Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 wrz 2018, 22:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 cze 2018, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Myślę, że tower to oblicza :)


Faktycznie wszystko na to wskazuje , że jednak oblicza .Na jakims zagranicznym forum kiedyś czytałem że dostaje gotowy wyliczony dystans od FC - ale chyba nie mieli racji. Wyglada że brakuje jej pozycji HOME do tych obliczeń bo przeciez pozycje modelu zna bo pokazuje na mapie.


edit:

Dzis sprawdzilem na pełnej telemetrii i Tower zaczyna pokazywac odleglość od bazy dopiero po uzbrojeniu silnika czyli od momentu kiedy okreslona zostaje HOME_POSITION i przekazane do Tower,a - wcześniej przed uzbrojeniem pokazuje znaczek "-".

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Ostatnio zmieniony czwartek 14 cze 2018, 18:53 przez kolsek345, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 cze 2018, 18:37 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
Cytuj:
Btw, odnośnie mavlink, znajduje się lista przesłanych wiadomości:
MAVLINK_MSG_ID_HEARTBEAT
MAVLINK_MSG_ID_ATTITUDE
MAVLINK_MSG_ID_GLOBAL_POSITION_INT
MAVLINK_MSG_ID_SYS_STATUS
MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW (generowane lokalnie za pośrednictwem TX)
MAVLINK_MSG_ID_GPS_RAW_INT
MAVLINK_MSG_ID_VFR_HUD
MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS


Które z wiadomości nie są obsługiwane przez wersję UBLOX firmware'u?
Mission Planner na PC (WIN 10) pokazuje mi tylko lokalizację i sygnał RSSI, satelity.
Tower (Android) mimo połączenia nie chce nic pokazać. Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 13 cze 2018, 18:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 277
Lokalizacja: Biała Podlasla
No właśnie mój nie może bo mam już drugi interfejs niedziałający. A anteny od Maxi leżą i czekają na testowanie.. na razie sprawdziłem tylko na olrs i fabryczne biją przynajmniej 10x a moje przynajmniej 2x w odległości (uzyskane 3km) aczkolwiek od moich diy są znacząco cięższe.

Chyba że 4 moduły ubilem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 16 cze 2018, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Dzisaij z winy pilota miałem awaryjne lądowanie okolo 1,5 km od domu (zle ustawiona wysokosc misji auto na z-84 (APM))) - moj modelik zaczepil o czubki sosen i spadl na szczescie jakims cudem na ziemie w lesie - obylo sie bez wiekszych strat bo wazy troche ponad 40 deko. Baza czyli moj dom oddalona od miejsca "katastrofy" na okolo 1,5 km na poziomie ziemi pokazywala pozycje modelu na aplikacji tower (dipol prostyw aparaturze oraz dipol prosty w modelu (433)) - poprzez wiele budynkow drzew i krzaków - jestem pod wrazeniem jaki ten system ma zasieg(pokazywal też ze z-84 jest na wysokosci 1 m nad ziemia - czyli wiedzialem że nie wisi na drzewie). Zabrałem aparature plus smartfona i pojechalem rowerkiem do lasu w wyświetlane w Tower na mapie miejsce i moj z-84 lezal grzecznie na ziemi .No cóż po analizie misji okazalo sie że zapomniałem na pewnym odcinku lotu zwiekszyc wysokosc punktów przelotowych z 25 na 50 m i cała przyczyna(zgubiła mnie rutuna bo to chyba z 30 lot auto).Ale pewnie na FRSKY to poszukiwania modelu trwalyby do jutra - bo nawet nie wiedomo by bylo jaki kierunek obrać do poszukiwan ze wzgledu na maly zasieg telemterii.



