Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 sie 2018, 02:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 16:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Tak mam właśnie ustawione transparent, zastanawiam się tylko czy ezgui obsługuje ltm bo może nie tu jest problem :) ew jaki soft na androida do ltm użyć, może zaskoczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: niedziela 13 maja 2018, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 798
Lokalizacja: lubelskie
Moduły dotarły do mnie w piątek (2z433 i 2x868) razem z prgramatorem i obudową JR od Krzyśka ( dzięki jeszcze raz).Programowanie poszło bez problemu.Konfiguracja w zasadzie tez nie licząc tego że FT232 nie bardzo chcial wspolpracować i zostal zamieniony na kabel PL2303HX .Nastepnie szukanie czystego pasma na analizatorze widma (dongiel SDR z anteną) i ustawienie odpowiednich czestotliwosci. Do modólów Rx podlaczyłem telemetrie z APM MINI 3.1 , a do modólów TX bluetooth HC-06 współpracujacy z aplikacja Tower na androidzie.Moduły 868 Mhz zaopatrzyłem w fabryczne baciki anteny TX-868- JK-20 zarówno po stronie Rx jak i TX - moc Rx -100 mW . Test naziemny odbywal sie w tym samym miejscu (gesty las) co testy modułów 3DR radio 915 Mhz ( 100 mW i 500 mW) .Sprawdzałem tylko link telemetryczny ale to chyba bez znaczenia bo RC powinien być taki sam. I tutaj pełne zaskoczenie - tam gdzie konczył sie link 3DR 500 mW na dipolu w Rx i kierunkowej 10 dBi w Tx (ok 700 m w gestym lesie) to qlrs 868Mhz na 2 bacikach nadal odbierał telemetrię - dopiero okolo kilometra od siebie baciki poległy w tej gęstwinie zieleni.Ale najciekwszy był test modułow 433 Mhz (u mnie przestawiony na 429-430 Mhz). Przy dipolu prostym w Rx i module umiejscowionym podobnie jak przy 868 Mhz na wys ok. 6m nad ziemią oraz antenie maxon by Qczek w module Tx - przeszedłem cały moj testowy las - okolo 2 kilometrow prze gęstą zieleń i cały czas odbiearałem telemetrię - już mysłałem że cos się zawiesiło :) - dopiero wejście w głeboki wąwóz poniżej poziomu gruntu spowodowało zerwanie odbioru telemetrii komunikowane prze Tower. Powiem że szczęka mi opadła bo żaden system nie przebil sie przez moj "las testowy" w lecie gdzie pełno lisci wliczając eleresa na 1W.Eh żeby jeszce mavlink w dwie strony działał albo chociaż ładowanie misji to byłoby idealnie....:)

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 maja 2018, 07:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
Sprawdziłem swoje które kupiłem ponad pół roku temu i jest to wersja z większą pamięcią.


Po długich śledztwach, udało się ustalić, że niestety nie będzie MCU z większą pamięcią...
Cytuje maila z ebyte..
"I confirmed with Purchasing.
There is no changes for design.
Just no stock for G4 and couldn't buy it for a period of time.
So purchasing uses C6 as replacement.
Just for several batches of production."

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 15 maja 2018, 07:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
kolsek345 pisze:
Powiem że szczęka mi opadła bo żaden system nie przebil sie przez moj "las testowy" w lecie gdzie pełno lisci wliczając eleresa na 1W.Eh żeby jeszce mavlink w dwie strony działał albo chociaż ładowanie misji to byłoby idealnie....:)


Powiem tak, bo to jest system oparty na dobrych założeniach a nie technologiach wymyślonych do otwierania bram garażowych ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
Krzysiek a ile jest w partii lepszych chipów? Milion dwa?
Te z dodatkową pamięcią są sprzedawane od pół roku i jeszcze końca nie widać.
Na ali są jeszcze tysiące tych modułów. Będą się sprzedawać jeszcze lata.
Więc masz pole do popisu. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Czy jest jakis sposob na sprawdzenie (np poprzez miganie led)
na jakiej mocy dziala w danym momencie TX?

Mam podpieta regulacje mocy z kanalu 13 w radio ale mam wrazenie ze caly czas nadaje mi z pelna moca i jak krece pokretlem to RSSI sie nie zmienia i bateria w radio rowniez szybko ucieka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 13:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
jakie masz radio?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Taranis Q7X


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1836
Lokalizacja: Schwerin
Niestety ale ci nie podpowiem chociaż powinno być podobnie.
Ja w swojej 9xr pro pod krzyżykiem do góry mam statystyki i tam jest pomiar prądu . Na 3s przy małej mocy mam 130m//a, przy maksymalnej 260 mA.
Zobacz czy w menu nie masz statystyki baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
Czy jest jakis sposob na sprawdzenie (np poprzez miganie led)
na jakiej mocy dziala w danym momencie TX?

