AUX5 serwo działa, AUX4 nie rusza. Gdy zamienię wtyczki serwa, sytuacja się odwraca, więc mam pewność, że połączenie jest. Próbowałem już różnych cudów, zmiana kanałów w radio, zmiane w FPV Manager i nic. Na tym pinie serwo nie chce ruszyć. Gdy na żywca odpinam i podpinam ponownie -> serwo się wzbudza, ale zasilania nie podtrzymuje. Ewidentnie brak PWM. Podobnie z serwami pantilta; AUX3 działa, a AUX2 nie steruje, z tą różnicą, że tu zasilanie na serwie jest i stawia opór przy próbie poruszenia. Ktoś się spotkał z podobnym problemem?

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 cze 2020, 10:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 748
Lokalizacja: Warszawa
Jak ograniczyć wychylenia lotek w trybie STAB? Ograniczyłem w aparaturze wychylenia do 50%, ze względu na nerwowość modelu i tak sie wychylają w trybie OFF natomiast po przełączeniu w tryb STAB wychylają się w pełnym zakresie. Oczywiście model jest na stole i nie mówię tu o wychyleniach jako reakcji na pochylenia modelu.

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 cze 2020, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1075
Lokalizacja: Legnica
Kalibracja zakresu wychyleń w konfiguratorze na PC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 cze 2020, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 791
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Kalibracja zakresu wychyleń w konfiguratorze na PC.
To jedno ale na początku należy wykorzystać możliwość regulacji mechanicznej na dźwigniach serw i sterów. Używając autopilota zawsze należy ustawić standardowy zakres wychyleń w nadajniku, bo to zapewnia największą precyzję sterowania.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 cze 2020, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 275
Lokalizacja: Tychy
darek_op pisze:
Jak ograniczyć wychylenia lotek w trybie STAB? Ograniczyłem w aparaturze wychylenia do 50%, ze względu na nerwowość modelu i tak sie wychylają w trybie OFF natomiast po przełączeniu w tryb STAB wychylają się w pełnym zakresie. Oczywiście model jest na stole i nie mówię tu o wychyleniach jako reakcji na pochylenia modelu.
Normalnie endpointami w aparaturze, tak żeby odpowiadało właśnie Twoim oczekiwaniom. Później kalibracje endpointow masz w fpv manager i to uruchamiasz.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 cze 2020, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 748
Lokalizacja: Warszawa
Tutaj
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 29.75 KiB | Przeglądany 1865 razy ]

_________________
Pozdrawiam Darek
NAZA MLITE , Sky Cruiser 2400 GEMINI 3200]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 paź 2020, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 427
Lokalizacja: Gdańsk
Steruję swoim trzy osiowym pantitlem po przez AP sygnał CPPM i mam problem bo na fail-safe wywala mi serwa w skrajne pozycje, wcześniej jak miałem PPM nie miałem z tym problemu, jest jakiś sposób by to ustawić?
Chyb wiem AP ustawia ostatni stan na serwach znaczy ustawienie fail-safe na odbiorniku RC? Ale czy da radę z poziomu AP jakoś to regulować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3090 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 202, 203, 204, 205, 206

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.