Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 11 gru 2017, 22:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 22 kwie 2017, 10:33 
Offline

Rejestracja: środa 13 kwie 2016, 10:22
Posty: 76
Lokalizacja: Rzeszów
Kurcze, mnie pogodynka najbardziej interesi. Ale niestety co bym w wersji Beta nie wlaczyl wywala mi blad ze aplikacja zostala zatrzymana :(

Wysłane z mojego Lenovo P780


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
bartekr pisze:
Kurcze, mnie pogodynka najbardziej interesi. Ale niestety co bym w wersji Beta nie wlaczyl wywala mi blad ze aplikacja zostala zatrzymana :(

Wysłane z mojego Lenovo P780


Jeżeli wywala Ci taki błąd (i jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś :)), to następnym razem kliknij "Raport" - prześlesz wtedy do Google trochę danych diagnostycznych, które będę mógł odtworzyć i które pomogą mi przy zdiagnozowaniu. Napisz mi też proszę przez PW żeby nie śmiecić model telefonu i wersję Androida (tę z informacji o telefonie). Możesz też napisać repro-steps, czyli co robisz i w którym dokładnie momencie wywala się aplikacja. Spróbujemy powalczyć.

Aha - i upewnij się, że masz najnowszą wersję, moduł pogody dostał jedną poprawkę od publikacji aplikacji - jeżeli nawet nie da rady pobrać pogody, to powinien pokazać komunikat, a nie się wywalić.

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 99
Lokalizacja: Katowice
Kilka uwag/propozycji:
- chętnie bym widział, jaką wersję softu mam zainstalowaną (teraz widzę, że to wersja beta bez numeru)
- baterie jak najbardziej w osobnej sekcji (te same można używać w różnych modelach)
- możliwość edycji wpisów modeli bez konieczności przechodzenia przez edycję modelu
- jakaś forma eksportu danych, nawet najprostsza przez plik, który sobie przekopiuję z tabletu na komórkę (a nie będę musiał wszystkiego przepisywać)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
adam.pc pisze:
Kilka uwag/propozycji:
- chętnie bym widział, jaką wersję softu mam zainstalowaną (teraz widzę, że to wersja beta bez numeru)


To jest dobry pomysł (m.in do zgłaszania błędów), od następnej wersji jej numer będzie widoczny w nagłówku.

adam.pc pisze:
- baterie jak najbardziej w osobnej sekcji (te same można używać w różnych modelach)


Raczej tak zostanie - ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby móc powiązać akumulator z modelem i przechodzić łatwo od jednego do drugiego. Ale to w przyszłości.

adam.pc pisze:
- możliwość edycji wpisów modeli bez konieczności przechodzenia przez edycję modelu


Myślałem o tym, ale to nie jest takie proste, bo nie wiadomo, w którym momencie zapisywać dane (po każdej zmianie? Po wyjściu z pola? Explicite?). Natomiast w każdym wpisie (model, pogoda, akumulator etc.) pojawi się w narożniku ikonka do szybkiego przejścia do edycji - powinno trochę ułatwić życie.

adam.pc pisze:
- jakaś forma eksportu danych, nawet najprostsza przez plik, który sobie przekopiuję z tabletu na komórkę (a nie będę musiał wszystkiego przepisywać)


W przyszłości zrobię backup na Google Drive, ale na chwilę obecną (rozwiązanie "na szybko"):

  • Upewnij się, że na komórce i na tablecie aplikacja jest wyłączona (nawet nie ma jej w tle - najlepiej zamknij wszystkie aplikacje)
  • Podłącz komórkę do komputera
  • Przejdź do katalogu Phone\Android\data\
  • Znajdź katalog com.spooksoft.rcassistant_beta
  • Skopiuj go na pulpit
  • Podłącz tablet
  • Wklej katalog do tej samej lokalizacji

W taki sam sposób można również zrobić prymitywny backup danych.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 18:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
Brakuje mozliwosci masowego czyszczenia 'ptaszkow' w checklistach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
Do sklepu leci właśnie wersja 1.0.3 Rc Assistanta. Najważniejsze zmiany:

  • Poprawiony bug z otwieraniem manuali w Androidzie 7+
  • Poprawiony bug z wyświetlaniem obrazów na Androidzie 4.2
  • Dodane: częstotliwości FPV 5.8 Ghz, Tx 1.2 Ghz oraz klasyfikacja przestrzeni powietrznej do ściąg
  • Dodana lista akumulatorów (w trakcie rozwoju)
  • Poprawiony layout edytora lokalizacji pogody, teraz jest więcej miejsca na wybranie lokalizacji
  • Dodane resetowanie checklist
  • Wersja aplikacji jest teraz wyświetlana w nagłówku

Lista akumulatorów w tej chwili jest dosyć mało funkcjonalna, bo jest wciąż w trakcie rozwoju.

