Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 lut 2020, 12:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 704 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
Ja latam bardzo dużo - wykonując misje autonomiczne i wtedy link RC jest można powiedzieć nie wykorzystywany (czyli byłaby to wartość powyżej 1500us kanału sterującego) ( można odświeżać go raz na 5 sekund w razie W np.żeby RTL włączyć albo rzadziej a nawet wcale).W czasie misji ważne jest częste odświeżanie pozycji GPS,wysokości i napięcia baterii.Jeśli chodzi o planowanie misji to robisz to w QgroundControl i przesyłanie do modelu trwa około 2-3 sekund na 57600 ( w zależności od ilosci punktow trasy).

Jeśli dobrze rozumuję to ma wyglądać tak: na początku kanał sterujący ustawić na priorytet MAVLINK ,zaprogramować misje , przesłać do modelu , pozmieniać parametry itp... następnie kanał sterujący ustawić na priorytet RC - wystartować ,ustawić sie na wysokości przelotowej i włączyć tryb AUTO (czyli wykonanie msji) następnie przełączamy się znowu w priorytet Mavlink ,żeby odbierać i wysyłać? gładko dane telemetryczne?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 17:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 917
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Ja latam bardzo dużo - wykonując misje autonomiczne i wtedy link RC jest można powiedzieć nie wykorzystywany (czyli byłaby to wartość powyżej 1500us kanału sterującego) ( można odświeżać go raz na 5 sekund w razie W np.żeby RTL włączyć albo rzadziej a nawet wcale).W czasie misji ważne jest częste odświeżanie pozycji GPS,wysokości i napięcia baterii.Jeśli chodzi o planowanie misji to robisz to w QgroundControl i przesyłanie do modelu trwa około 2-3 sekund na 57600 ( w zależności od ilosci punktow trasy).

Jeśli dobrze rozumuję to ma wyglądać tak: na początku kanał sterujący ustawić na priorytet MAVLINK ,zaprogramować misje , przesłać do modelu , pozmieniać parametry itp... następnie kanał sterujący ustawić na priorytet RC - wystartować ,ustawić sie na wysokości przelotowej i włączyć tryb AUTO (czyli wykonanie msji) następnie przełączamy się znowu w priorytet Mavlink ,żeby odbierać i wysyłać? gładko dane telemetryczne?


Dokładnie tak,
Z tego co wiem, to tryb auto ustawiasz po prostu jednym z kanałów, analogicznie jak FBWA, CRUISE, itp itd ?
Teraz pytanie tylko czy FC potrzebuje np heartbitu z jakąś określoną częstotliwością, czy przerywa misje jak traci link z ground station, itp itd...
Chciałbym mieć na jednym linku radiowym wsio, niezależnie czy chce polatać przy nodze manualnie, czy lecieć misje....
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
Tryb auto ustawiam na jednym z kanałów odpowiednia wartością us podobnie jak inne tryby .Wykonywanie misji - tu sa 3 ustawienia w parametrach które można dowolnie ustawiać - 1. można kontynuować misje po utracie linku RC i linku telemetrycznego Mavlink z Qgroundcontrol . ( używane prze ze mnie zawsze ) 2.Po utracie linku RC - misja przerwana i RTL . 3 Po utracie linku danych Malinka z ziemia - misja przerwana i RTL.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2145
Do latania autonomicznego potrzebne są jeszcze prędkość, wznoszenie lub opadanie.
Parametry takie jak stan baterii nie muszą być odświeżane zbyt często. Wystarczy nawet co 2 s.
A w czasie lotu autonomicznego nie potrzebuję informacji telemetrii zbyt często za to jak poza zasięgiem wzroku zaczynam sam sterować to te informacje powinny być podawane jak najczęściej.
Uważam, że informacja która dochodzi z autopilota odświeżana co 1s jest wystarczająca za to wysyłanie może być wydłużone do 2 - 3 sekund. Nie widzę potrzeby skracania tych czasów. Chyba, że techniczne możliwości nie pozwalają na takie czasy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
No skoro będzie priorytet telemetri to wiadomo ze takie wartości jak GPS, wysokość ,prędkość , ustawianie modelu w osi XYZ beda przesyłane często - napięcie baterii może być faktycznie co 10 s. Sterowanie poza zasięgiem wzroku to wyższa szkoła jazdy i to raczej tylko w trybie CRUISE (czasami tak latam) - ale wtedy i RC i Mavlink musiałyby działać z jednakowym priorytetem - co trzeba by zaadaptować w kanale sterującym priorytetami innym us ?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 917
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
No skoro będzie priorytet telemetri to wiadomo ze takie wartości jak GPS, wysokość ,prędkość , ustawianie modelu w osi XYZ beda przesyłane często - napięcie baterii może być faktycznie co 10 s. Sterowanie poza zasięgiem wzroku to wyższa szkoła jazdy i to raczej tylko w trybie CRUISE (czasami tak latam) - ale wtedy i RC i Mavlink musiałyby działać z jednakowym priorytetem - co trzeba by zaadaptować w kanale sterującym priorytetami innym us ?
Ja już teraz latam też w cruise i spokojnie widać na mapie na tel jak lecę i gdzie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
No tez tak latam i dziala to dobrze takze tego nie ma co zmieniac.Przelaczenie w AUTO powinno wyzwolić priorytet Mavlink i tyle w temacie - uwazam

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2145
No właśnie więc akurat w tej kwestii nie ma problemu. A w drugą stronę wystarczy, że będzie:) Nie ma potrzeby więcej kombinować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
Podsumowując - na poczatku lotu - wlaczenie telemetri dwukierunkowej i wgranie misji plus ewentualna zmiana parametrow .Przelaczenie na start modelu . Potem mozna przelaczyc znowu na telemetrie dwukierunkowa - by ewentualnie zmienić punkty misji, wylądaowac zdalnie, mieć gładszy odczyt na telefonie pozycji modelu itp..Przed lądowaniem zmiana na priorytet RC i przyziemienie.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 15 lut 2020, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 917
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie a jeszcze jedno głupie pytanie, właśnie się bawię arduplane podłączonym przez usb, na płytce omnibus v4 nano, i z tego co widzę to misja zapisuje się chyba we flashu, bo karty sd to tam nie uświadczysz.
czy moge po prostu wgrać sobie misje przez usb, odlączyć fc, iść na lotnisko właczyć, wystartować przełączyć w tryb auto i idzie misja?
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 15 lut 2020, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2145
Mam omnibusa f4 pro v3 i są problemy z uzbrajaniem bez katy SD. Misja zapisuje się we flashu. Po starcie wystarczy dać tryb auto aby rozpocząć misję. Manetka gazu służy wtedy do ustalenia prędkości modelu ale od ustawionej prędkości min i max w m/s.

A tak przy okazji bawiłeś się takim modułem?
https://pl.aliexpress.com/item/32813647220.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 15 lut 2020, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 917
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
...

ok dzieki
nie bawilem sie nimi ale jest komentarz po rosyjsku :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 15 lut 2020, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2145
Fakt jest
для QCZEK LRS подходит.

Ilość odbiorników powiększy się do 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 15 lut 2020, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 821
Lokalizacja: lubelskie
Misje zawsze zapisywne są we FLASH nigdy na karcie pamieci. Mam mini APMa jak i OMNIBUSA f4 - .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 704 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.