Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 03:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 28 kwie 2017, 09:46 
Offline

Rejestracja: środa 13 kwie 2016, 10:22
Posty: 76
Lokalizacja: Rzeszów
Dopiero 10 min temu zlokalizowalem ta opcje, sory za zamieszanie.

Wysłane z mojego Lenovo P780 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
I kolejny update. Kończę powoli moduł akumulatorów (na teraz), bo już mnie męczy, a mam jeszcze kilka pomysłów :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 08:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
W Sklepie Play za jakąś chwilę powinna być dostępna wersja 1.0.4 z (mam nadzieję) poprawionym bugiem z częstotliwościami 5.8 Ghz, kilkoma nowymi manualami i edycją historii akumulatorów.

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 mar 2015, 10:02
Posty: 368
Lokalizacja: Radom
Zaczynam testy aku. Fajnie to wygląda :) Czy da się zrobić na stronie startowej aby samemu ustawic kolejność 'ikon'?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
SJCAM 4000 wifi
Syma X5C-1
ANTek-450 (DJI F450); RedAnT (x220); CreeppX (underconstruction)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 maja 2017, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
Po krótkiej przerwie znów popracowałem trochę nad RC Assistantem.

Dodałem możliwość wiązania akumulatorów z modelami oraz checklist z modelami. Będzie to przydatne przy kolejnych nadchodzących funkcjonalnościach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo, na widoku listy akumulatorów zobaczymy teraz, jaki jest ich obecny status (bazując na ostatnim wpisie w historii) i jaki czas temu nastąpiła zmiana:

Obrazek

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 05:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
Kolejna mała zmiana: od tej pory poza terytorium obsługiwanym przez meteo.pl, meteogramy będą ładowane z meteograms.com. Zmieniłem też źródło pobierania informacji o aktywności słonecznej (z poprzednim są jakieś problemy) i teraz będę pokazywał tylko współczynnik Kp.

Do sklepu poszła wersja ze wszystkimi powyższymi zmianami.

Obrazek

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Cześć mam kilka pytań/uwag:

1. Z tymi kanałami 1.2 jest straszny burdel bo co chinczyk to inaczej robi. W apce -> FOX 1280MHz to jest kanał 10, tymczasem w nadajniku https://pl.aliexpress.com/item/1-2Ghz-6 ... eab2cd0391 chińczyk twierdzi że to jest kanał 6.
Teraz pytanie czy Twoja tabelka zgadza się z tym https://www.banggood.com/FPV-1_2G-8CH-8 ... ds=myorder czy nie? Bo jeśli się zgadza to by oznaczało że na inna częstotliwość antenę zrobiłem, a inną ustawiłem :-D Natomiast jeśli się nie zgadza to znaczy że 1280 w tym wynalazku z BG to też jest CH6?? bo tak mi wyszło.

2. ImmersionRC ma jeszcze drugi band, którego nie ma w apce: https://www.banggood.com/ImmersionRC-Ra ... ds=myorder
Poza tym to co jest w apce wygląda jak by było pomieszane, cześć kanałów z jednego, część z drugiego. Mam ten nadajnik i to co jest na BG się zgadza z tym co na opakowaniu. Kanał 5880 należy do "RaceBand" cokolwiek to znaczy, jak by co mogę podesłać Ci na e-mail foto opakowania.

3. viewtopic.php?f=4&t=7219&start=540#p516284 w sumie napisałem lotpawel sugestie utworzenia apki na Andka, ale skoro Ty tworzysz All in one to może udało by się upchać taki parser logów eLeReSa? Stronę wcześniej miś opisał jak te logi należy interpretować :-)

4. Zdaje sobie sprawę że full parametr list wymaga czasu i nie ponaglam, a tylko zapytywuje czy jest gdzieś tam na liście i nie zostanie zapomniane?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16302
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Głuś pisze:
Kanał 5880 należy do "RaceBand" cokolwiek to znaczy
Nie tylko do Raceband, także do pasma "F".
Mamy to na forum: viewtopic.php?f=3&t=14393#p473495

Co do częstotliwości używanych na 1.2 to praktycznym wzorcem są kanały LawMate oraz FOX/Betatronic. Obecnie nazywany partom czy jakkolwiek :-) zasadniczo jest to osiem kanałów, nieważne jaki mają numer, ważne że są to :
1080
1120
1160
1200
1240
1280
1320
1360

czyli o odstępie 40MHz między sąsiednimi.
Inne kombinacje i częstotliwości to wariacja, powiedzmy poza standardem FPV. Ale jakby co to inne istniejące masz tutaj :-) viewtopic.php?f=3&t=4746

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Rurek pisze:
Nie tylko do Raceband, także do pasma "F".


