Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 02 cze 2020, 08:09

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 723 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 24 paź 2019, 18:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8325
Lokalizacja: Polska
Prezes pisze:
Pisałem 2 strony temu, żebyś podłączył 5V do VCC na zlaczu, do którego przylutowany jest goldpin. To VCC obok SWIM nie jest bezpośrednio połączone z tym VCC na goldpinie. W tej konfiguracji co masz mi też nie działało :)

To znaczy ze miales cos nie tak z modulem lub z polaczeniem. U mnie dziala na obu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 24 paź 2019, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 44
Lokalizacja: ~Poznań
Nie wiem od czego to zależy, może to kwestia modułu albo programatora. Pamiętam tylko, że miałem z tym problem i trafiłem na wypowiedź jednego użytkownika, który też tak miał i pomoglo (str. 14 wątku):
yoseph pisze:
No i wymusiłem na module swoją wolę :D Jedyna zmiana to podanie zasilania na piny uart zamiast złącza programowania, no i poszło :)


Więc nie zaszkodzi spróbować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 24 paź 2019, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 917
Lokalizacja: Ruda Śląska
Prezes, idąc za Twoją radą próbowałem tak, ale nic to nie zmieniało niestety


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 lis 2019, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 456
Lokalizacja: Wawa
Czy moduł BT HC-06 będzie dobry żeby go podłączyć do Tx?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 lis 2019, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 31
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
witam
Programowałem E32 868T30D podłączałem z ST-LINK na złącze programowania 4 przewody SVIM,RST, VCC I GND . Gdy podałem 5V z programatora ST-LINK był problem z wgraniem software . Pomogło podanie zamiast napięcia 5V napięcie 3,3V z ST-LINK .

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 17 lis 2019, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 952
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
janjazda pisze:
Czy moduł BT HC-06 będzie dobry żeby go podłączyć do Tx?

Tak, będzie śmigać.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lis 2019, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 456
Lokalizacja: Wawa
Wczoraj podczas próby zmiany ustawień w konfiguratorze, dostałem komunikat o błędzie zapisu eeprom.
Po ponownym restarcie i podłączeniu modułu, przez chwilę działo zapisywanie ustawień. Natomiast chwilę później błąd ponownie wystąpił. Co może być przyczyną?

Dodatkowo zauważyłem, że wyzerowało mi Frequency 1, 3, 5.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lis 2019, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 924
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
janjazda pisze:
Wczoraj podczas próby zmiany ustawień w konfiguratorze, dostałem komunikat o błędzie zapisu eeprom.
Po ponownym restarcie i podłączeniu modułu, przez chwilę działo zapisywanie ustawień. Natomiast chwilę później błąd ponownie wystąpił. Co może być przyczyną?

Dodatkowo zauważyłem, że wyzerowało mi Frequency 1, 3, 5.

pewnie problem z windowsem/portem serial.
sprawdz za pomoca terminala czy sie zapisuje.
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 22 lis 2019, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 456
Lokalizacja: Wawa
qczek pisze:
janjazda pisze:
Wczoraj podczas próby zmiany ustawień w konfiguratorze, dostałem komunikat o błędzie zapisu eeprom.
Po ponownym restarcie i podłączeniu modułu, przez chwilę działo zapisywanie ustawień. Natomiast chwilę później błąd ponownie wystąpił. Co może być przyczyną?

Dodatkowo zauważyłem, że wyzerowało mi Frequency 1, 3, 5.

pewnie problem z windowsem/portem serial.
sprawdz za pomoca terminala czy sie zapisuje.
Krzysiek
Ok.
Sprawdzę jeszcze na innym komputerze.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 gru 2019, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 367
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
Przedstawiam progres jaki uzyskałem po zmianie anteny. Może nie było to na odległości Long Range ale na antenie Nagoya już spadki Rssi były przy 2 km odległości. Moc w nadajniku ustawiona była na minimum i odbiornik w modelu to 100mW. Link Qczek LRS pierwsza klasa.
Dodam że Qlrs nie śmieci na AV

Nagoya NA-771
Obrazek
znów Nagoya NA-771 trochę dalej i większy spadek rssi
Obrazek
Po zmianie anteny na ZORBA
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 30 gru 2019, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 626
Lokalizacja: łódzkie
Już od dawna wiadomo, że "bacik" od Zorby bije na głowę antenę Nagoya... Ale cieszę się, że i Ty się o tym przekonałeś i jesteś z niej zadowolony. :-)

_________________
Taranis 9XD, eLeRes, GS, OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Talon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 02 sty 2020, 23:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 108
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Dawno nic nie robiłem z qlrs i pewnie zostałem przez to w tyle, stąd moje pytanie: czy w obecnej wersji możliwe są ustawienie fportu? Z inwersja lub bez?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 mar 2012, 10:22
Posty: 367
Lokalizacja: Sokolniki-Wieluń/Łódzkie
zeman0 pisze:
Już od dawna wiadomo, że "bacik" od Zorby bije na głowę antenę Nagoya... Ale cieszę się, że i Ty się o tym przekonałeś i jesteś z niej zadowolony. :-)

Jestem bardzo zadowolony z anteny Zorba jak i także ze systemu Qlrs :-D
Dziękuję jeszcze raz bardzo za tę antenę Sylwester :-)

_________________
QLRS V3, OSD+AP 1.3 i GS by Zbig & Pitlab, JETI duplex DS14, Mini Talon.
( dawniej RCkopter )
Pozdrawiam Kamil


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 825
Lokalizacja: lubelskie
Qczek - wyczytałem , że planujesz wydanie softu 2.0 dla QLRS (telemetria Mavlink dwukierunkowa) https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ry/page239 - jeśli dobrze zrozumiałem prosiłeś ochotników o sprawdzenie minimalnej stabilnej prędkości transmisji danych pomiędzy modelem a Mision Planerem na PC przez bluetooth lub 3DR? Mogę to sprawdzić jutro jeśli o to Tobie chodzi?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 14 lut 2020, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 924
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Qczek - wyczytałem , że planujesz wydanie softu 2.0 dla QLRS (telemetria Mavlink dwukierunkowa) https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ry/page239 - jeśli dobrze zrozumiałem prosiłeś ochotników o sprawdzenie minimalnej stabilnej prędkości transmisji danych pomiędzy modelem a Mision Planerem na PC przez bluetooth lub 3DR? Mogę to sprawdzić jutro jeśli o to Tobie chodzi?


było by super, generalnie chce zrobić coś takiego, że wartość jednego z kanałów steruje funkcjonalnością linka, jak jest powiedzmy poniżej 1500us, to link pracuje głównie jako rc link, telemetria jest wolna, ale często przesyłane są wartości kanałów rc, natomiast jak przełaczysz kanał powiedzmy powyżej 1500us, to link rc zwalnia (np aktualizacja raz na 1s), ale za to można pchać więcej danych mavlinka w dwie strony...
No i teraz pytanie jaka jest minimalna ilość danych aby zaplanować misję, czy też ją wykonać...
Nigdy nie latałem arduplane z wykożystaniem mission plannera czy qground control, nie mam pojęcia jak to się zachowuje w przypadku utraty np linku rc, albo mavlinkowego.
Za wszelkie spostrzeżenia z góry dzięki
krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 723 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.