Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 14:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1867 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 125  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 28 gru 2016, 19:05 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
mam pytanko, przesiadłem się ze zwykłego elersa na kfc, podłączyłem silnik i serwa jak w instrukcji, silnik działa, serwa nie.
W aplikacji wszystkie drążki działają prawidłowo, ale serwa niestety nie reagują. co może być nie tak ? tak

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 gru 2016, 19:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
A wybrałeś odpowiedni mikser w konfiguratorze?

Mamy oczywiscie rozumiec ze KFC32FTB wlozyles do samolotu ze stopki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 gru 2016, 19:48 
Offline

Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 23:03
Posty: 106
Lokalizacja: Wrocław
tak, chyba brakuje zasilania na serwach, dostałem info że kc musi być osobno zasilny lub spiąć zasilanie 1pinu z drugim?

_________________
Sky Surfer 1400 był, jest Zagi 2,3m :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 gru 2016, 20:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
Prawda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 sty 2017, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 729
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Wpakowałem KFC32FTB do ślizga-wiem że nie do tego zostało stworzone :mrgreen: nie miałem po prostu odbiornika....pytanie moje jest, czy można ustawić failsafe tak ,żeby po wyłączeniu aparatury nie zazbrajało silnika?
Myślałem że opcja failsafe_off_delay coś pomoże, ale nie wyłącza ona silnika...jest może jakaś inna opcja którą przeoczyłem?
Edit.nie znalazłem rozwiązania ,pozostaje chyba jedynie podpiąć zewnętrzny odbiornik eLeReS i ustawić w programie failsafe ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 02:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1493
Lokalizacja: Katowice
Help, coś nie ogarniam.
Mam sobie KFC FTB.
Latało w samolocie.
Zgubiłem koptera, więc do nowej ramy przełożyłem FTB z samolotu.
Zrobiłem konfigurację jak zawsze, głównie zmieniłem mikser ze skrzydełka na QuadX i potem całą resztę.
Po podłączeniu wszystkiego i uzbrojeniu silników, jeden przyspiesza, reszta wręcz przeciwnie.
Przywróciłem ustawienia fabryczne, konfiguracja od początku i dalej to samo.
ktoś ma jakiś pomysł?
Tak to wygląda w KFC Tool:


Tylko na chwilę zazbrajam silniki, bo się boję, że mi zrobi flipa na stole ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 08:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 833
Lokalizacja: Legnica
Odkręć śmigła, model w łapę i pomerdaj na boki. Wtedy będziesz wiedział czy coś nie halo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1493
Lokalizacja: Katowice
Na oko widzę, że nie halo.
W poprzednim kopterze na innej płyte FTB i nawet na tej samej płytce co teraz mam, w kopterku 250 zanim włożyłem ją do samolotu, zawsze po uzbrojeniu silników kręciły się równo wszystkie 4 z prędkością ustawioną w minthrottle.
A tu jeden chce odlatywać, a reszta też jakoś nierówno.
Regle były kalibrowane.
No nic, wgram jeszcze raz soft, na czysto będzie i zobaczymy.

No tak, kopter próbuje się stabilizować już na wolnych obrotach... dziwne.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Adam.pc ostatnio w innym wątku pytał o to jak wykorzystać kanały pan/tilt do klap. Tutaj mała podpowiedź.

W iNav są dwie opcje:

- albo włączasz servo tilt i podobnie jak u mnie to robisz... ale w inav serwa pan/tilt są zaraz po ostatnim kanale lotek itp. tak więc w teorii na 6 i 7 kanale który nie jest na FTB dostepny.

- ale można zrobić inny trik... zaznaczyć feature CHANNEL_FORWARDING i SERVO_TILT. Wtedy SERVO_TILT zajmuje kanał 6 i 7, a na kolejnych masz kolejne kanały AUX czyli na 8 kanale AUX1, a na 9 i 10 kanale KFC - czyli złącze pantilt są AUX2 i 3. Jak odznaczysz SERVO_TILT as zostawisz samo CHANNEL_FORWARDING to na złączu pantilt będzie odwzorowanie kanału AUX4 i AUX5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 15:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
Dzięki za info. Będzie co potestować w dłuuugie zimowe wieczory :-)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 96
Lokalizacja: Katowice
marbalon pisze:
W konsoli ustawiamy sobie eleresa po staremu:

Kod:
feature rx_eleres
save
eleres_bind
set eleres_telemetry=on
set eleres_localizer_en = on
save



U mnie działa ustawianie telemetrii, pod warunkiem, że zmienna ma nieco inną nazwę:

# set eleres_telemetry_en = ON
eleres_telemetry_en set to ON

Podobnie jest z lokalizatorem:
# set eleres_loc_en = on
eleres_loc_en set to ON

oczywiście, jeśli zmienna eleres_loc_en tego właśnie dotyczy. Ale w konsoli można zobaczyć wszystkie zmienne i tylko takie mają w nazwie eleres:

eleres_freq = 43500
eleres_telemetry_en = OFF
eleres_telemetry_power = 7
eleres_loc_en = OFF
eleres_loc_power = 7
eleres_loc_delay = 240

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak zmienne w iNav mogą mieć ciutek inną nazwę ale wszystkie z dopiskiem eleres ładnie pokazują co i jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 sty 2017, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 729
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Podpowiedzcie dlaczego nie mogę nic pozmieniać w zakładce PID i ustawienia przełączników?
W zakładce Konfiguracja IMU wszystko zmieniam zapisuje i jest cacy....
film słabej jakości ale widać o co chodzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 68
Lokalizacja: Ruda Śląska
Witam,

Mam problem z OSD w iNAV.
Po wgraniu iNAV w weraji 1.4.0 z pierszego postu z oprogramowaniem, instalacji INAV nawigatora w Chrome, wersja 1.5.2,
zbindowaniu eleresa, sprawdzeniu czy widać ruch drążków - widać, włączeniu GPS - łapie fixa i pokazuje pozycję na mapie.

Gdy chcę wejść w zakładkę OSD - aplikacja w chrome twierdzi, że muszę zaktualizować firmware aby używać OSD.

Czy ktoś miał podobny problem i jak go można rozwiązać.

Pozdrawiam, Łukasz.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; Skywalker X6; SW 1680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Aktualne GUI współpracuje z OSD wersji 1.5.1. Wersja 1.4 nie miała OSD i jest niekompatybilna z GUI.

Aktualnie pracuje nad 1.5.1 gdzie jest już obsługa OSD wbudowana ale okrojona z masy elementów nam potrzebnych które już uzupełniłem ale jeszcze muszę dopracować i im wysłać a potem dorobia obsługę GUI i będzie już wszystko razem ze sobą śmigać. Zatem w wersji 1.4 nie używać GUI do OSD tylko wszystko z drążków ustawiać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1867 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 125  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.