Mam kilka próśb do wszystkich zainteresowanych:
1. Jeżeli masz pomysł, w jaki sposób można byłoby monitorować zużycie akumulatorów w aplikacji, proszę napisz. Ja nigdy tego nie robiłem i nie wiem, jakie parametry są interesujące. Chcesz oglądać wykresy którychś parametrów? Zliczać inne? To nie problem, tylko daj znać :)
2. Meteo jest rewelacyjnym serwisem pogodowym, ale jego wadą jest to, że oferuje dane tylko dla centralnej Europy w centrum z Polską. Jeżeli znasz jakiś międzynarodowy odpowiednik Meteo, napisz proszę - w miarę możliwości pojawi się w aplikacji.
3. Jeżeli używasz aplikacji i podoba Ci się - oceń ją proszę w Sklepie Google. Jest to dla mnie jako dewelopera ważne, ponieważ motywuje ;), a poza tym Google promuje w wynikach wyszukiwania wysoko ocenione aplikacje.

Miałem napisać, że aktualizacja pojawi się w przeciągu kilku godzin, ale chyba mnie w Google'u lubią, bo dostałem właśnie powiadomienie, że już jest. No to miłego instalowania/aktualizowania i używania :)

Update Known issue: tabela 1.2 Ghz nie zapisuje danych po zamknięciu. Poprawka pojawi się w następnej wersji. 5.8Ghz powinna działać prawidłowo.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 99
Lokalizacja: Katowice
Spook pisze:
W przyszłości zrobię backup na Google Drive, ale na chwilę obecną (rozwiązanie "na szybko"):

Upewnij się, że na komórce i na tablecie aplikacja jest wyłączona (nawet nie ma jej w tle - najlepiej zamknij wszystkie aplikacje)
Podłącz komórkę do komputera
Przejdź do katalogu Phone\Android\data\
Znajdź katalog com.spooksoft.rcassistant_beta
Skopiuj go na pulpit
Podłącz tablet
Wklej katalog do tej samej lokalizacji

W taki sam sposób można również zrobić prymitywny backup danych.


Sprawdziłem, działa. I o to chodziło :-D

Jeszcze jedna propozycja dla akumulatorów: poza ich parametrami technicznymi istotna jest liczba cykli ładowania. Warto być mieć pole, w którym by można taka liczbę przechowywać (po każdym ładowaniu powinno się zwiększyć jej wartość o 1). W wersji bardziej rozbudowanej mogła by być to lista, w której każde ładowanie to byłaby np.: data i ilość energii naładowanej (ale dla przejrzystości w mAh).

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
Spook pisze:
Poprawiony bug z otwieraniem manuali w Androidzie 7+

Dziala

Spook pisze:
częstotliwości FPV 5.8 Ghz

Filtrowanie cos chyba nie dziala. Wybieram Raceband widze E, Wybieram ImmersionRC widze C, itp. Niezaleznie od filtra Diatone, U, O, L i H sa caly czas widoczne.

Spook pisze:
klasyfikacja przestrzeni powietrznej

Ta sama uwaga co do przepisow - sa odfiltrowywane jesli jezyk nie jest ustawiony na polski - zupelnie niepotrzebnie.

Spook pisze:
Dodane resetowanie checklist

Dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
pawelsky pisze:
Spook pisze:
częstotliwości FPV 5.8 Ghz

Filtrowanie cos chyba nie dziala. Wybieram Raceband widze E, Wybieram ImmersionRC widze C, itp. Niezaleznie od filtra Diatone, U, O, L i H sa caly czas widoczne.


Przygotowałem wersję patch z poprawkami (1.0.3.1), już jest tam poprawione. Doszły dwa nowe filtry (Diatone, Eachine).

pawelsky pisze:
Spook pisze:
klasyfikacja przestrzeni powietrznej

Ta sama uwaga co do przepisow - sa odfiltrowywane jesli jezyk nie jest ustawiony na polski - zupelnie niepotrzebnie.


