Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 lip 2017, 01:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1831 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 20 kwie 2017, 19:41 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 125
Lokalizacja: Filipów
Obrazek
czyli ostatecznie tak

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
tak, ogólnie czujnik prądu idzie na przelot i tyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 19:47 
Offline

Rejestracja: środa 16 gru 2015, 09:11
Posty: 125
Lokalizacja: Filipów
Dzięki.
Edit, może być też w ten sposób, czy musi iść z głównego kabla zasilającego silnik?
Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Antoni.
Turnigy 9X+ eLeReS MOD
Quanum v2+ fox800 (partom800 z BG)
RIP Bixler 1.1 [*]
SkySurfer 1400 + Sony Superhad 600tvl + KFC32FTB v2 + GPS G9 z Glonass


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 kwie 2017, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 762
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
4V3 JA pisze:
Dzięki.
Edit, może być też w ten sposób, czy musi iść z głównego kabla zasilającego silnik?
Obrazek


W poprzednim poście było dobrze - to co teraz narysowałeś to nie wiem co ma mierzyć za prąd skoro pakiet jest bezpośrednio połączony dwoma przewodami do ESC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 87
Lokalizacja: Katowice
Pozbierałem trochę informacji o zmiennych w iNav i wpisałem je do excela. Są tam podane wartości domyślne, dopuszczalne zakresy i kilka przykładów (głównie z rc-groups). Myślę, że w tej formie łatwiej będzie "ogarnąć temat".

https://drive.google.com/file/d/0B2IOGtWYb_4Ha3VYYThnYU1ZbjQ/view?usp=sharing

Pewnie w zestawieniu jest jeszcze trochę nieścisłości (kolorami zaznaczyłem różnice pomiędzy wersjami).

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Super Adam! Dzięki że Ci się chciało!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1481
Lokalizacja: Katowice
Do wgrania inav w KFC FTB użyć Flash Loadera? (Ze zworką oczywiście).

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Możesz KFC32 tool użyć, a potem przejśc na iNavi GUI, ale flash tool tez zadziała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 maja 2017, 21:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 50
Lokalizacja: Katowice
adam.pc pisze:
Pozbierałem trochę informacji o zmiennych w iNav i wpisałem je do excela. Są tam podane wartości domyślne, dopuszczalne zakresy i kilka przykładów (głównie z rc-groups). Myślę, że w tej formie łatwiej będzie "ogarnąć temat".

Niestety lista zmiennych i wartości domyślne w iNav-ie zmieniają się dość często.
Od kiedy jest polecenie "diff" w konsoli nie ma jednak z tym problemu - widzimy tylko to co sami tunujemy (i kalibrujemy) i w sumie nie trzeba patrzeć na resztę :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 cze 2017, 17:43 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Cześć,

Mam problem z konfiguracją iNav na KFC32FTB. Niby wszystko skonfigurowałem wg porad na poprzednich stronach i w konfiguratorze widać że wszystko działa (odbiera sygnał RC, zmieniają się wartości serw) ale na wyjściach PWM od serw nic się nie dzieje.

W zakładce motors lotki są na serwach 4 i 5. ESC jest na serwo 7 i ono jest poprawnie wysyłane na PWM1.
Obrazek

Jak zrobić żeby wyjście serwo 4 i 5 było wysyłane np. na PWM 2 i 3?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 cze 2017, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nie wiem czy na zakładce bodaj Configuration u gory obok konfiguracji serw zaznaczyłeś PWM OUTPUT ENABLE.

Na tej zakładce co widać to jest tylko pogląd tego co idzie na wirtualne kanały serw i dla samolotu jak widzisz po prawej masz tylko jeden silnik, a po prawej masz serwa.

Pierwsze dwa serwa to wizualizacja serw gimbala/pantilta, ale nie (i domyślnie nie są) na kolejnych kanałach PWM są kolejne serwa modelu. I tak np. dla skrzydła 3 i 4 serwo na tym obrazku to serwa lotek które fizycznie z płytki wychodzą na kanale PWM2 i PWM3.
W przypadku samolotu będzie ich więcej i w innej kolejności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 cze 2017, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 70
Lokalizacja: Poznań
To ja mam do Was pytanie Panowie :) czy KFC32FTB musi być zamontowany idealnie prosto ? tzn front nie wskazuje prawidłowego frontu, tylko lekko przesunięte w prawo - i czy tak może to być czy będzie miało jakiś wpływ na latanie ?

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 cze 2017, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
ale obrócony, czy przesunięty? przesunięty ok, obrócony - nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 lip 2017, 16:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2011, 18:02
Posty: 12
Lokalizacja: Ursynów City
Cześć,

Od jakiegoś czasy rozgryzam KFC32FTB i mam mały problem.
A więc najpierw od konkretów do szczegółów.
Podczas ruszania manetkami Serwa odpowiedzialne za ster wysokości, lotki i ster kierunku działają z opóźnieniem. Podglądając ich działanie w KFC32-tool widać to wyraźnie.
Podczas ruszania manetkami w oknie nr 1 paski odpowiedzialne za poszczególne Serwa reagują natychmiast na ruch manetki. W oknie nr 2 niestety paski dochodzą do max. z opóźnieniem a do tego jak widać nie wyśrodkowywują się.
Obrazek

Ustawienie serw
Obrazek

Radio jakie posiadam to Hitec Optic 6 + PPM expander + eleres MOD.
Podczas montowania expandera i sprawdzania za pośrednictwem PPM_station wszystko wyglądało, że jest w porządku. Nigdzie nie jest zaznaczona opcja spowolnienia ruchu serw.
Szukałem na forum podobnego przypadku, niestety nie znalazłem.
Może ktoś lepiej oblatany w KFC332FTB będzie mi w stanie pomóc.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 lip 2017, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3929
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Zaprogramuj sobie tryb passthru i sprawdź ponownie w tym trybie jak reaguje. Może ruch serw wynika z aktualnego trybu lotu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1831 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.