_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Yaardai pisze:
Cytuj:
Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)


Hej,
HEARTBEAT jest generowany tyle tylko ze pewnie z pustym system id....
Może przez to
da się poprawić w następnej wersji..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 17:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 maja 2018, 14:45
Posty: 10
Lokalizacja: Poland
qczek pisze:
Yaardai pisze:
Cytuj:
Czy brak HEARTBEAT w wersji UBLOX może mu to uniemożliwiać? Które z powyższych MSG mogłyby być dodane do wersji UBLOX?d


Czy wszystkie Nano Talony w Polsce wkrótce będą latać na QCZEK LRS? :)


Hej,
HEARTBEAT jest generowany tyle tylko ze pewnie z pustym system id....
Może przez to
da się poprawić w następnej wersji..


Będę oczekiwał kolejnej wersji. Czy coś jeszcze zmieni się w wersji UBLOX? Przewidywany termin udostępnienia nowej wersji?

_________________
Latam Nano Talonem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 27 cze 2018, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
W jaki sposób uruchomić telemetrie na telefonie? Za diabła nie mogę tego ogarnąć.
W tx i rx najnowszy soft i ustawiona telemetria na mawlink. Prędkość w tx i rx 57600. Po wybrani w aplikacji bluta i kliknięciu connect widać że telefon łączy się z blutem, dioda zaczyna inaczej mrugać, ale aplikacja nic nie pokazuje. Trzeba coś jeszcze ustawić?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 28 cze 2018, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Jakiej aplikacji używasz? Bo droidplaner chyba nie dziala z qlrs-em.Na pewno działa Tower i QGround Control - sprawdzałem.Rozumiem ze bluetootha - programowales na 57600?

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 28 cze 2018, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Tak, prędkość jest ok, aplikacja to Tower.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 28 cze 2018, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Moze telemetria gryzie sie z SBUS? Bo ja używam CPPM i mam bluetootha podlaczonego krzyżowo (TxRx RxTx) z modułem nadawczym i działa to ładnie na Tower - oprócz Dist.To.Home.Przy SBUS chyba wejscie sygnalu podaje sie na RX modułu i moze cos sie gryzie.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 28 cze 2018, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 880
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ok, działa nie wiem co bylo nie tak. Dziś podłączyłem zasilanie i wszystko ruszyło.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 05 lip 2018, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie,
Próbuje pobawić się w konwersje mavlinka do sport, za pomoca takigo antycznego kodu
https://github.com/rotcehdnih/Mavlink2Frsky

oraz płytki arduino pro mini, i za chińskiego boga nie daje rady tego skompilować....
Dostaje błędy dotyczące jakiś definów portów....
Kod:
C:\Users\kku\Downloads\MavLink_FrSkySPort_1.3\MavLink_FrSkySPort\MavLink_FrSkySPort\MavLink_FrSkySPort.ino: In function 'void setup()':

MavLink_FrSkySPort:54: error: 'Serial2' was not declared in this scope

 #define _MavLinkSerial      Serial2
...


Nie mam pojęcia o wynalazku którym jest arduino (jeżu jak można było coś tak zje....) , może ktoś coś podpowie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 05 lip 2018, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
A ktorej wersji programu arduino używasz ? Bo to wydaje sie stare i podejdzie chyba tylko na wersji arduino 1.0.5. Czy w kwesti HOME_DISTANCE jakieś próby robiłeś? Przypominam że wiadomość jest generowana dopieru po uzbrojeniu silnika(ów).

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 05 lip 2018, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 842
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
A ktorej wersji programu arduino używasz ? Bo to wydaje sie stare i podejdzie chyba tylko na wersji arduino 1.0.5. Czy w kwesti HOME_DISTANCE jakieś próby robiłeś? Przypominam że wiadomość jest generowana dopieru po uzbrojeniu silnika(ów).


używam arduino 1.8.5 spróbuje ze starszym .. dzieki
nie nic nie robiłem, ale mam zamiar ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 05 lip 2018, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 802
Lokalizacja: lubelskie
Próbowałem skompilowac u siebie ten soft na starszych wersjach arduino (1.0.5 , 1.5.8 , 1.6.3) ale lipa - caly czas bledy .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 500 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.