To nie tak działa jak myślisz. Moja aplikacja jest przygotowana pod lokalizację, czyli tłumaczenie na różne języki. Obecnie aktywne są dwa: polski i domyślny - angielski. Ogólnie działa to tak, że jeżeli ktoś ma ustawiony język w komórce na polski, Android automatycznie wybiera polskie zasoby. Jeżeli natomiast ma ustawiony jakikolwiek inny, to Android wybierze język domyślny. Ponieważ angielski jest językiem najbardziej międzynarodowym (a można przypuszczać, że większość modelarzy w mniejszym lub większym stopniu go zna), to on jest właśnie językiem domyślnym.

Ściągi są zasobem lokalizowanym - muszą być, bo zawierają dużo tekstu. Moja aplikacja ma osobne zestawy ściąg dla osobnych języków, ponieważ niektóre zasoby w niektórych językach mogą nie mieć większego sensu (ba, mogą się nawet różnić - jak dopuszczalne częstotliwości, czy ogólnie aspekty prawne). Na przykład Amerykanina raczej mało będą interesować polskie przepisy albo przestrzenie powietrzne opisane po polsku (a najprawdopodobniej po angielsku też). A na chwilę obecną RC Assistanta - ciekawostka - poza Polakami używają również osoby w USA, Norwegii, Francji, Hiszpanii i w Tanzanii. Udostępnianie tym osobom zasobów po polsku nie ma większego sensu.

To nie jest więc tak, że ja ukrywam zasoby w tym, czy innym języku. Po prostu w danym języku tych zasobów nie ma, bo musiałyby zostać zlokalizowane i musiałyby dla danej kultury mieć sens. Być może w przyszłości dopiszę opcję wyświetlania zasobów z innych języków, ale jest to trochę roboty, a praktyka niestety pokazuje, że przypadki takie jak Twój - osoby używające na komórce nienatywnego języka - są raczej marginalne.

Jeżeli korzystasz z Androida 7, możesz spróbować dodać w ustawieniach język polski jako drugi język - wtedy interface będziesz miał po angielsku, ale moja aplikacja powinna wyświetlać Ci się po polsku (tylko że też wszystkie inne, które obsługują polski język).

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
Spook pisze:
Przygotowałem wersję patch z poprawkami (1.0.3.1), już jest tam poprawione. Doszły dwa nowe filtry (Diatone, Eachine).

Filtrowanie pozostalych juz dziala, ale filtr nawal wybiera niewlasciwe bandy, np. E zamiast C dla raceband, C zamiast F dla Immersion itp.

Mysle ze lepiej wrzucac poprawki z mniejsza czestotliwoscia, a troche dokladniej je testowac...

pawelsky pisze:
Ściągi są zasobem lokalizowanym - muszą być, bo zawierają dużo tekstu. Moja aplikacja ma osobne zestawy ściąg dla osobnych języków, ponieważ niektóre zasoby w niektórych językach mogą nie mieć większego sensu (ba, mogą się nawet różnić - jak dopuszczalne częstotliwości, czy ogólnie aspekty prawne). Na przykład Amerykanina raczej mało będą interesować polskie przepisy albo przestrzenie powietrzne opisane po polsku (a najprawdopodobniej po angielsku też). A na chwilę obecną RC Assistanta - ciekawostka - poza Polakami używają również osoby w USA, Norwegii, Francji, Hiszpanii i w Tanzanii. Udostępnianie tym osobom zasobów po polsku nie ma większego sensu.


Z jednej storny nie chcesz pokazywac polskich przepisow komus kto ma ustawiony jezyk na angielski, z drugej kazdy dostaje na twarz sciage LEDow dla DJI (mimo ze lata recznie klecona 250) lub czestotliwosci 1.2GHz mimo ze lata na 5.8GHz. Nie tedy droga moim zdaniem. To uzytkownik powinien decydowac co chce zobaczyc a czego nie, determinowanie tego na podstawie jezyka interfejsu jest moim zdaniem bledne.

Dorob jakies filtrowanie, mozliwosc ukrywania chatsheetow ktorymi nie jestesmy zainteresowani albo chociaz daj mozliwosc ustawiania domyslnego jezyka gdy dany cheatsheet jest nie dostepny w jezyku GUI.

Spook pisze:
Jeżeli korzystasz z Androida 7, możesz spróbować dodać w ustawieniach język polski jako drugi język - wtedy interface będziesz miał po angielsku, ale moja aplikacja powinna wyświetlać Ci się po polsku (tylko że też wszystkie inne, które obsługują polski język).

