Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 27 cze 2017, 11:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: FPV poprzez LTE
Post: niedziela 26 mar 2017, 12:04 
Offline

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 65


Witam, mam pytanie do osób wykorzystujących streaming obrazu z modelu poprzez lte.
Z jakich operatorów korzystacie i czy wasz operator oferuje wam dostęp do APN z publicznie przyznawanym adresem IP w ramach oferty dla osoby fizycznej ?
Dostałem odmowe na publiczne ip jako os. fiz z orange wiec chciałbym znaleźć w miarę szybko jakiegoś alternatywnego operatora


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 mar 2017, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2900
Lokalizacja: Warszawa
Plus też nie daje stałego IP dla osób fizycznych (nie firm).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 mar 2017, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5136
Lokalizacja: Polska
Piotrowy pisze:
Plus też nie daje stałego IP dla osób fizycznych (nie firm).

Stale a publiczne to dwie rozne rzeczy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 mar 2017, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 91
Lokalizacja: Karpacz
czyli streaming video przez siec komorkowa ... popordsze wiecej info .. .napewno long range wchodzi tu w gre.... :)

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 mar 2017, 22:36 
Offline

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 65


Co do IP nie ma to dla mnie różnicy czy to ma być stałe czy dynamiczne. Potrzebuję IP widzianego z zewnątrz, na które można wysłać bezpośrednio obraz.

Long range i sprawa telemetrii wchodzi w grę za jakiś czas. Nie jestem jeszcze zawansowanym modelarzem wiec muszę iść przez wszystko krok po kroku, spokojnie.
Na chwilkę obecną skupiam się na obrazie bo wydaje mi się, że jak będzie możliwe sprawne przekazywanie takiej ilości danych to później i telemetria też zadziała sprawnie na takim łączu. Poza tym są to rozwiązania wykorzystywane przez ludzi na świecie.

Po stronie nadajnika, na modelu > RPI/kamera/modem. Obraz będzie streamowany z aplikacji gstreamer na dowolny numer IP ( do tego potrzebne jest mi wspomniane zewnętrze IP ).
Po stronie klienckiej/odbiornika aplikacja dekodująca streaming z tej aplikacji ( w przypadku laptopa -> gstreamer na PC, w przypadku tabletu, telefonu > qground control lub inna aplikacja dekodująca obraz gstreamera). Jak będziesz chciał to ci dokładniej to opiszę i puszcze kilka linków.

Mi to działa w sumie w domu na odłączonym od modelu zestawie części a opóźnienie jakie daje gstreamer w sieci domowej WIFI jest naprawdę niewielkie. Bez tego zewnętrznego IP nie ma jak tego przetestować na modelu albo przynajmniej w samochodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 mar 2017, 05:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2016, 16:46
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Żeby uzyskać taki efekt możesz na przykład postawić server vpn. RPI podłączy się do niego, dostanie wewnętrzne ip w obrębie sieci vpn. Każdy inny komputer podłączony do tego vpn będzie mógł wejść na wybrane ip przypisane do RPI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 mar 2017, 07:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 799
Lokalizacja: Ruda Śląska
mocart weź pod uwagę że opóźnienie w sieci wewnętrznej jest, a ping z rpi do kompa to pewnie 1-2ms, przy wyjściu na LTE w zależności od miejsca gdzie będziesz to nadajnik będzie miał spokojnie 50-100ms i tak samo odbiornik, co daje opóźnienie po między modelem a odbiornikiem spokojnie 200ms.
Pamiętaj też żeby stream był lepiej przez udp a nie tcp, bo inaczej zacznie się robić "bufor" i opóźnienia duuużo większe.
Dobrze kombinujesz aczkolwiek na ten moment FPV przez LTE to tak po prawdzie "podgląd" lotu a nie obraz do sterowania, ale streaming na yt bezpośrednio z latania, super sprawa;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 mar 2017, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1059
Lokalizacja: Lubelskie
heniek12, albo tunel SSH, ale musi być dobrze oskryptowane żeby wznawiało zerwane połączenie co tak samo się tyczy VPN i nie RPI tylko o tańsze i mocniejsze BananPi ;-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 kwie 2017, 00:00 
Offline

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 65


Co do VPN`a jeszcze się nie zastanawiałem, muszę się jeszcze w tym podszkolić. Jak nie znajdę operatora i sensownego pakietu usług to zapewne będę chciał to przemyśleć.
Na chwilę obecną strumień idzie na konkretne IP gdzie odbierane jest to po UDP żeby uniknąć wspomnianych opóźnień. Zobaczymy jako to zadziała w rzeczywistości jak znajdę ofertę a jak nie to może ten VPN.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 18:24 
Offline

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 65


Zamykam temat.
Tak jakby na przyszłość kogoś to interesowało na chwilkę obecną dla osób fizycznych jest to dostępne o pakietach internetowych Orange.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 23:05 
Offline

Rejestracja: środa 07 cze 2017, 19:59
Posty: 1
Lokalizacja: Reykjavik
bardzo ciekawy temat ale chyba przekombinowany vpn, ip, servery, a nie lepiej załadować do modelu tel.komorkowy włączyć jakiś komunikator skype ipt. i po prostu zadzwonić z wideo ?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 00:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1059
Lokalizacja: Lubelskie
jacekis, akurat jakość połączenia wideo przez skype i podobne jest kiepska to raz, a dwa VPN to żadna wielka magia. Serwer VPS na którym to da radę działać można kupić za 4 zeta miesięcznie no i łatwiej puścić transmisje na żywo na YT czy do kilku wybranych osób ;-)
Pozostaje jeszcze kwestia OSD na obraz cyfrowy i mamy wszystko. W połączeniu z dobrą telemetrią można by takim czymś "nadzorować" loty autonomiczne.