A widzisz tego nie obczaiłem bo u mnie jest tak:

Obrazek

Jeden ukradli :-D a w zasadzie nie ukradli skoro to ten sam :-P


Rurek pisze:
nieważne jaki mają numer,


Właśnie że ważne bo jak nie jestem pewny ani w TX, ani w RX to nie wiem do końca na jaką częstotliwość ustawiam :-/ Jeśli choć w jednym wiem że np. 1280 to CH6 czy CH10 to ustawię ten kanał i drugie urządzenie dostroję już, a tak to wróżenie z fusów. Miałem skaner, ale zdechł...

Edyta:
Reanimowałem skaner i wychodzi mi że mam ustawione 1160 co do którego chińczyk z Ali twierdzi że to kanał 3, a apka twierdzi że CH7 za to w partom to CH6...
Zaje****e, ustawiłem pod partom właśnie według jakiejś rozpisko (chyba z forum) miał być 1280 :-D Chyba że ten skaner jest jakiś zwalony...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16302
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Głuś pisze:
wychodzi mi że mam ustawione 1160 co do którego chińczyk z Ali twierdzi że to kanał 3, a apka twierdzi że CH7 za to w partom to CH6...
1160 spotykane w praktyce to CH3 albo CH6, bardzo rzadko jako CH9. Jako kanał 7 to pierwszy raz słyszę :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Skoro tak mówisz to w apce jest źle bo mój przypadek to potwierdza: w TX mam 3, a RX 6 i to to działa.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 17:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16302
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Oczywiście że w apce jest niefortunnie. Bo są wrzucone wszystkie kanały jakie autor zebrał na temat "niby FOXa" i ponumerowane od najniższej częstotliwości do najwyższej. Fox prawdziwy w naszym rozumieniu ma kanały takie:
4 1080
5 1120
6 1160
7 1200
8 1240
9 1280
H 1320
C 1360


A przebieraniec udający FOXa, słabszy o wiele sprzęt, ma takie:
1 995
2 1020
3 1050
4 1060
5 1080
6 1100
7 1120
8 1140
9 1160
A 1180
B 1200
C 1220
D 1240
E 1260
F 1280

Z tym że po pomiarach połowa kanałów w tym przebierańcu nie trzyma częstotliwości, rozbieżności po parę MHz, np dla 1160 zmierzone w nim jest (przynajmniej w moim egzemplarzu) 1155.

Proponuję to skorygować w apce i nazwać wybór producenta jako FOX/Partom/Harxsh 800mW i dać te osiem częstotliwości opisanych od 4 do H. Reszta to plankton i niezbyt wiarygodne urządzenia.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9007
Lokalizacja: Bytom
Rurku, ale starsze Fox'y miały też dostępne i działające kanały 0..3 ( 910,980,1010,1040MHz ).
Tu podałem typowe tabele dla LawMate i Fox'a: viewtopic.php?p=514952#p514952

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16302
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ja bym tych "prehistorycznych" kanałów z czasów betatronica ( he he ciekawe kto jeszcze pamięta co to było :-) ) nie wsadzał w tabelki i zostałbym tylko przy "utartym standardzie" na 1.2 czyli fox/lawmate...no i zauważ że te kanały co wymieniasz to zwykło się określać jako "pasmo 900" a nie 1.2

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 maja 2017, 00:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 198
Lokalizacja: Wrocław
Jakby była możliwość definiowania nadajnika/odbiornika z możliwością wyboru szablonu kanałów, to pewnie byłoby z tym mniej zamieszania. Do tego narysowane spektrum częstotliwości z zaznaczeniem na czerwono zajętości (już bez zaznaczania kanałów) . I obowiązkowo możliwość dzielenia sie nadajnikami lub bezpośrednio częstotliwością z inną komórką.
Taka jest moja wizja :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.