Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 11 gru 2017, 08:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2781 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 12 maja 2017, 18:43 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
Baqsthc pisze:
Zawiesił się wariometr. Chwilę później się odwiesił.

Wczoraj miałem dokładnie to samo, soft beta6. U mnie to wystąpiło przy autolądowaniu i schodzeniu w dół.

Edit
Zbyszku podesłałem na PW mój log z GS'a

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Ostatnio zmieniony piątek 12 maja 2017, 19:15 przez zybyzy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 837
Lokalizacja: Legnica
Nie posiadam GS-a więc nici z loga. U mnie wystąpiło przy zwykłym zwiększaniu wysokości.

Nie pamiętam jaki soft, pierwszy z dodatkową regulacja czujnika Prądu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki. Dokładne i zgodne zeznania pozwoliły szybko znaleźć przyczynę problemu. Poprawioną wersję pewnie puszczę zaraz po weekendzie (po testach "na biurku" i w powietrzu). Będzie to już pewnie kandydat do wydania oficjalnego.

To "zamrożenie" wariometru i wysokości pojawia się cyklicznie po każdych 35 minutach i trwa około 15 sekund. Wszystkie pozostałe funkcje działają w tym czasie prawidłowo. Wiedząc czego i kiedy się spodziewać, podczas swojego dzisiejszego 80 minutowego lotu na beta6 zarejestrowałem ten problem dwukrotnie :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 270
Lokalizacja: Starachowice
i dlatego Pitlab jest de best :) brawo Zbyszku, szacun wielki

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 837
Lokalizacja: Legnica
W tym przypadku Zbig :D dziwny błąd swoją drogą :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Dzielenie przez dwa o jeden nawias za daleko. Z matematycznego punktu widzenia wszystko było prawidłowo, z informatycznego nastąpiło przepełnienie zakresu liczby 32 bitowej. Po prostu podzieliłem przez 2 wynik dodawania a nie składniki. Przepełnienie typowałem od razu. dziwiło mnie to 15 sekund, bo nijak mi nie pasowało. Ale i na to znalazło się proste wyjaśnienie.
Takie sporadyczne problemy lub pojawiające się po długim czasie są najtrudniejsze do wychwycenia podczas testów. To dlatego system testowy nigdy nie jest wyłączany na noc czy na weekend. Gdyby błąd wieszał system lub generował nieprawidłowe dane wychwyciłbym to. Ale te 15 sekund zamrożonych danych gdy system leży na biurku i wysokość z barometru jest cały czas stała umknął całonocnym testom.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 maja 2017, 05:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1574
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Przelatałem na wersji beta6 jakieś 5 godzin. Nie rejestruję obrazu OSD a tylko z GOPRO.
Nie zauważyłem innych problemów. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Nowa wersja 2.52rc1 jest już gotowa do pobrania. Wersja ma już status "Kandydat do wydania" - czyli jak nie znajdą się w niej jakieś nowe błędy, to zostanie ona oficjalnie opublikowana jako nowa stabilna wersja 2.52.
Więcej informacji i link do pobrania jest tutaj:

http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem/

Oczywiście błąd zamrażającego się variometru jest w niej poprawiony.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 273
Lokalizacja: Białystok
Panowie mam pytanie. Co prawda posiadam jeszcze wersję softa 2.50, pojawił mi się mały problem dotyczący wskazania napięcia silnika. Pakiet mam naładowany pod korek 12.6V, a po podpięciu do modelu pokazuje mi 11.6V. Kalibracja napięcia umożliwia ustawienie bodajże max do 190 jednostek, co wychodzi wtedy na ok 11.9V. Czy owe napięcie jest brane z czujnika prądu czy też gdzieś z płytki? pobór prądu nie jest przekłamywany, pokazuje po kalibracji całkiem dobrze, tylko to wskazanie napięcia trochę mnie niepokoi.

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Info poszło na PM

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 maja 2017, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Pytanko: czy nadajnik https://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_%C5%9Al%C4%99%C5%BCa może wpłynąć na wskazania czujnika prądu? Przy odkręconym gazie miałem zaniżone (a przez chwilę całkowity brak) wskazań obecnego zużycia prądu.
https://youtu.be/phjb_-jB8qw?t=140

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 maja 2017, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Raczej nie, chyba ze przeleciałeś przy samej antenie. Nie wiem o który dokładnie moment na filmie chodzi. Może były jakieś zakłócenia i gaz by "odkrecony" w nadajniku, ale niekoniecznie w odbiorniku :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 maja 2017, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Na szczęście mikrofon na pokładzie, także mogę z pewnością powiedzieć, że gaz był :) Chodzi mi o te momenty kiedy im więcej gazu tym spalanie mniejsze. Poza tym nigdy nie mam tak, że znika całkiem wskazanie prądu, nawet jak silnik wyłączam to mam 0.4A. Nie byłem w bezpośredniej bliskości względem anteny. Sądzę, że było przynajmniej 200m. Rssi i sterowanie ogólnie miałem cały czas, tylko złapałem duszenie, więc chciałem model wyciągnąć w górę, wtedy orientacyjnie chciałem się posłużyć zużywanym prądem a tam... brak :)

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 maja 2017, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2072
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdź w takim razie kabelki i złącza. Może pod wpływem wibracji coś nie kontaktowało.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 maja 2017, 21:33 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Ja latałem przy antenie co ma moc około 150KW i nie miałem problemów może trochę link rc mi rwało ale bez żadnych innych objawów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2781 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.