Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 19:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: czwartek 02 lis 2017, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
W tym modelu FC to APM. OSD nie jest podłączone i w tym przypadku nie jest potrzebne.
Trzeba chyba pamiętać, że ten link jest przeznaczony do długolotów gdzie nie zawawsze będzie zasięgu wideo.
Głównie teraz latam na telemetrii czyli na przyrządach i taki element jak RSSI powinien być uwidoczniony na tablecie w oprogramowaniu. Mogę sobie darować hdop bo widoczna jest ilość satelit. Nie jest też potrzebne uzbrajanie i rozbrajanie silników czy też zmiana parametrów (ale z tym bym dyskutował:) Zmiana trybów lotu jest bezproblemowa. Potrzebne jest też analogowe RSSI. A tego niestety nie ma. W aparaturze w oprogramowaniu eskyer9x są dwa parametry takie jak rssi, jeden zwykły analogowy a drugi taki sam jak w frsky o nazwie RX. Ten parametr pokazuje prawidłową wartość (chociaż zaczyna się od 140 przy trybie 0). Przewód od rssi analogowego nie musi być nawet podłączony i w chwili oddalenia anteny maleje czyli można uznać że działa prawie prawidłowo.
Niestety ale ten tryb nie jest pokazywany w oprogramowaniu na tablet czy telefon.

W najnowszym trybie 2 czyli packet lost ani anologowe rssi ani RX nie jest wcale pokazywane czy to na tablecie czy na aparaturze.

W trybie 1 SNR Level w aparaturze RX przyjmuje wartość 69 i nie zmienia się gdy oddalam się z nadajnikiem.

W APM-ie wyjście analogowe rssi podłączone jest prawidłowo.

APM nie ma RSSI wstrzykiwanego w kanał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 03 lis 2017, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
chyba pamiętać, że ten link jest przeznaczony do długolotów gdzie nie zawawsze będzie zasięgu wideo.
Głównie teraz latam na telemetrii czyli na przyrządach i taki element jak RSSI powinien być uwidoczniony na tablecie w oprogramowaniu. Mogę sobie darować hdop bo widoczna jest ilość satelit. Nie jest też potrzebne uzbrajanie i rozbrajanie silników czy też zmiana parametrów (ale z tym bym dyskutował:) Zmiana trybów lotu jest bezproblemowa. Potrzebne jest też analogowe RSSI. A tego niestety nie ma. W aparaturze w oprogramowaniu eskyer9x są dwa parametry takie jak rssi, jeden zwykły analogowy a drugi taki sam jak w frsky o nazwie RX. Ten parametr pokazuje prawidłową wartość (chociaż zaczyna się od 140 przy trybie 0). Przewód od rssi analogowego nie musi być nawet podłączony i w chwili oddalenia anteny maleje czyli można uznać że działa prawie prawidłowo.
Niestety ale ten tryb nie jest pokazywany w oprogramowaniu na tablet czy telefon.


Dobra, to od początku
a) QLRS nie wspiera pełnego mavlink. Dane mavlinka sa "konwertowane" do jakiegoś tam protokołu wewnętrznego, przesyłane na ziemie i tam odtwarzane są na nowo komunikaty mavlinka.
Tak więc następujące komunikaty(właściwie pola) które wysyła FC do QLRS są interpetowane
  • MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW (rssi)
  • MAVLINK_MSG_ID_HEARTBEAT(type, autopilot, base_mode, system_status, customMode)
  • MAVLINK_MSG_ID_SYS_STATUS(voltage_battery, current_battery, remaining_battery)
  • MAVLINK_MSG_ID_ATTITUDE(roll, pitch, yaw, rollspeed, pitchspeed, yawspeed)
  • MAVLINK_MSG_ID_GLOBAL_POSITION_INT(lat, lon, relative_alt, alt)
  • MAVLINK_MSG_ID_GPS_RAW_INT(fix_type, satellitesVisible)
  • MAVLINK_MSG_ID_VFR_HUD(groundspeed, hdg, throttle, climb)

Następnie te same message są generowane na ziemi i docierają do softu który wyświetla ci mapę, itp itd.
Z tego co wiem, to do rssi potrzebny jest jeszcze message MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS, którego aktualnie nie ma, a soft nie potrafi skożystać z MAVLINK_MSG_ID_RC_CHANNELS_RAW

Teraz jeśli chodzi o RSSI, to jak używasz APM to nie ma sensu używać dodatkowego kabla do analogowego RSSI, po prostu ustaw, zeby RSSI było na kanale np 9 a w apm RSSI_CHANNEL na 9
potem możesz RSSI_CHAN_HIGH i LOW ustawić sobie zakres.
Jak użyjesz rssiType = 2 to bedziesz miał idealnie wyskalowane od 1000-2000 (2000 link 100% sprawny) każdy opuszczony pakiet to zmiana o 1/16 zakresu w dół.
Przy rssiType = 1 czyli SNR bedzie zawsze prawie to samo, bo to jest poziom użytecznego sygnału nad szumem, dodatkowo on ma niską rozdzielczość....
jak dasz rssiType = 0 to bedziesz miał czystą moc RF, musisz sobie wyskalować jakoś....


