Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 24 paź 2017, 07:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 08 sie 2017, 21:18 
Offline

Rejestracja: piątek 07 kwie 2017, 06:56
Posty: 7
Witam
Posiadam nadajnik 200mW i niestety mój zasięg to jakieś 50-80m. Producent podaje zasięg około 500m w wolnej przestrzeni.
Ja chciałbym osiągną chociażby 200m . Co może być przyczyną tak słabego przesyłu obrazu, może ktoś coś podpowie.

Nadajnik "Realacc GX210 5.8G 40CH 200mW Raceband Mini AV VTX FPV Transmitter RP-SMA "
Antena koniczynka . Była w zestawie z dronem.
Gogle to Eachine EV800 z anteną prostą( coś jak z routerów komputerowych)

Nie-ukrywam od nowości nie zdążyłem przetestować zasięgu i miałem dwa dość mocne spotkania z blokiem.
Po czym musiałem wymienić gniazdo antenowe przy nadajniku bo je wyrwało podczas upadku.
Zastanawiam się czy może to być wina anten.

P.S czy jeśli bym miał spalona końcówkę mocy( raz czy dwa uruchomiłem drona na krótką chwile bez anteny) zasięg właśnie tak by malał czy nie było by w ogóle obrazu?
Jeszcze jedno czy jak odpalam gogle bez anteny aby ustawić parametry moge je uszkodzić ( czy gogle maja końcówke mocy)

Z góry przepraszam za takie pytania ale jestem dość świeży i z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 sie 2017, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2555
Lokalizacja: Warszawa
Po pierwsze - koniczyna ma polaryzację kołową, a bacik liniową. To niekorzystny układ.
Po drugie - dobrze byłoby sprawdzić na innym nadajniku, bo jest spora szansa, że twój jest uszkodzony.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 19:57 
Offline

Rejestracja: piątek 07 kwie 2017, 06:56
Posty: 7
Dzięki za podpowiedz.
Najpierw nabędę nowe anteny i sprawdzę.
A po uderzeniach mogło coś się uszkodzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 sie 2017, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 sie 2013, 20:28
Posty: 309
Lokalizacja: Krosno
Jeśli uszkodziła ci się antena na nadajniku, tzn. przerwana "gorąca żyła" blisko złączki-
to nie pisz "na krótką chwilę" a "latałem bez anteny na nadajniku" bo tak to niestety działa :-( tak samo po wyrwaniu gniazda. (Ja tak załatwiłem jeden 400mW - "lądowanie" urwało gniazdo anteny- nadajnik chodził bez anteny może 30s, zanim podszedłem do modelu i odłączyłem zasilanie. A przy twojej naprawie- na pewno dobrze je wlutowałeś (gniazdo)?

Gogle nie- bez anteny marny odbiór, ale nie można w ten sposób uszkodzić ODBIORNIKA ;-)

Jeśli wszystko będzie ok- spokojnie zrobisz więcej- na 200mW, z koniczynami od Kkacpra ponad 600m miałem super obraz
(nie leciałem dalej, bo to 250-tką bez AP)

A jeśli nie sprawdzałeś wcześniej- na pewno masz dobre kanały w Tx i RX?

_________________
Mój największy lęk to sytuacja w której ja umieram, a Żona sprzedaje moje "zabawki" za tyle, za ile jej powiedziałem że je kupiłem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 sie 2017, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Googli nie uszkodzisz bez anteny, bo to tylko odbiornik i tam nie ma końcówki mocy.
Nadajnik mogłeś upalić albo rozwalić, to fakt. Gdyby to było 25 mW to bez anteny nic by się nie stało. Typowym objawem jest drastyczny spadek zasięgu.
Ale dobrze kombinujesz, żeby najpierw ubrać to w parę dopasowanych anten koniczynek. Aby mieć pewność jakości i zasięgu, anteny powinny być tego samego producenta.

Jedne z najlepszych i do tego pancernych, to Aomway. I nie zabijają ceną, a latałem już na najdroższych i nie widziałem jakiejś różnicy. Te muszą być sparowane, czyli lewo albo prawoskrętne.

Obrazek
https://hobbyking.com/en_us/aomway-5-8ghz-4-leaf-clover-antenna-set-for-tx-rx-sma-rhcp-1.html?___store=en_us

Tu są już osłonkami, ja robiłem sam z ping-ponga. Literka R oznacza, że są prawoskrętne.

Jeżeli anteny nie pomogą, zastanów się też nad położeniem/zmianą położenia anten odbiornika. Niby to drobiazg, ale powoduje jakiś tam procent zakłóceń.
Ja mam akurat Futabę z długimi wąsami, które wsadzam wraz z trytrytką i na to termokurcz. Najlepsze rozwiązanie. Anteny są z przodu, a VTX z grzybkiem z tyłu.
zasięg na 25mW przekracza długość dużego pola, czyli kilkaset metrów.

Obrazek

Zakładam, że resztę dobrze ustawiłeś.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 sie 2017, 12:30 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 538
spróbuj też zmienić kanał, bo zazwyczaj 2 lub 3 mają deklarowaną moc nadawania
reszta jest poniżej parametrów podawanych przez producenta
więc trzeba je znaleźć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 sie 2017, 10:44 
Offline

Rejestracja: piątek 07 kwie 2017, 06:56
Posty: 7
Panowie bardzo dziękuje za przydatne podpowiedzi.
Po zmianie anten dam znać czy jest lepiej .
Jak nie anteny to zmienię nadajnik na ten sam ale nowy.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.