Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 10:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: czwartek 08 cze 2017, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 405
Lokalizacja: Warszawa
Tak na prawde wszystko zalezy od "kata" odbiornika w stosunku do anteny i ciaglosci pokrycia pod spodem,
oraz konkretnego przypadku np. mocy, wzmocnienia anteny i bw.

Ale przykladowa karta anteny dualbandowej 800Mhz/1800Mhz
https://www.kathrein.de/fileadmin/media ... 363955.pdf

Zobacz jak waska jest charakterystyka werykalna w stosunku do horyzontalnej:
6-8-2017 12-24-08 PM.png
6-8-2017 12-24-08 PM.png [ 73.49 KiB | Przeglądany 1050 razy ]

Do tego policzyc np +4deg tiltu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
MorF pisze:
Do tego policzyc np +4deg tiltu.

Po to pytam czlowieka "z branzy" zeby nie musiec teoretycznie liczyc tylko dowiedziec sie jak to wyglada w Polsce w praktyce :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2979
Lokalizacja: Warszawa
Czyli planując loty, trzeba poznać lokalizację anten i ich polaryzację, żeby było wiadomo gdzie i na jakiej wysokości latać :roll: To chyba przerost formy nad zdrowym rozsądkiem :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 405
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
MorF pisze:
Do tego policzyc np +4deg tiltu.

Po to pytam czlowieka "z branzy" zeby nie musiec teoretycznie liczyc tylko dowiedziec sie jak to wyglada w Polsce w praktyce :)

Musze to policzyc w wolnej bo automatyczne kalkulatory raczej nie uwzgledniaja takiej koniguracji gdzie Rx mamy de facto na wiazce tylniej/bocznej anteny.

Wszystko zalezy od wysokosci, o ile zejdziemy z glownej wiazki jak widac gwaltownie wzmocnienie anteny spada. Montowane anteny sa mocno "kierunkowe" aby uniknac interferencji z sasiednimi stacjami oraz wprowadzic 3 sektory (standardowo).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 97
Lokalizacja: Warszawa
no właśnie mnie to też zastanawia :).
Zakładam 100m w górę przeciętnie w kraju ale fajnie było by się dowiedzieć o tym od fachowca z branży, jak sobie robiłem testy na wysokościach ok. 50 metrów wszystko było ok.

jacekis pisze:
bardzo ciekawy temat ale chyba przekombinowany vpn, ip, servery, a nie lepiej załadować do modelu tel.komorkowy włączyć jakiś komunikator skype ipt. i po prostu zadzwonić z wideo ?!


Ja nie potrafię na chwilę obecną : wyjąć kamery z telefonu i zamontować ją na ramie oddzielnie, wysłać dobrej jakości obraz "low latency" z androida i podłączyć telemetrię do telefonu z FC.
To natomiast umożliwia mi dowolny komputer który ma odpowiednie porty.

Głuś pisze:
Problem tylko polega na tym że mocart, skupia się na szukaniu dostawcy LTE zamiast na meritum, a LTE jest już tak tanie że można sobie wybrać operatora na zasadzie - które logo się bardziej podoba.


Skupiałem się na tym na początku jednak w przyszłości zakładam przejście na VPN ( nie potrafiłem tego zestawić na początku ). Tu nie chodziło o operatora Panowie a jedynie o ustawienia APN konkretnego operatora. W moim przypadku komunikacja z kopterem odbywa wspólnym łączem dla sygnału wideo i telemetrii poprzez protokół UDP, który mówiąc uproszczenie umożliwia odbiornikowi "nasłuchiwanie" pakietów do niego dostarczanych. Dzięki temu opóźnienia w odbiorze obrazu redukuje się do minimum.
Żeby to uzyskać niezbędna jest widoczność "odbiornika / ground station" z publicznie dostępnej sieci a niestety obecnie jest mało osiągalne u różnych operatorów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 405
Lokalizacja: Warszawa
mocart pisze:
jak sobie robiłem testy na wysokościach ok. 50 metrów wszystko było ok.

Z taka wysokoscia to jest jeszcze najgorsza pozycja bo dla planowania obszarow rural wysokosc anten to jest czesto tez ok 40-50m.
Fakt ze dochodza tilty anyway obiecuje policzyc to w wolniejszej chwili i napisze :->
Przepraszam za wtracenie do dyskusji ale moze sie komus przyda.

