Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 12:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 cze 2016, 09:05 
Offline

Rejestracja: środa 18 maja 2016, 09:09
Posty: 3
Lokalizacja: BLM
Witam
Mam problem z OSD jak w temacie. Wgrałem oprogramowanie MWOSD. Po podłączeniu w modelu układ działa poprawnie ale nagrzewa się znacznie a zainstalowane BEC po prostu parzy w palce. czy to normalne że to OSD ma tak wysoki pobór prądu?

Druga sprawa to to ze jak podłączę sygnał RSSI z RX to OSD się zawiesza, wyłącza. Dochodzi czasem nawet do tego że żeby ruszyło muszę na nowo zaprogramować układ.

Poza tym układ działa prawidłowo, mój sprzęt to:
Rama: QAV250 ze zintegrowanym PDB(z miejscem na wlutowanie OSD)
RX: D8R II Plus z softem D8R XP (PPM + RSSI)
FC: CC3D z softem CleanFlight

Ps. BEC grzeje się zarówno te wlutowane na płytkę a także jak podepnę tylko pod BEC z regli, to one także mocno się nagrzewają


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 cze 2016, 09:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 744
Lokalizacja: Kraków
ad1. w MinimOsd się tak grzeje Max7456 , i to jest normalne, że on jest gorący.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 cze 2016, 11:18 
Offline

Rejestracja: środa 18 maja 2016, 09:09
Posty: 3
Lokalizacja: BLM
No to spoko, tylko czy BEC powinno się prze to tak grzać. Regulator napięci na układzie MP2307DN według noty katalogowej ma wydajność prądową na poziomie 3A, a w szczytach nawet 4A. Z kolei OSD według producenta ma zapotrzebowanie na poziomie max 0.5A. dodatkowo podłączoną mam kamerkę na 5V(max 0.1A) i w sumie nic więcej nie obciąża zasilania(odłączyłem FC).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 07:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 13:37
Posty: 33
Lokalizacja: Warszawa
A przypadkiem OSD nie daje Ci 12v na zasilanie kamery? Czytałem w wielu miejscach, że jest mocno niezalecane używanie tego 12v, własnie dlatego, że się płytka pali. Tam jest jumperek do włączania i wyłączania tego 12v


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 cze 2016, 11:07 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
ja mam taką samą ramkę z tym dedykowanym PDB pod microOSD i jest ok. wywaliłem te BEC'i dodawane do tego PDB bo były lipne... zasilam wszystko bezpośrednio z pakietu(nawet na 4s działa). I RSSI też mi poprawnie działa- odbiornik to eLeReS. może nie dałeś rezystora z kondensatorem pomiędzy linkiem RC a microOSD?
KROOKOO pisze:
Tam jest jumperek do włączania i wyłączania tego 12v
na tym microOSD nie ma chyba zworki do zalutowania...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.