Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 03:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 01 maja 2017, 12:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 29
Lokalizacja: Kielce


Witam Panowie,

Mam problem z zestawem FPV. Posiadam Phantom 2 + zenmuse do tego nadajnik Boscam BOS 350mW z anteną koniczynka Fat Shark (na zdjęciu), natomiast odbiornik to Skyzone SKY-700D diversity jedna antena to koniczynka taka sama jak w nadajniku a druga to na razie zwykły bacik Fat Sharka na 5,8Ghz oczywiście.

Nadajnik jest podłączony do phantoma pod kostkę opisaną jako "zenmuse" na płytce i stamtąd jest zasilany gimbal, nadajnik i kamera. Taki przewód był fabrycznie z Boscamem więc nie kombinowałem z podłączaniem bezpośrednio pod baterie PH.

Zrobiłem test wszystkich kanałów na nadajniku i odbiorniku i najlepiej wypadł kanał E7. Sprawdzałem to w taki sposób, że kolega stał z PH dokładnie 300m ode mnie w linii prostej bez żadnych przeszkód na drodze i po kolei lecieliśmy po kanałach i na tym były najmniejsze zakłócenia obrazu.

Problem polega na tym, że to 300m to w zasadzie max zasięg przy tej konfiguracji i to statycznie. Jak zacząłem latać na takim dystansie obraz cały czas ginie śnieży i w zasadzie mało co widać. Zwiększyłem zasięg do 350m z dronem w ręku kolegi to obraz już zniknął całkowicie. Czytałem opinie na temat tego nadajnika przed zakupem bo wahałem się czy nie kupić 600mW, ale wszędzie pisało, że to bez sensu bo PH i tak ma zasięg max 1500m a na nadajniku 350mW można spokojnie przesyłać obraz na takim dystansie.

Czy macie jakiś pomysł co jeszcze ewentualnie mógłbym sprawdzić lub dokupić/wymienić żeby ten zasięg poprawić? Może antenę kierunkową?

IMG_20170501_124209.jpg
IMG_20170501_124209.jpg [ 230.07 KiB | Przeglądany 1078 razy ]

IMG_20170501_124223.jpg
IMG_20170501_124223.jpg [ 243.95 KiB | Przeglądany 1078 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 maja 2017, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
w kopterze masz antenę do góry nogami, wydaje mi się że to może mieć wpływ.
Po za tym z koniczynkami jest tak że nadawcza powinna mieć 3 listki, odbiorcza 4, raczej nie powinny być takie same. Oraz czy napewno są skręcone w te samą stronę? Bacik traci na starcie bo jest to antena polaryzacji liniowej a koniczynka jest kołowa, więc taki zestaw generalnie nie ma sensu. Najlepiej to kup jakieś porządne anteny, strojone pod konkretną częstotliwość. Na forum parę osób oferuje takie anteny.

ps. no i sprawdź na innym kanale, bo może inny będzie lepszy dla nadajnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 maja 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10547
Lokalizacja: Mikoszewo
lotpawel pisze:
w kopterze masz antenę do góry nogami, wydaje mi się że to może mieć wpływ.

Tak. Wydaje ci się. Tak na przyszłość:



Z tą "listkowością" to też dobrze przeczytać wątki IBCrazy w tym temacie bo o ile faktycznie "lepiej" jest jak na odbiorze jest Skew Planar Wheel a na nadawaniu Cloverleaf ale to nie znaczy że jak da dwa razy to samo to ma się po obrazie. Skrętność jak najbardziej do weryfikacji choć podejrzewam że nie tu problem leży.

@Mrozu - SKY700D jest pięknie zakłócany przez aparaturę Phantoma. Mam niemal dokładnie ten sam zestaw co ty, z tą różnicą że anteny mam forumowe i zamiast bata helikal ale zasięgi na początku były niewiele lepsze.
Nadajnik Boscam'a sam w sobie też nie grzeszy jakością ale wymiana na inny niespecjalnie wiele ci da. Ja przesiadłem się na polecanego FOX'a 600mW ale dramatycznej poprawy nie było. Pojawiła się dopiero jak odsunąłem SKY700D od anteny aparatury Mydelniczki. Być może pomogłoby zrobienie ekranu na elektronikę SKY700D ale nie eksperymentowałem z tym jeszcze.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 06:36 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 560
panelową antenę sobie zamontuj
tu masz porównanie w praktyce do 2km


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 20:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 29
Lokalizacja: Kielce


No i tak. Dzięki informacji od kolegi z forum (jeszcze raz dziękuje bardzo) od którego kupiłem monitor zmieniłem kanał na E4 który u niego działał optymalnie. W boscamie odpowiada to kanałowi A4 zgodnie z tym co napisali w intrukcji i ku mojemu zdziwieniu zupełny brak obrazu. Przeleciałem wszystkie kanały i okazuje się, że w liscie częstotliwości która jest w instrukcji boscama jest błąd. Częstotliwość która powinna być na A4 jest tak na prawde na B4. Zrobiłem dzisiaj testowy lot na ok.500m i obraz prawie idealny. Dalej narazie nie latam bo jeszcze nie znalazłem osd i się boję że się zgubie albo się bateria skończy :) Mam problemy ze znikaniem obrazu jak dron leci w moją strone ale to chyba dlatego że antene zasłania gimbal. Przetestuje zmiane pozycji anteny i odsunięcie odbiornika od aparatury phantoma bo jeszcze tego nie zdążyłem sprawdzić. A tak na marginesie. Macie jakieś sprawdzone osd czy kupować iosd od DJI?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 639
Lokalizacja: Trzebnica
Ja stosuje zwykłe MinimOSD lub Micro OSD (do tego trzeba lutować kabelki).

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 18:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 29
Lokalizacja: Kielce


Po nierównej walce z micro minimOSD w końcu zamontowałem iosd DJI. Zrobiłem test na ok 500m i tak to wygląda:



Tragedii niema ale szału też nie. Na razie dalej na koniczynkach ale już zamówiłem antenę panelową. Postaram się w przyszłym tygodniu nagrać filmik z z nową anteną dla porównania.
Myślicie, że coś jeszcze można poprawić?


Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 maja 2017, 11:58 przez Mrozu23, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10547
Lokalizacja: Mikoszewo
Zdecydowanie należy poprawić miejscówkę. Pomijając kwestie prawne, tereny industrialne są wyjątkowo niewdzięczne do lotów. Sporo źródeł zakłóceń tak radiowych (wizja/sterowanie) jak i magnetycznych (magnetometr) a już lot wokół komina najeżonego BTS'ami i cholera wie jakimi jeszcze antenami to już w ogóle proszenie się o kłopoty.

Jeżeli to był lot na samych koniczynkach to jak dla mnie jest spoko. Trzaski w takim terenie muszą się zdarzać i widać że masz lekkie sianie od silników ale nic ponad normę. Dołożenie do zestawu anteny kierunkowej jeszcze ci poprawi odbiór.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 18:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 paź 2016, 15:05
Posty: 29
Lokalizacja: Kielce


Fakt miejscówka nie przemyślana ale zawsze chciałem zobaczyć co jest na tym kominie :) Jak mówisz że spoko to dobra wiadomość. Wymienie bacik i sprawdzę jeszcze raz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.