Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 26 kwie 2018, 21:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 14 kwie 2018, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Jest już gotowa pierwsza wersja BETA (dla wszystkich chętnych, którzy chcą testować nowe funkcjonalności) firmware wspierające protokół MavLink!

Aktualne wersje testowe dostępne są tutaj (w lewym menu "download"):
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Dotychczasowi użytkownicy systemu z pewnością docenią nowe okno definiowania tras z dowolnymi wysokościami węzłów i kontrolą wysokości ponad poziomem gruntu, rozszerzony monitor kanałów RC czy możliwość nadania nazw dla layoutów (widocznych w menu OSD).

Ale najważniejsza funkcjonalność, to współpraca naszego OSD z autopilotami obsługującymi protokół MavLink (Ardupilot), np. APM czy Pixhawk. I to zarówno w trybie samolotowym jak i kopterowym.
Obrazek
OSD nie tylko prezentuje dane z kontrolera (horyzont, kurs, stan baterii, kanałów RC itp), ale również udostępnie wiele funkcj itypowych dla GCS (stacji naziemnej) - jak wybór punktów trasy, uzbrojenie/rozbrojenie, status i komunikaty systemowe, wybór dowolnego trybu lotu itd.
Obrazek

OSD po prostu przejmuje funkcje GCS i pozwala na komfortowe loty bez laptopa i live połączenia z GCS.
Obrazek
Oczywiście funkcjonalność MavLink nie jest zamknięta i nowe funkcjonalności będą się sukcesywnie pojawiać, liczę jak zwykle również na sugestie użytkowników.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 kwie 2018, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Na prośbę użytkowników dodałem menu podstawowego strojenia (Basic tuning) do menu OSD,
Ale zmiana parametrów nie odbywa się przez edycję liczb (co byłoby cokolwiek niewygodne poprzez OSD menu),
więc zrobiłem zmianę (zwiekszenie lub zmniejszenie wartości) o procent wybrany z menu

wygląda to tak:
Obrazek

O ile MissionPlanner w trybie BASIC łaczy kilka parametrów PID pod jedną nazwą i wszystkim tym parametrom nadaje nowa wartość,
o tyle OSD zachowuje proporcje między tymi paramtrami modyfikując je indywidualnie o zadany procent. dzięki temu jeśli ktoś potrzebuje różne propocje PID-ów dla osi Pitch i Roll, to zmiana z OSD zachowa te proporcje (ustawione wcześniej w MP advanced tuning, lub ustawione przez Auto tune)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Doszła kolejna finkcjonalność: Parametryzowanie "Fence". Powstało dodatkowe menu w którym można właczyć/wyłaczyć lub sparmetryzować tę funkcjonalność.

Obrazek

Oczywiście z oczywistych przyczyn nie można poprzez menu OSD zbudować własnego, dowolnego ogrodzenia (poligonu).

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 kwie 2018, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 105
Lokalizacja: Katowice
Przed wgraniem nowej wersji jeden z ekranów OSD wygląda tak (2.60c):

Obrazek

natomiast po wgraniu 2.62beta do OSD i AP jest tak:

Obrazek

Informacja o RSSI jest = 0 (mimo, że link RC jest ok) i zamiast wskazania wartości Throttle pojawia się coś "innego" i wartość niereaguje na zmianę drążka gazu. Po powrocie do wersji 2.60c wszystko wraca do normy (w między czasie żadnych zmian w layout'cie OSD nie robiłem). Co może być tego przyczyną?
P.S.
Sorry za jakość zdjęć, ale tak na szybko miałem problemy z ostrością , a nie mam monitora z możliwością printscreena :-(

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 kwie 2018, 09:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Chyba padło forum, bo znikły ostatnie posty.
Gotowa jest wersja 262Beta2:
- z poprawkami (Monitor RC, RSSI)
UWAGA: jeśli ktoś modyfikował pola RC monitor w layoucie FPV_managerem 2.62beta1 to musi poprawić ustawienia
wersją 2.62beta2