A propos aplikacji przy transmisji bardziej bym sie martwil ze wypadniesz z LTE i utkniesz np w 2G.
Albo nawet bedziesz w LTE ale z uwagi na obciazenie komorki scheduler przydzieli Ci mniej zasobow a wiec i throughput bedzie nizszy.
Wyobraz sobie ze zamiast 10Mbps dostajesz 128kbit w 2G i co wtedy?

Chcesz uzyc UDP, mysle ze warto byloby miec tez jakis kanal zwrotny.
Np. kontrolnie byloby patrzec na cos a'la loss rate na poziomie aplikacji i np wylaczac video albo zmniejszac rate.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 kwie 2017, 09:19
Posty: 13
Lokalizacja: Kielce
To jeszcze zapytam: Który operator w Polsce ma w LTE800 szerokość pasma 15 MHz na swoich nadajnikach?

_________________
Blade Chroma. Serwis,naprawa,kalibracja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 97
Lokalizacja: Warszawa
MorF pisze:
A propos aplikacji przy transmisji bardziej bym sie martwil ze wypadniesz z LTE i utkniesz np w 2G

W tym przypadku mam możliwość wymuszania łączenia jedynie 4G/3G bez sieci 2G. Zakładam że obecnie pokrycie kraju w 3G powinno być na poziomie 95%.

Norfnet pisze:
Albo nawet bedziesz w LTE ale z uwagi na obciazenie komorki scheduler przydzieli Ci mniej zasobow a wiec i throughput bedzie nizszy.Wyobraz sobie ze zamiast 10Mbps dostajesz 128kbit w 2G i co wtedy?

Tak problem z zasobami wydaje się teraz większym problemem. Jednak w większości obecnego oprogramowania ground station ( mission planner, qground control, towel ) standardem się robi to, że video i telemetria jest przekazywana niezależnie od siebie, mimo, że po tym samym łączu. Wykorzystywane są różne porty ( zwykle 5000 lub 5600 dla video i 14550 dla telemetrii ) i realizowane przez oddzielne aplikacje pośredniczące. Wideo można wyłączyć w dowolnym momencie. Dlatego też zakładam że można spriorytetyzować połączenie telemetryczne wyżej niż video. Na chwilkę obecną nie zastanawiałem się nad tym ale fakt to bardzo dobra uwaga.

MorF pisze:
Chcesz uzyc UDP, mysle ze warto byloby miec tez jakis kanal zwrotny.

Tu może dałem zły synonim ponieważ telemetria idzie dwukierunkowo a połącznie umożliwia pełną komunikację poprzez mavlink. UDP (https://pl.wikipedia.org/wiki/User_Datagram_Protocol )działa w dwie strony jednak jest bardziej narażone na utratę danych. Wykorzystuje je obecnie ponieważ nie mam stałego IP po stronie koptera jednak fakt zastanawiam się czy nie lepszym dla telemetrii byłyby TCP. Nie jestem specjalistą od sieci wiec może za dobrze się wyraziłem na początku. Reasumując odpowiedz komunikacją z kopterem jest cały czas 2-kierunkowa od momentu startu do momentu utracenia połączenia. Uratę łącza jednak chciałbym rozwiązać parametryzacją FC i ustawieniami wejścia w tryb RTL lub landing. Dodatkowo zawsze backupowo mam R/C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 405
Lokalizacja: Warszawa
Norfnet pisze:
To jeszcze zapytam: Który operator w Polsce ma w LTE800 szerokość pasma 15 MHz na swoich nadajnikach?

Żaden :)
Orange 10,
Tmobile 10
Plus 5
Play 5.

Przy czym cześć robi agregacje z pasmem z 1800 ale nie każdy modem / telefon obsługuje CA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 21:28 
Offline

Rejestracja: sobota 07 sty 2017, 12:23
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
A może po prostu dualWAN? Poprzez router. Na jakimś tomato. LTE z modemów USB. Asus dostępny jest nawet z 4 USB. Więc i kamerę można podpiąć i telemetrię osobno?
Jak z opóźnieniem to nie wiem.
Znaczy mamy pomysł na odbiór, podwójny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
MorF, od kiedy to Plus ma 800MHz? Pytam serio bo wiem że miał mieć, ale w końcu zrezygnowali i T-mobajl z Plejem się przepychali o ten kawałek pasma bo T chciał mieć koniecznie obok Orangunata z uwagi na Networks (czy jak jej team tej spółce).