W następnej wersji postaram się dorobić MAVLINK_MSG_ID_RADIO_STATUS aby działało Ci to rssi na tablecie.

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 03 lis 2017, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
W apm -ie nie ma wstrzykiwania rssi w kanał :)
Nie ma więc też wymienionych parametrów.
Uważam, że rssi w tablecie to obowiązkowe wskazanie.
Nie czytałem ostatnio wątku na rcgrup i nie wiem czy to tylko u mnie źle działa typ rssi 1 i 2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 04 lis 2017, 10:33 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 414
Super projekt i jakąś alternatywa pojawia się wśród long range :)
Qczek dało by się zrobić wersję "lite" softu? Chodzi o zwiększenie prędkości nawet do 50Hz. Głównie pod racera-cruisiera.
- 8ch dla racera styknie. Ewentualnie inject rssi na 9ch.
- Okrojona telemetria - rssi, napięcie (może geo). By nie męczyć przełączania trybów tx/rx. Łatwiej szukać quada na rssi :)
- może kanał telemetrii dać na 2Hz+
- prędkość dla 8ch 50hz lub
- 4ch max ile się da i kolejne 4ch 4Hz+

-- Edit --
Jaki dokładnie moduł pod 868mhz bo nie mogłem odszukać? 433mhz znalazłem.
-- Edit 2 --
Znalazłem - E45-TTL-1W

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 04 lis 2017, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
maxiiii pisze:
W apm -ie nie ma wstrzykiwania rssi w kanał :)
Nie ma więc też wymienionych parametrów.
Uważam, że rssi w tablecie to obowiązkowe wskazanie.
Nie czytałem ostatnio wątku na rcgrup i nie wiem czy to tylko u mnie źle działa typ rssi 1 i 2?


Jedyny problem to taki, że nie jest ono przeskalowane....
Postaram się dorobić, żebyś miał to RSSI na tablecie ;)

EDIT - scalenie

Szper pisze:
Super projekt i jakąś alternatywa pojawia się wśród long range :)
Qczek dało by się zrobić wersję "lite" softu? Chodzi o zwiększenie prędkości nawet do 50Hz. Głównie pod racera-cruisiera.
- 8ch dla racera styknie. Ewentualnie inject rssi na 9ch.
- Okrojona telemetria - rssi, napięcie (może geo). By nie męczyć przełączania trybów tx/rx. Łatwiej szukać quada na rssi :)
- może kanał telemetrii dać na 2Hz+
- prędkość dla 8ch 50hz lub
- 4ch max ile się da i kolejne 4ch 4Hz+

-- Edit --
Jaki dokładnie moduł pod 868mhz bo nie mogłem odszukać? 433mhz znalazłem.
-- Edit 2 --
Znalazłem - E45-TTL-1W


Hej,
Planuje coś takiego, aktualnie jest w wersji testowej wystarczy że zaznaczysz race mode....
Wtedy ramki idą 25Hz, a jak telemetria nie idzie to 35Hz...
Jak będę miał czas to dorobię, coś tam jeszcze jak synchronizacja z protokołem CRSF, itp itd....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 04 lis 2017, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Pogoda dopisała i nie obeszło się bez lotu testowego.
Start bez problemów.Sterowanie miodzio. Bardzo płynne i precyzyjne. Nie można się do niczego doczepić.
Po krótkiej chwili postanowiłem włączyć RTL i jak przewidywałem bez problemu link przeniósł informację o trybie lotu. To samo zrobiłem z tableta i znowu bez zastrzeżeń. Samolot zareagował prawie natychmiast.
Kolejny test to wyłączenie aparatury, trochę byłem w strachu czy po włączeniu odzyskam połączenie, ale moje obawy były bezpodstawne:) Link został przywrócony prawie natychmiast.
Tak mi się fajnie sterowało, że postanowiłem odlecieć trochę dalej i po 500 metrach gdy straciłem go z oczu leciałem tylko na danych z tableta.
Co dziwne na starcie rssi (RX) wynosiło 133 to po tych 500 metrach spadło do 106 i zaczęło oscylować pomiędzy 100 a 106.
Tryb lotu CRUISE wysokość 100m. Pierwszy raz pozwoliłem sobie tym modelem na lot na odległość ok 2km . RSSI na wysokości 100metrów dalej oscylował pomiędzy 100 a 106. Czyli luksusik:) Po drodze były jeszcze wysokie drzewa które ograniczały widoczność pomiędzy antenami. Na odległości ok 2 km zauważyłem jednak wolniejsze odświeżanie telemetrii do jakiś 0,5hz. Nie jest to jakiś większy problem ale ...

