Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 19:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 22 paź 2017, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 334
Lokalizacja: Żory
toretto1995 pisze:
No jasne że jestem zainteresowany zdjęciami i opisem jak to zrobiłeś ? Masz może jakiś tutorial na którym się wzorowałeś lub możesz zrobić własny ?

Gdzie kupowałeś paski ? Jaki konkretnie model ?

Postaram się to opisać dziś lub jutro. Ale ogólnie nie ma nic skomplikowanego ;-)

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
JaNoT pisze:
Ale ogólnie nie ma nic skomplikowanego

W tej forumowej matrycy 15' są cztery świetlówki. A ile wpakowałeś zamiast pasków led :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 334
Lokalizacja: Żory
Piotrowy pisze:
JaNoT pisze:
Ale ogólnie nie ma nic skomplikowanego

W tej forumowej matrycy 15' są cztery świetlówki. A ile wpakowałeś zamiast pasków led :roll:
Nie rozumiem. Tak byly cztery świetlówki i zamiast nich dałem dwa paski led.
Na moje oko jasność się zwiększyła oraz czas pracy na akumulatorze znacząco wzrósł.
Tutaj kilka zdjęć na których widać jak to wygląda oraz cała moja baza.
Przesyłam jeszcze film z testu w słońcu ale to dopiero jutro.

Taśme wygiąłem w kształt "U" ponieważ była ciut za szeroka. Mimo tej operacji nie została uszkodzona i działa bez zarzutu.
Podświetlenie jest jednolite(zdj źle to trochę przedstawia)
W dzień w zupełności daje rade.
Sam demontaż starych swietlówek jest bardzo prosty, wystarczy odkręcić jedną śrubę i cała listwa bez problemu wychodzi.


[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171022/2bc07708d3cb1358588130a387ff9a80.jpg[/img]ObrazekObrazek

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3219
Lokalizacja: Strefa G
A jakich pasków ledowych użyłeś i czy możesz pokazać jak one są tam zamontowane ?

Czy po wymianie tych świetlówek na paski ledowe jest możliwość regulacji jasności ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 334
Lokalizacja: Żory
toretto1995 pisze:
A jakich pasków ledowych użyłeś i czy możesz pokazać jak one są tam zamontowane ?

Czy po wymianie tych świetlówek na paski ledowe jest możliwość regulacji jasności ?


Dokładnie już nie pamiętam jakich, ale są to chyba 3528, 120szt. na metr( jak wrócę do domu to dokładnie sprawdzę)
Zamontowane są na oryginalnym kleju jaki posiadają. Ja nie mam regulacji ale możesz to zrobić używając zwykłego ściemniacza do ledów :->

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 09:15 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 416
Ściemniacz do ledów? Zapewne regulacja jasności leci po PWM. Aż prosi się by to wykorzystać do regulacji jasności LEDów.
Jak lepiej działa to przy świetle dziennym to czas się zabrać za starego 7" LCD - wbudować odbiornik i zmienić podświetlanie.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3219
Lokalizacja: Strefa G
Ktoś się orientuje w jaki sposób sterowana jest jasność oryginalnych świetlówek ? Kontroler wysyła sygnał pwm na inverter a ten zmniejsza napięcia na lampy ? Ktoś to sprawdzał może ?

Jak nie to myślę że zwykła przetwornica z potencjometrem zmniejszająca napięcie na ledach :D ?

EDIT

Teraz widzę wzmiankę w instrukcji że jest tam jakiś pin Brightness Adjust Voltage Signal ;) Muszę sprawdzić co tam jest wypluwane.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 17:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 334
Lokalizacja: Żory
Tutaj link do filmiku https://drive.google.com/file/d/1lHUM5vltn8neu5h-dnxr_VXB-0iTjYThKw/view?usp=drivesdk
Było to już po południu ale słońce świeciło bezpośrednio na matryce.
Samą kamerę miałem źle ustawioną więc tym proszę się tym nie sugerować ;)

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 20:11 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 46
Lokalizacja: Warszawa
Cześć
Mam taką matryce: tx36d98vc1cab rev b i driver w wersji v56 z bg. Problemem tej matrycy jest nietypowa rozdzielczość 1400x1050 do której nie mogę znaleźć odpowiedniego fw. Można ją jakoś ożywić czy to złom? :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 70
Lokalizacja: Ruda Śląska
@Toretto1995
W swojej matrycy niedawno również wymieniłem świetlówki na paski ledowe. Zakupiłem na Alle od firmy AW Computers za niecałe 90PLN zestaw - dwa paski oraz sterownik. Łącznie dwa zestawy. Polecone przez kolegę z lotniska.
Matryca to chyba 17", kwadrat.
W dolnej i górnej rynience siedzą po dwa paski. Trzeba je było lekko zeszllifować aby weszły.
Sterowanie jasnością mam zrobione najprościej jak się dało, czyli w razie potrzeby włączam drugi zestaw ledów.
Sterowanie jasnością działa bezpośrednio z kontrolera V59.
Porównanie do świetlówek - w pełnym słońcu wszystko widać.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16304
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A to widzieli? Blaszaną puszeczkę sprzedają pod nasz kontroler: https://www.banggood.com/Notebook-Scree ... rehouse=CN
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2976
Lokalizacja: Warszawa
Biere :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 00:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9016
Lokalizacja: Bytom
Taaa, klawisze z dupy strony. Ergonomia jak cholera. A czujka pilota gdzie ? Też z zadku ? Hmmm. A nie... na drucie wywleczona przez jakąś tam dziurę :mrgreen:
Moim zdaniem to na prawdę marna propozycja, chyba tylko dla tych którzy dotychczas mieli toto w postaci kłębowiska drutów i zupełnie nie mieli koncepcji jak to upchnąć.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 gru 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 70
Lokalizacja: Ruda Śląska
Taka mała propozycja podania kabelków :-)
Nic nie wystaje poza kablem do zasilania i kablem sygnałowym.
Czujka wystawiona z przodu.
Jak wygląda od strony kabelków:
20171001_104023.jpg
20171001_104023.jpg [ 718.86 KiB | Przeglądany 272 razy ]


Tak od frontu:
IMG-56dbf64e082c830768f9e12bfe0c0570-V.jpg
IMG-56dbf64e082c830768f9e12bfe0c0570-V.jpg [ 488.75 KiB | Przeglądany 272 razy ]


Może kiedyś się wezmę i pomaluje na jakiś siwy kolor, żeby pasowało do walizy.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 gru 2017, 08:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 171
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ja metalowe ramki matryc oklejam czarną taśmą izolacyjną lub matową folią. Czasami szarą. Mocno poprawia się odbiór z takiego poprawionego wyświetlacza. Przynajmniej subiektywnie u mnie ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.