Norfnet, MorF Ci już wyjaśnił że bzdury gadasz, a ja dodam tylko jeszcze że to właśnie ping w tym przypadku jest najważniejszy, a prędkość typu 10/10, zakładając że będzie stabilna, wystarczy do tych celów z zapasem. Co Ty chcesz 4K na żywo transmitować z bitrate rzędu kilka MB/s? Zapomnij żadna malina czy bananapi tego nie uciągnie :) 10Mb/s to 1MB/s z groszami - spokojnie wystarczy do takiego celu byle by to było stabilne.

Właśnie dlatego że to pasmo jest wykorzystywane w terenie mało zaludnionym to zwróciłem na nie uwagę - w końcu tam latamy. Po drugie jeszcze raz podkreślam warto je mieć, a i tak do tego modem będzie golił inne wedle potrzeby. Po trzecie kolejny plus 800MHz jest taki że mają je jedynie najnowsze smartfony/modemy i ogrom ludzi mająca starszy sprzęt nie może z niej korzystać :-)

Z tą wysokością można zrobić prosty test, smartfon do modelu z jakimś LRS i przelecieć się przykładową trasa na różnych wysokościach. Są na google play apki rejestrujące rodzaj sieci razem z mocą sygnału, a jak sie boisz że zwieje to balon, hel i plecionka wędkarska - bardzo lekka i mocna :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 cze 2017, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 97
Lokalizacja: Warszawa
MorF pisze:
mocart pisze:
jak sobie robiłem testy na wysokościach ok. 50 metrów wszystko było ok.

Z taka wysokoscia to jest jeszcze najgorsza pozycja bo dla planowania obszarow rural wysokosc anten to jest czesto tez ok 40-50m.
Fakt ze dochodza tilty anyway obiecuje policzyc to w wolniejszej chwili i napisze :->
Przepraszam za wtracenie do dyskusji ale moze sie komus przyda.

A propos aplikacji przy transmisji bardziej bym sie martwil ze wypadniesz z LTE i utkniesz np w 2G.
Albo nawet bedziesz w LTE ale z uwagi na obciazenie komorki scheduler przydzieli Ci mniej zasobow a wiec i throughput bedzie nizszy.
Wyobraz sobie ze zamiast 10Mbps dostajesz 128kbit w 2G i co wtedy?

Chcesz uzyc UDP, mysle ze warto byloby miec tez jakis kanal zwrotny.
Np. kontrolnie byloby patrzec na cos a'la loss rate na poziomie aplikacji i np wylaczac video albo zmniejszac rate.

Ja mam w sumie jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj potestowałem sobie konstrukcje bo byla ładna pogoda. Telemetria działa swietnie, zero przerw na wysokosciach do 50m i w sumie obraz tez nie przerywa ale jednak jest efekt pixelizacji i czasami hold ekranu ( na 1-2 sekundy). Zastanawiam się jaką optymalną rozdzielczość ustawić i jaki bitrate na 3g. Wtedy raczej bedze pewne ze zadziala to plynnie na 4g również. Jakieś może macie sugestie? Takie testowanie na żywca troszkę jest uciążliwe.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 cze 2017, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 97
Lokalizacja: Warszawa
heniek12 pisze:
Żeby uzyskać taki efekt możesz na przykład postawić server vpn. RPI podłączy się do niego, dostanie wewnętrzne ip w obrębie sieci vpn. Każdy inny komputer podłączony do tego vpn będzie mógł wejść na wybrane ip przypisane do RPI.


chyba powolutku zaczynam dojrzewać do tematu VPN. W sumie jeszcze nic w tym temacie jeszcze nie robiłem jednak wydaję mi się że hi-life z publicznym IP za jakiś czas się skończy wiec powolutku chciałbym przemyśleć sprawę jego alternatywy. Z powyższego tekstu wynika że powinienem posiadać jakiś serwer VPN do którego będą się łączyły z jednej strony RPI a z drugiej Ground station. Zakładam też że muszę posiadać też stałe IP dla tego serwera i tu wydaje mi się ze mogę skorzystać z usług VPS ( kiedyś w sumie o tym czytałem na webhostintalk.pl ). Mam teraz podstawowe pytanie: czy łączenie poprzez serwer VPN spłynie znacząco na szybkość połączenia kopter > ground station ? Czy macie różnica powinna być minimalna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.