Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 04:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 sty 2018, 00:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Goldy są zbędne.
Bezpieczniej na dłuższą metę jest polutowac.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 01:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 203
Lokalizacja: montreal.kan
Dzakub63 pisze:
maxiiii, dzięki za odpowiedź.
W takim razie raczej biorę taki zestaw: https://pl.aliexpress.com/item/30A-Simo ... 27171.html

Plus taki, że i regulatory i silniki są dostępne w Polsce gdyby coś uległo uszkodzeniu.

Pakiet to Turnigy 2200mAh, 20C. Powinna taka wydajność prądowa wystarczyć na spokojne loty, a i tak tam chwilowy jest 30c.


tym klocem z pakietem 2200 ,20C to wiecej jak 3 minuty nie polatasz
zreszta nie wiem po co ta zabawa z tymi ksztaltownikami skoro w okresie swiat mozna bylo wyrwac z HK wzglednie fajne ramy za" psi grosz" i inne
elementy potrzebne do zlozenia prostej ramy np silniki -4szt10$ szmigla po 1 cencie itp. :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
Adrián, tak to wiem, ale na początek chce mieć ewentualną możliwość zmiany kierunku obrotów silnika itd.
Z.W15, duże też jest pieknie :P Dron w takim stanie jak teraz, czyli tylko bez pakietu i podwozia(będzie inne) waży 604gramy,
czyli + pakiet 165gram chyba i podowize i zamykam się w około 850gramach max. To chyba nie jest źle jak na 480mm ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 16:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 203
Lokalizacja: montreal.kan
Z.W15, duże też jest pieknie :P Dron w takim stanie jak teraz, czyli tylko bez pakietu i podwozia(będzie inne) waży 604gramy,
czyli + pakiet 165gram chyba i podowize i zamykam się w około 850gramach max. To chyba nie jest źle jak na 480mm ;)[/quote]


no tak ale pamietaj ze masz ,przy tym lipolu, tylko 40 A dla 4 silnikow przy szmiglach 10 cali
wg.mnie potrzebujesz co najmniej 60 A i bateria 2x wieksza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 16:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
Lipol jednak kupiony jest 25C, więc daje to 55A. Zdaje sobie w pełni sprawę, że lot nie będzie długi więc i na większy pakiet przyjdzie czas.
Dotarły konektory więc dzisiaj pierwsze odpalanie i ustawianie, a lot to jak pogoda dopisze bo śnieg leży :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 16:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 604
Lokalizacja: Kraków
Na max mocy u mnie 10" przy 810kv brało 12A, u Ciebie możliwe, że byłoby trochę więcej bo wyższe kv, ale znowu silnik masz 2212 a ja mialem 2216 więc ciężko to porównać... ale z drugiej strony nie przejmowałbym się narazie, bo przepustnicy pewnie nigdy na 100% nie dasz nawet na chwilkę, to nie racer, żeby sprawdzać prędkości.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
Dokładnie, sporo czasu upłynie zanim zacznę wykorzystywać max moc, więc będzie czas, żeby kupić większy pakiet i wtedy się bawić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko w te 20C w tanich chińskich bateriach specjalnie bym nie liczył..
Na początki styknie, ale na dłuższą metę, szkoda pakietu.
To nie racer, ale chociaż tyle ile maks potrzeba dobrze jest mieć. Dłużej baterie pożyją, nawet jak nie wykorzystujesz pełnej mocy.
Z drugiej strony za dużo też zbędna masa przy tego typie kopterze.
Jak będziesz szukał następnego pakietu, to spr tabelki ile wciąga A z danym śmigłem, bo zapewne miernika nie posiadasz, tym bym się kierował.
Albo wyższe C, albo większa pojemność.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Przy zawisie przy takiej masie nie będzie więcej niż 4A na silnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
No i pierwsze odpalenie było i oczywiście pierwsze problemy i to nie małe.
Regulatory skalibrowały się bez problemu. Przy testowaniu silników z pozycji aplikacji, wszystkie równo pracują itd
Natomiast uzbrajam aparaturę i się zaczyna. Jeden silnik startuje delikatnie a w momencie dodania gazu i trzymania ten jeden silnik stopniowo przyspiesza a pozostałe zwalniają. Gdzie jest problem? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jaki tryb lotu masz włączony?

Jak weźmiesz go w łapę i poruszasz, to zawsze ten sam się tak zachowuje?
Rób to bez śmigieł, dla bezpieczeństwa.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
A która to jest zakładka? Bo w zakładce "modes" przypisałem sobie tylko uzbrajanie przełącznikiem.

Chyba problem wstępnie rozwiazany bo przekopałem się przez zagraniczne fora, ustawiłem w pidach I i D na 0, zrobiłem ponową kalibrację, minimalny gaz ustawiłem na 1050 i wszystko startuje jak powinno

(oczywiście, że bez śmigieł to robię)

Edit. Pytanie 2:
Czy mogę do zasilania ładowarki użyć takiego zasilacza? https://modernhome.pl/product-pol-1426- ... C-45W.html bo leży mi niepotrzebny a obecny się strasznie grzeje bo tam jest słabe wyjście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 22:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 gru 2017, 16:21
Posty: 23
Lokalizacja: Rzeszów
Edit. Pytanie 2:
Czy mogę do zasilania ładowarki użyć takiego zasilacza? https://modernhome.pl/product-pol-1426- ... C-45W.html bo leży mi niepotrzebny a obecny się strasznie grzeje bo tam jest słabe wyjście.

Oczywiście że tak tylko raczej większego prądu niż 2.8-3A bym nie ustawiał. Sam wykorzystuje zasilacz od kompa :)



Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
hugo19, Tak czułem, ale coś mi się ubzdurało, że te ledowe mają inne przetworniki które coś tam...

Edit.
Dalej problem z jednym silnikiem po kalibracji po uzborjeniu nieważne w jakim trybie lotu w stanie spoczynku i w momencie dodania gazu ma wartość większą o około 15jednostek od pozostałych silników które równo przyspieszają i tak w całym zakresie, tak jakby nie chciał się skalibrować, próbowałem kalibrować bezpośrednio z odbiornika i dalej to samo. Czy to może być uwalony esc/silnik? Jutro będę podmieniał esc i sprawdzę gdzie dokładnie leży problem.

Edit2.
Znalazłem chwilę i podmieniłem regulatory, i wygląda na to, że się esc nie chce skalibrować a nie wina silnika. Pisać do chińczyka o zwrot pieniędzy za ten jeden czy macie jeszcze jakieś pomysły? :evil:
Filmik jak to wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=fGgmdQT ... e=youtu.be


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 gru 2017, 23:11
Posty: 33
Jak sie okazało obawy nie były potrzebne, pomimo leżącego śniegu zdecydowałem się na krótki próbny lot, żeby zweryfikować czy to coś oderwie się w ogóle od ziemi. Ku mojemu zaskoczeniu, płynnie oderwał się od ziemi i zawisł w powietrzu, niestety akurat wzmógł się wiatr i zaczęło go znosić więc nie było szans sprawdzić czy "pływa" i ewentualnie go korygować. Teraz tylko czekam na ładną pogodę :)
A tak się prezentuje w pełnej krasie:
Komentarz: dron2
DSC06024.JPG
DSC06024.JPG [ 315.62 KiB | Przeglądany 624 razy ]

Komentarz: dron1
DSC06023.JPG
DSC06023.JPG [ 302.57 KiB | Przeglądany 624 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.