Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 lut 2017, 13:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2864 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 187, 188, 189, 190, 191
Autor Wiadomość
Post: środa 11 sty 2017, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 723
Lokalizacja: Warszawa
Ok. A jak z grubsza AP dobiera wynikowy ciag w dynamicznym? Wiem, ze wychodzi cos pomiedzy
Min v gps a ograniczeniem max throttle, ale co?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3391
Lokalizacja: B-stok
Gazem reguluje wysokość lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 1974
Lokalizacja: Warszawa
W locie ustalonym jest to minimalna wartość niezbędna do utrzymania wysokości lotu.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 247
Lokalizacja: Szczecin
Chyba jest bug w AP 2.50a albo ja czegoś nie wiem :-)

Mam w FPV Device Manager na wejsciu przez CPPM na in 1 na kanale 5 Ail2 pokazuje 1520 a na wyściu na kanale 5 -> 1440 (tak samo jak kanał #1). Przy trymowaniu kanału 5 nic się nie dzieje. Przy trymowaniu kanału 1 (Ailrone) kanał 5 pokazuje to samo. Sprawdziłem na dwóch róznych AP. Jest to samo. Zrobiłem downgarde do 2.22 (taki akurat miałem pod ręką) i wszystko jest poprawnie - trymery działają zgodnie z oczekiwaniami i kanały są rozdzielone. Powrót do 2.50 i 2.50a i jest to samo - kanał 5 na wyjściu pokazuje to samo co jedynka.

EDIT: w wersji 2.4 też jest OK i kanały działają osobno.

EDIT2: Sprawdziłem też ver. 252beta1 - jest to samo - na OUT - ch 5 "bierze" sygnał z ch 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 11:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 1974
Lokalizacja: Warszawa
A jak masz ustawiony typ modelu? (autopilot->mixers->manual setup), bo jeśli "lotki na jednym kanale RC" to wszystko jest OK, autopilot działa jak splitter "Y" na obydwa wyjścia 1 i 5.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 247
Lokalizacja: Szczecin
Oczywiście masz rację! :-) Było "lotki na jednym kanale" - po ustawieniu na dwa kanały wszystko działa jak trzeba. W wersji 2.4 to ustawienie najwidoczniej nie działało jak trzeba bo przy ustawieniu "lotki na jednym kanale" Ch #5 działał niezależnie.

Serdeczne dzięki za pomoc :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lut 2017, 23:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 cze 2014, 14:28
Posty: 64
Lokalizacja: Szczecin
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 07:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1433
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Standardowe ustawienia wystarczą, opis: " mam problem z kierunkiem powrotu" jest zbyt ogólny.
Najlepiej jest analizować na nagraniu video.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 07:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 kwie 2012, 06:47
Posty: 247
Lokalizacja: Szczecin
wladek77 pisze:
Witam. Jakie macie ustawienia autopilota dla skywalkera, na standardowych ustawieniach mam problem z kierunkiem powrotu do bazy w rth.
Nie wiem czy to jest wina zakłóceń w instalacji czy w ustawieniach:-)


Daj znać to się umówimy i polatamy razem to się zdiagnozuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3391
Lokalizacja: B-stok
Mogway pisze:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?
Zależy jak sobie skonfigurowałeś. Zazwyczaj ustawia się tak aby po wyłączeniu RC TX, AP przeszedł w tryb "AUTO".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 1974
Lokalizacja: Warszawa
Mogway pisze:
Dosyć niepokojące zachowanie AP:

-AP-OSD najnowszy soft.
-eleres >SBUS

załaczenie baterii na wyłaczonym RC TX powoduje odpalenie silników (brak Fixa GPS).

Czy to jakiś znany problem ? bo kiedyś coś czytałem że się tak dzieję ale nie moge namierzyć rozwiązania.

Pytanie z innej beczki:
Jeśli na postoju wyłaczam RC TX a RX eleres jest połaczony SBUSEM to czy coś powinno się wyświetlic w statusie AP ?

"RC" wyświetla się tylko wtedy kiedy odłaczę zasilanie od RX RC.



1. Nic takiego nie powinno się zdarzyć. Dopóki autopilot nie odbierze danych z odbiornika, to wyjścia są w ogóle wyłączone (nie generują żadnego sygnału).
Gdy autopilot odbierze sygnał z odbiornika, to zrobi co mu odbiornik podyktuje. Sprawdź po prostu jak masz ustawiony failsafe w odbiorniku i co on wysyła, gdy nie ma właczonego nadajnika (sprawdź w FPV_managerze - podłacz autopilot pod USB).

2. Dopóki odbiornik wysyła sygnał do autopilota to nic się nie wyświetla, po prostu autopilot przechodzi do trybu wymuszonego przez failsafe w odbiorniku.
Tylko gdy był i zniknął sygnał z odbiornika, to pojawi się "-RC"

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 106
Lokalizacja: Warszawa
Czy nie jest tak ze w SBUS jest przesylana informacja ze jest brak sygnału RC i co za tym idze AP rozpoznaje ten stan i wrzuca RTH ? Czy AP bazuje na tym że FS w RX RC ustawia AUTO RTH zgodnie z zaprogramowanym stanem kanału w FS ?

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 lut 2017, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 1974
Lokalizacja: Warszawa
Autopilot traktuje SBUS tak samo jak CPPM i nie bada flagi failsafe dla SBUS. Ważne jest to, jaki stan kanałów wysyła odbiornik RC.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2864 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 187, 188, 189, 190, 191

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Seba_K i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.