Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 00:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 gru 2017, 13:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 4
Lokalizacja: Debica
Hej,

Może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc. Zamontowałem OSD do swojgo quadcoptera i podłączyłem do kontrolera lotu SP Racing F3 do portu UART1. Minim ładnie się sflashował przez FTDI, łączy sie przed serialpasstrough pod wpieciu kabla USB do FC, czyli wychodzi na to, że jest podłączony poprawnie......Aleeee ...

totalnie nie wyświetla tego czego chcę tj. pokazuje timer, napięcie baterii, ale np. horyzontu czy trybu lotu (acro, horizon) już nie (a zaznaczone w MMOSD GUI just). Tak jakby nie mógł zaciągnąć danych z FC. Jakieś pomysły?. W ustawieniach portów kontrolera lotu mam zaznaczony tylko otwarty port UART1 - może tutaj trzeba coś zaznaczyć?

Nie jest zamocowany odbiornik i silniki bo ciągle na nie czekam, ale to chyba nie ma nic wspólnego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3575
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
a co masz ustawione w konfiguratorze dla tego portu?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 161
Lokalizacja: Ustroń
http://seriouslypro.com/files/SPRacingF ... latest.pdf

Ze szczególną uwagą przeczytaj "UART1 headers - Used for 5.0v Serial IO. (OSD, etc.) MUST NOT be used when a cable is connected to the USB port."

Na tej płytce UART1 jest współdzielony z portem microUSB, upewnij się że nie jesteś podłączony doń podczas testów OSD.

Jakiego softu używasz w FC?

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Ostatnio zmieniony wtorek 05 gru 2017, 14:22 przez lgojniczek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 4
Lokalizacja: Debica
pma_ pisze:
a co masz ustawione w konfiguratorze dla tego portu?



Nic - tylko zaznaczone MSP przy UART1. Dodatkowo jeszcze zaznaczone w zakładace configuration "TELEMETRY"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 161
Lokalizacja: Ustroń
vertoo pisze:
pma_ pisze:
a co masz ustawione w konfiguratorze dla tego portu?



Nic - tylko zaznaczone MSP przy UART1. Dodatkowo jeszcze zaznaczone w zakładace configuration "TELEMETRY"


a poco ci to TELEMETRY przy tym porcie? wyłącz to na tym porcie zostaw samo MSP

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 4
Lokalizacja: Debica
lgojniczek pisze:
vertoo pisze:
pma_ pisze:
a co masz ustawione w konfiguratorze dla tego portu?



Nic - tylko zaznaczone MSP przy UART1. Dodatkowo jeszcze zaznaczone w zakładace configuration "TELEMETRY"


a poco ci to TELEMETRY przy tym porcie? wyłącz to na tym porcie zostaw samo MSP


kliknięte "testowo", generalnie jedna i druga opcja (kliknięte/nie kliknięte) nic nie daje i nie wyświetla się to co powinno


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 161
Lokalizacja: Ustroń
Nie jesteś podłączony przez microUSB podczas testów?

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 gru 2017, 14:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 4
Lokalizacja: Debica
lgojniczek pisze:
Nie jesteś podłączony przez microUSB podczas testów?


Nie nie, wszystko wypięte tj usb i lipo (usb przez fc nie jest w stanie zasilić minima jeśli chce się go konfigutować) , po czym wpięte jeszcze raz tylko lipo normalnie jak do lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.