Mam podpieta regulacje mocy z kanalu 13 w radio ale mam wrazenie ze caly czas nadaje mi z pelna moca i jak krece pokretlem to RSSI sie nie zmienia i bateria w radio rowniez szybko ucieka
Pokaż config

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Prosze
Kod:
{ParSetInt pCode 7121}
{ParSetInt noOfCPPMChnls 16}
{ParSetInt pwrSelChnl 13}
{ParSetInt rssiChnl 15}
{ParSetInt proto 0}
{ParSetInt serPortSpd 57600}
{ParSetInt serMode 0}
{ParSetInt rssiT 0}
{ParSetInt txMinPwr 4}
{ParSetInt txMidPwr 8}
{ParSetInt txMaxPwr 15}
{ParSetInt devThrs 20}
{ParSetInt sTelFrmR 1}
{ParSetInt lTelFrmR 16}
{ParSetInt racem 0}
{ParSetInt fr0 436183000}
{ParSetInt fr1 437572000}
{ParSetInt fr2 438892000}
{ParSetInt fr3 439371000}
{ParSetInt fr4 440991000}
{ParSetInt fr5 441927000}
{ParSetInt fr6 442682000}
{ParSetInt fr7 443729000}
{ParSetStr v. QczekLRS_M_1.70}
{ParSetStr f. P_CPPM P_PXX }
{ParSetInt timeToFS 20}
{ParSetInt lbeep 0}
{ParSetInt wdTime 30}
{ParSetInt fsDontT 0}
{ParSetInt fs00 1000}
{ParSetInt fs01 1000}
{ParSetInt fs02 1000}
{ParSetInt fs03 1000}
{ParSetInt fs04 1000}
{ParSetInt fs05 1000}
{ParSetInt fs06 1000}
{ParSetInt fs07 1000}
{ParSetInt fs08 1000}
{ParSetInt fs09 1000}
{ParSetInt fs10 1000}
{ParSetInt fs11 1000}
{ParSetInt fs12 1000}
{ParSetInt fs13 1000}
{ParSetInt fs14 1000}
{ParSetInt fs15 1000}


Oraz taranis:
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
MorF pisze:
Prosze
Kod:
{ParSetInt pCode 7121}
{ParSetInt noOfCPPMChnls 16}
{ParSetInt pwrSelChnl 13}
{ParSetInt rssiChnl 15}
{ParSetInt proto 0}
{ParSetInt serPortSpd 57600}
{ParSetInt serMode 0}
{ParSetInt rssiT 0}
{ParSetInt txMinPwr 4}
{ParSetInt txMidPwr 8}
{ParSetInt txMaxPwr 15}
{ParSetInt devThrs 20}
{ParSetInt sTelFrmR 1}
{ParSetInt lTelFrmR 16}
{ParSetInt racem 0}
{ParSetInt fr0 436183000}
{ParSetInt fr1 437572000}
{ParSetInt fr2 438892000}
{ParSetInt fr3 439371000}
{ParSetInt fr4 440991000}
{ParSetInt fr5 441927000}
{ParSetInt fr6 442682000}
{ParSetInt fr7 443729000}
{ParSetStr v. QczekLRS_M_1.70}
{ParSetStr f. P_CPPM P_PXX }
{ParSetInt timeToFS 20}
{ParSetInt lbeep 0}
{ParSetInt wdTime 30}
{ParSetInt fsDontT 0}
{ParSetInt fs00 1000}
{ParSetInt fs01 1000}
{ParSetInt fs02 1000}
{ParSetInt fs03 1000}
{ParSetInt fs04 1000}
{ParSetInt fs05 1000}
{ParSetInt fs06 1000}
{ParSetInt fs07 1000}
{ParSetInt fs08 1000}
{ParSetInt fs09 1000}
{ParSetInt fs10 1000}
{ParSetInt fs11 1000}
{ParSetInt fs12 1000}
{ParSetInt fs13 1000}
{ParSetInt fs14 1000}
{ParSetInt fs15 1000}


Oraz taranis:
Obrazek
Obrazek
Wygląda ok a jak masz ustawione wyjście z Taranis masz tam 16 kanałów?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Tak tak I ogólnie te pozostałe kanały się ruszają podejrzem po podłączeniu FC do kompa.
Moje pytanko tylko czy w jakiś namacalny sposób zmiane TX power widać po stronie nadajnika, np poprzez inny tryb migania Led


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 16 maja 2018, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
A 13 się rusza? I dlaczego nie używasz pxx
MorF pisze:
Tak tak I ogólnie te pozostałe kanały się ruszają podejrzem po podłączeniu FC do kompa.
Moje pytanko tylko czy w jakiś namacalny sposób zmiane TX power widać po stronie nadajnika, np poprzez inny tryb migania Led


Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 17 maja 2018, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 841
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Dorobiłem SBUS input ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.