Chciales powiedziec ustaw polski jako pierwszy? Jako drugi to juz ustawiony mam, ale aplikacja z tego najwyrazniej nie korzysta (a moze powinna?).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 15:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
Kolejny blad w wersji 1.0.3.1 i cheatsheetach od nadajnikow 5.8
1. Zaznaczam w bandzie A 5845MHz jako In use, 2 sasiednie oznaczaja sie jako Risky
2. Zmieniam orientacje z pionowej na pozioma
PROBLEM 1: Zaznaczone wczesniej Risky znikaja, a zamiast nich pojawiaja sie inne w roznych dziwnych miejscach tabeli
PROBLEM 2: Zaznaczanie kolejnych czestotliwosci nie powoduje oznaczania sasiednich jako Risky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 mar 2015, 10:02
Posty: 368
Lokalizacja: Radom
I jak będą wyglądały dane lipo? Bo jak narazie można tylko wprowadzić nazwę, pojemność i ilość cel.
Może warto by było aby użytkownik mógł ustawić kolejność układ​u głównego sam, np. Checklist, pogoda, akumulatory ...

_________________
SJCAM 4000 wifi
Syma X5C-1
ANTek-450 (DJI F450); RedAnT (x220); CreeppX (underconstruction)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
pawelsky pisze:
Kolejny blad w wersji 1.0.3.1 i cheatsheetach od nadajnikow 5.8
1. Zaznaczam w bandzie A 5845MHz jako In use, 2 sasiednie oznaczaja sie jako Risky
2. Zmieniam orientacje z pionowej na pozioma
PROBLEM 1: Zaznaczone wczesniej Risky znikaja, a zamiast nich pojawiaja sie inne w roznych dziwnych miejscach tabeli
PROBLEM 2: Zaznaczanie kolejnych czestotliwosci nie powoduje oznaczania sasiednich jako Risky


Generalnie mam "cannot reproduce", więc sprawdź proszę jeśli możesz:
1. Czy te oznaczenia w innych miejscach nie pojawiły się również w portrait (orientacji pionowej) zaraz po oznaczeniu częstotliwości jako użytej?
2. Zapisz proszę wartości częstotliwości, które zostały oznaczone w całej tabeli i wrzuć do posta, to będzie łatwiej dojść, co się dzieje.
3. Zaznaczenie kolejnych częstotliwości nie zawsze spowoduje oznaczenia sąsiednich jako Risky, ponieważ ryzykowne są oznaczone tylko odległe o +- 20MHz od już zaznaczonych (jak mówi opis na początku). 20 MHz wziąłem z artykułu, który ktoś tu podlinkował, ale z własnego doświadczenia wiem, że takie "bliskie" częstotliwości potrafią czasem przebijać.

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 kwie 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5509
Lokalizacja: Polska
Spook pisze:
1. Czy te oznaczenia w innych miejscach nie pojawiły się również w portrait (orientacji pionowej) zaraz po oznaczeniu częstotliwości jako użytej?

Nie

Spook pisze:
2. Zapisz proszę wartości częstotliwości, które zostały oznaczone w całej tabeli i wrzuć do posta, to będzie łatwiej dojść, co się dzieje.

Screenshoty przed i po zmianie orientacji
przed.png
przed.png [ 71.5 KiB | Przeglądany 466 razy ]
po.png
po.png [ 82.09 KiB | Przeglądany 466 razy ]


Spook pisze:
3. Zaznaczenie kolejnych częstotliwości nie zawsze spowoduje oznaczenia sąsiednich jako Risky

Wiem, dlatego dla ulatwienia podalem przyklad w ktorym zaznaczane sa sasiednie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 cze 2014, 17:31
Posty: 141
Lokalizacja: Wrocław / Wałbrzych
Dzięki wielkie za screeny. Spróbuj proszę jeszcze wcisnąć przycisk "Clear" i ponowić eksperyment - czy znów pokazują się losowo oznaczenia? Jeśli to jest to, co myślę, to błąd nie powinien się już w ogóle powtórzyć.

Pozdrawiam -- Spook.

_________________
Aplikacja dla pilotów RC na Androida: Rc Assistant
ZMR250 "Zając", ZMR250 "Królik", Phantom 3 Advanced, HPI Savage Flux Xs "Ryś"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.