-z dodanym menu Fence
-z dodanym menu Basic tuning

Do pobrania tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 105
Lokalizacja: Katowice
Po wymianie firmware w OSD i AP na 2.62b2 wydawało się wszystko ok do czasy wczorajszej próby latania (model to skrzydło X6). Przed startem okazało się (oczywiście, mogłem to sprawdzić w domu) że miksery są zmienione. Dotychczas miałem tak:

Delta (serwa przeciwne)
Rewersy lotki: TAK
Rewersy Wysokość: TAK
Rewersy Kierunek: NIE

a po wymianie firmware zrobiło się tak:

Obrazek

No to zmieniłem ustawienia na te poprzednie i lotki zaczęły się zachowywać poprawnie. Ale tylko w trybie Manual. W trybie Stab nie reagowały na drążki i na przechylanie modelu. W terenie nie byłem w stanienie więcej zdziałać więc wróciłem do domu i szukałem co sie zmieniło. Dopiero dziś rano znalazłem taką powtarzalną sytuację:
- po przejściu w OSD i AP na 2.62b2 miksery są ok (ciekawe czemu zmieniły się wczoraj?)
- lotki działają ok w trybie Manual,
- lotki już nie działają w trybie Stab (czy to w reakcji na drążki czy na pochylnie kadłuba).

Wymiana firmware w AP na 2.60c nic nie zmienia, dopiero wgranie wersji 2.60c również do OSD powoduje powrót do poprawnej pracy.

Dwa razy powtórzyłem drogę upgrade - downgrade i było to samo - przy 2.62b2 stabilizacja mi nie działa (na ekranie OSD jest sygnalizowana zmiana trybu Manu -> Stab).
Może jeszcze trzeba coś ustawić w 2.62, żeby działała stabilizacja (przy wymianach firmware nie zmieniałem żadnych ustawień)?

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie to sprawdzam na swoim zestawie i na Beta2 lotki działają w STAB - reagują i na przechylenia i na drążek!

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 105
Lokalizacja: Katowice
hmmm, powtórzę jeszcze całą operację. Mam teraz załadowane 2.60c i jest ok, wszystko działa. Wgram kolejny raz beta2 i zobaczę co się będzie działo.

EDIT:
Powtórzyłem. Po wgraniu Beta2 nie ma sterowania lotkami przez AP w trybie Stab. Nagrałem filmiki i zgrałem ustawienia. Prześlę mailem na adres:
zbig@bigaj.com.pl.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 kwie 2018, 17:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za dane.
Nienawidzę MavLinka nienawiścią pełną, dozgonną i w pełni zasłużoną. A właściwie to nie samego MavLinka, ile jego twórców i programistów.
Szczególnie Mavlink2, który jest niedorobiony i nieprzetestowany (o dokumentacji nie wspominając). A właściwie przetestowany jest tylko jeden zestaw opcji i funkcji, akurat używany przez developerów APM/Pixhawk (pewnie to ci sami developerzy).

Tak czy inaczej błąd w MavLink2 (nie występujący w MavLink1) znalazłem i obejście zaaplikowałem. Chyba będzie działać...

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 kwie 2018, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Beta3 z poprawkami błędów zgłoszonych przez Adama jest gotowa.

http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Beta4 gotowa!
Post: wtorek 24 kwie 2018, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2096
Lokalizacja: Warszawa
Jest już gotowa beta4.
-Dodane wyjście telemetrii bezpośrednio z OSD na porcie USART1 (buddy flight). Może być przydatne, gdy zabraknie portów telemetrii w kontrolerze lotu. Na razie stay zestaw komunikatów, aktywowany z menu OSD.
-Dodana obsługa komendy DO_JUMP, dzieki czemu można wygodnie podzielić misje na kilka oddzielnych części, wykonywanych niezależnie.
-drobne poprawki błędów.
Do pobrania tutaj:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.