Ogólnie link okazał się bardzo dobrym linkiem i polecam go wszystkim.
Wydaje mi się, że ze względu na moce i zasięgi ten link bardziej nadaje się do długolotów niż do racerów. Ale to twoja decyzja.

Wracając do telemetrii to proponuję uruchomić "tower" i na górnej belce są podane potrzebne parametry lotu.
Te parametry powinny być zrobione w pierwszej kolejności.
Ale to ty o tym decydujesz. W każdym razie gratuluję porządnej roboty i determinacji w tworzeniu oprogramowania bez korzystania z oprogramowania open:))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 07 lis 2017, 18:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
dzięki za tak pochlebną opinię :)
Co do mavlinka to dorobię co się da ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 07 lis 2017, 19:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 199
Lokalizacja: Częstochowa
A czy hardwar nie lyknie czegos w stylu Utimatelrs - http://www.itluxembourg.lu/site/ chyba jedyny ogarniajacy w pelni mavlink


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 07 lis 2017, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Nie jest jedyny.
Jest jeszcze openlrsng w wersji gitsly. Ten też pozwala na dwustronną łączność mavlinka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 07 lis 2017, 20:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 199
Lokalizacja: Częstochowa
maxiiii pisze:
Nie jest jedyny.
Jest jeszcze openlrsng w wersji gitsly. Ten też pozwala na dwustronną łączność mavlinka.


To moze tego da sie przystosowac do lory? Albo na eleresa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: wtorek 07 lis 2017, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Na eleresa bez problemu przecież openlrsng to tatuś eleresa.
LORA to całkiem nowy wytwór i jak na razie jest na dobrej drodze do sukcesu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 08 lis 2017, 16:11 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 414
Cytuj:
Planuje coś takiego, aktualnie jest w wersji testowej wystarczy że zaznaczysz race mode....
Wtedy ramki idą 25Hz, a jak telemetria nie idzie to 35Hz...


Widziałem ten tryb ale zastanawiało mnie czy przepustowość pozwoli na uzyskanie 50Hz z minimalną telemetrią by odciążyć przełączanie.

Wtedy by się zrobiła alternatywa ciekawa dla Frsky R9/R9M lub TBS Crossfire Micro. W Twoim linku o tyle jest ciekawie, że:
- jest pseudo tunel na mavlinka a tunel w przypadku TBS jest dla droższej pełnej wersji. Droższa wersja ma za to diversa na Rx.
- nie ma bolączki z odsyłaniem telemetrii jak ma to miejsce w R9 gdzie moc odbiornika jest niższa od mocy nadajnika (problem zgłaszany w testach - pomijam kwestie anten).

Koncept do poduszki:
2 głowice odbierające (wiem, że zazwyczaj są zwrotnice na procku) i tryb softu master-slave -> diversity.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: środa 08 lis 2017, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Szper pisze:
Cytuj:
Planuje coś takiego, aktualnie jest w wersji testowej wystarczy że zaznaczysz race mode....
Wtedy ramki idą 25Hz, a jak telemetria nie idzie to 35Hz...


Widziałem ten tryb ale zastanawiało mnie czy przepustowość pozwoli na uzyskanie 50Hz z minimalną telemetrią by odciążyć przełączanie.

Wtedy by się zrobiła alternatywa ciekawa dla Frsky R9/R9M lub TBS Crossfire Micro. W Twoim linku o tyle jest ciekawie, że:
- jest pseudo tunel na mavlinka a tunel w przypadku TBS jest dla droższej pełnej wersji. Droższa wersja ma za to diversa na Rx.
- nie ma bolączki z odsyłaniem telemetrii jak ma to miejsce w R9 gdzie moc odbiornika jest niższa od mocy nadajnika (problem zgłaszany w testach - pomijam kwestie anten).

Koncept do poduszki:
2 głowice odbierające (wiem, że zazwyczaj są zwrotnice na procku) i tryb softu master-slave -> diversity.


Wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko zdecydować się, czy liczy się czułość, czy częstotliwość odświeżania, czy cokolwiek innego.
Możesz sobie ściągnąć program który wylicza, time on air dla różnych ustawień modulacji LoRa
Obrazek

Aktualnie używam spreading facotr 7 i 250khz bw.. i coding rate 4... możesz poeksperymentować wpisując różna ilość danych do przesłania, itp itd...

Co do diversity to można by zawsze zrobić na drukim module, są dwa razy tańsze 100mW... właśnie zamówiłem i planuje dostosować kod także do nich....

Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: piątek 17 lis 2017, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Jest nowa wersja jak by kogoś interesowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: QCZEK LRS
Post: sobota 18 lis 2017, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1488
Lokalizacja: Schwerin
Mnie interesuje.
Chwilowo nie jestem w stanie przetestować nowego oprogramowania ale wkrótce ........ :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.