Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 wrz 2020, 16:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 834 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 wrz 2020, 18:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 100
Lokalizacja: Mielec
Zebym Ja cos takiego posiadal jak swr miarke to by luksusik byl ;-)
Lecz niestety nie posiadam i pytam tutaj bo wiem ze pare osob robilo tego moxona wedlug Qczka i chwala ze dobry no a mi tego wymiaru brakuje.. :-?
Z kalkulatora zadnego nie chce brac bo kazdy ma rozrzut centymetrow i niewiadomo ktoremu wierzyc...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 936
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
farmaceuta pisze:
Witam Panowie, takie pytanie mam co prawda nie dotyczace QLRS, ale tez z Krzysztofem zwiazane..
mianowicie chodzi mi o antene z jego strony qczek moxon v2.
Mam wymiary;
krotszy odcinek - 31,2mm
dluzszy odcinek - 43.2mm
"przerwa" - 14.54mm
No a ile ma wynosic dlugosc anteny??
W sensie najdluzszy odcinek bo nigdzie tego nie widze..


Nie podałem tego wymiaru, ponieważ wynika on bezpośrednio z wydruku.
Jak mierzę na swojej to jakieś 230-231mm...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 07:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 100
Lokalizacja: Mielec
Dziekuje bardzo za odpowiedz Krzysztofie :-)
moze wieczorem ukrece i sie przetestuje w stosunku do dipola..
Pozdrawiam serdecznie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 936
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie,
Mam do was pytanie, czy nie doświadczacie jakiś FS jak inny model wyposażony nie koniecznie w QLRS ale w FrSKY R9 czy jak to się tam zwie, albo w cyfrowe DJI video przelatuje blisko waszego?
Sytuacja jest taka nie jasna, bo jest taka miejscówka w której sobie latamy, i od czasu do czasu quady tam spadają z nieba (disarm, czesto z utratą video).
Sytuacja jest niejasna bo dzieje się to na FrSky 2.4GHz, przez jakiś czas nie zaobserwowałem tego na QLRS, a teraz znowu.
Podejrzenia mam takie.
a) blisko przelatujący model kolegi zakłóca QLRS tak ze on w 1s nie zdąża zsynchronizować się z powrotem i jest disarm... ale tracę także video na DJI.... co jest dziwne...
b) radar lotniska około 8km w linii prostej doskonale widoczny z pola na którym latamy.
c) coś innego specjalnie zakłóca....?

W innych lokalizacjach nie występowały nigdy takie akcje....

Macie jakieś przemyślenia szczególnie na temat radaru :) ?
Możliwe jest że jak akurat model wpadnie w wiązkę to zrywa zarówno video jak i i link rc.

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 532
Lokalizacja: Biała Podlasla
My mamy ostatnio dużo spadania.
Sytuacja taka:
Latamy quadami bez problemu 3-4 pakiety od zgłoszenia w dr, blisko siebie, daleko, nisko i wysoko.
Potem mamy parę minut spadania, oba quady. Rssi spada nam do 30tu ilustam często i gęsto.
Potem albo się poprawia albo kończymy latać.
Okresowo pojawiają się tam mega zakłócenia obrazu na 5.8 - raczej nie na zasadzie cyfry - nie pasy - tylko mrowki albo zerwania synchro.

Setup to
1. r9 w moim t16 i r9mm w quadach (biorę 2 quady i oba spadają, jak już spadają )
2. R9 accst 2019 w Qx7 Access i r9mini w quadzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2240
Krzysiek podobnie jest w Wilczych Laskach. brzeg lotniska haczy o link radiolinii i wszystko co ma 2,4ghz spada w tym miejscu. Dzieje się to tylko w niektórych godzinach.
Zobacz na mapie czy u ciebie nie ma podobnej radiolinii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 936
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Krzysiek podobnie jest w Wilczych Laskach. brzeg lotniska haczy o link radiolinii i wszystko co ma 2,4ghz spada w tym miejscu. Dzieje się to tylko w niektórych godzinach.
Zobacz na mapie czy u ciebie nie ma podobnej radiolinii.


dzięki Panowie, wezmę kurde SDR i antenę na pole, żeby zobaczyć co za syfem tam sieją ;)
Gdzie takową mapę znajdę?
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2240
Nie ma specjalnych map, ale jak łączysz lotnisko i miejsce latania i przedłużysz linię powinna trafić na obiekt wojskowy lub podobny. Masz wtedy na bank radiolinię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 wrz 2020, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 936
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Nie ma specjalnych map, ale jak łączysz lotnisko i miejsce latania i przedłużysz linię powinna trafić na obiekt wojskowy lub podobny. Masz wtedy na bank radiolinię.

ok dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 834 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.