Problem tylko polega na tym że mocart, skupia się na szukaniu dostawcy LTE zamiast na meritum, a LTE jest już tak tanie że można sobie wybrać operatora na zasadzie - które logo się bardziej podoba.
Dla przykładu w play internet na kartę za 45zł gwarantowane 100GB przez miesiąc, T-mobile free na kartę za 25zeta 10GB w taryfie głosowej, w A2mobile jest chyba jeszcze taniej, jest teraz tych ofert internetu na karte tyle że szkoda nad tym się tyle wywodzić. Wziąć pierwszą pasującą ofertę z brzegu i ewentualnie później zmienić pakiet/operatora wedle potrzeb. Na początek do testów 10GB spokojnie wystarczy na kilkaset minut transmisji. Na alledrogo można kupić gotowe "nabite" transferem startówki jeszcze taniej niż normalnie.

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na to żeby modem miał koniecznie nowe pasmo 800MHz no i też z uwagi na to Plusa i wszystkie korzystające z zasięgu Plusa sieci bym sobie odpuścił.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 05:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 kwie 2017, 09:19
Posty: 13
Lokalizacja: Kielce
Głuś pisze:
jacekis,

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na to żeby modem miał koniecznie nowe pasmo 800MHz no i też z uwagi na to Plusa i wszystkie korzystające z zasięgu Plusa sieci bym sobie odpuścił.


LTE 800 w porównaniu do LTE 1800 to Polonez przy Maseratti. LTE 800 ma wąskie pasmo i prędkości jakie się na tym osiąga to max 10 MBit/s przy DL a w LTE 1800 nawet 10 razy więcej. Już technologia 3G w trybie HSPA+ DC jest o wiele szybsza. LTE 800 powstało do zatkania dziur na mapach, ping owszem niski ale prędkości pozostawiają wiele do życzenia.

A tak w ogóle super by było jakby w modelu zamiast anteny był modem i przy aparaturze tak samo. W zasadzie odpada problem z zasięgiem.Podrywam do startu model po drugiej stronie świata :)

_________________
Blade Chroma. Serwis,naprawa,kalibracja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 09:42 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 171
Lokalizacja: Warszawa
Norfnet pisze:
LTE 800 w porównaniu do LTE 1800 to Polonez przy Maseratti. LTE 800 ma wąskie pasmo i prędkości jakie się na tym osiąga to max 10 MBit/s przy DL a w LTE 1800 nawet 10 razy więcej.


Sorry ze tak sie wtrace ale jako ze pracuje "w branzy" pozwole sobie stwierdzic ze to co napisales to bzdury :)
Wszystko zalezy od konkretnego operatora, kraju. W LTE mozesz miec rozne szerokosci pasma niezaleznie od band'u. L800 moze miec i 20MHz a 1800 miec juz tylko 10Mhz.
W telegraficznym skrocie bandwidth przeklada sie na ilosc RB (resource blokow) do ktorych mapowane sa pozniej kanaly kontrolne i user data.

Ba moze byc tak ze na jedym bandzie np. L800 opeartor uzywa dwoch nosnych i roznych bandwidth np 5Mhz i 15Mz.
Czesto obserwuje sie takie sytuacje gdzie niedopracowany traffic management powoduje ze userzy "kisza" sie na warstwie 1800 a na L800 ruch znikomy wiec gdyby ich tam przerzucic uzyskiwaliby np. lepsze throughputy.

Fakt ze czesto L800 jest wykorzystywany jako warstwa pokryciowa ze wzgledu na lepsza propagacje fal o nizszej czestotliwosci (fizyka).
Przez to ze kryje wiekszy obszar, zgarnia tez ruch z wiekszego obszaru == wiecej uzytkownikow oraz to ze uzytkownicy na cell-edge uzywaja nizszych modulacji wszystko to wprost przeklada sie na performance.


Ostatnia rzecz, generalnie LTE jest systemem ktory wymaga dobrej separacji miedzy sasiednimi komorkami (to nie 3G gdzie jest ActiveSet i telefon jest podlaczony na raz np do 3 komorek). To implikuje mocniejsze (ok 2-3deg) down-tilty anten.
W skrocie w gorze moze w ogole nie byc pokrycia. A jak beda slabe warunki to siec wysle polecenie przelaczenia sie na 3G lub 2G i juz tam najprowodpodobneij zostanie bo obecnie przejscia do warst wyzszych wiekszosc operatorow realizuje przez reselekcje dopiero w idle mode (gdy uzytkownik nie prowadzi rozmowy/transmisji danych).

Przepraszam za wtracenie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5136
Lokalizacja: Polska
MorF pisze:
Ostatnia rzecz, generalnie LTE jest systemem ktory wymaga dobrej separacji miedzy sasiednimi komorkami (to nie 3G gdzie jest ActiveSet i telefon jest podlaczony na raz np do 3 komorek). To implikuje mocniejsze (ok 2-3deg) down-tilty anten.
W skrocie w gorze moze w ogole nie byc pokrycia.

Ciekawa informacja. A o jakiej 'gorze' mowimy? 10m? 100m? 1000m?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.