Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 00:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 lis 2015, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1843
Lokalizacja: Poznań
Znowu Fajtom zamknął dyskusję, ja czekam na P4 może mi moją aktualną kobietę zastąpi :-/

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lis 2015, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
I dlatego jest tak popularny ;) Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda w praktyce praca z ground station phantoma 3, bo na stronie dji w zasadzie poza informacją że jest to niewiele można wyczytać

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lis 2015, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
jacekV pisze:
Tylko uwaga, DJI wycofało się z Ground Station na PC bo Google nie supportują Goggle Earth, więc jeżeli już to tylko na Applu.

Właśnie co sie uczyłem obsługi GS na PC, teraz wypada szukać jakiegoś Ipada z piątej ręki :-/


A probowales UgCS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lis 2015, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
Wszystko super! tylko czy jest jakaś aplikacja na te srajpady i tablety że można zaczytać waypointy z pliku a nie stukać palcem w mapę ? potrzebuję bardzo konkretne punkty, których współrzędne są w bazie danych, i mógłbym je grupować w niewielkie obszary i ładować do ground station. A mając ich kilkaset to średnio widzę edytowanie z palca każdego.

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lis 2015, 18:01 
Offline

Rejestracja: środa 08 maja 2013, 21:01
Posty: 262
Lokalizacja: Rzeszów - Gorlice
Polecam Pixhawka - można ustawić mu waypointy albo latać w manualu i ustawić zdjęcia np co 10m ( z GPS) - i jako operator tylko latasz a kontroler już sam zajmuje się pstrykaniem fotek - Przerobiłem to ostatnio i wygląda to super:). Po WP jeszcze nie odważyłem się:/. Ja akurat używałem Canon ixus 100 - nie powala jakością zdjęć ale... W planach mam teraz lustrzankę podpiąć.

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - ZTW Spider 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 400mW
TAROT 680PRO - DJI NAZA M v2 - Multistar 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 200mW
ZMR QAV250 - ZMR 1804 2400KV ESC 10A Simonk Naze32 10 DOF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lis 2015, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 mar 2012, 17:44
Posty: 35
Lokalizacja: Tczew
Na ajpadzie nie wiem ale w GS na PC to wygląda tak, że w C:\Program Files (x86)\DJI Product\Ground Station 4.0.11\GsData\Mission
jest pliczek z zapisanym wcześniej planem, który to wygląda tak

<?xml version="1.0" encoding="utf-16" standalone="yes"?>
<Mission MissionTimeLmt="360" IsPatrol="Start_to_End" StartWayPointIndex="0" VerticalSpeedLimit="1,5">
<WayPoint id="0">
<Latitude>54,0561866760254</Latitude>
<Longitude>18,8528480529785</Longitude>
<Altitude>10</Altitude>
<Speed>2</Speed>
<TimeLimit>37</TimeLimit>
<YawDegree>360</YawDegree>
<HoldTime>3</HoldTime>
<StartDelay>0</StartDelay>
<Period>0</Period>
<RepeatTime>0</RepeatTime>
<RepeatDistance>0</RepeatDistance>
<TurnMode>Adaptive_Bank_Turn</TurnMode>
</WayPoint>
<WayPoint id="1">
<Latitude>54,0561141967773</Latitude>
<Longitude>18,8514156341553</Longitude>
<Altitude>10</Altitude>
<Speed>2</Speed>
<TimeLimit>55</TimeLimit>
<YawDegree>360</YawDegree>
<HoldTime>3</HoldTime>
<StartDelay>0</StartDelay>
<Period>0</Period>
<RepeatTime>0</RepeatTime>
<RepeatDistance>0</RepeatDistance>
<TurnMode>Adaptive_Bank_Turn</TurnMode>
</WayPoint>
<WayPoint id="2">
<Latitude>54,0556831359863</Latitude>
<Longitude>18,8512325286865</Longitude>
<Altitude>10</Altitude>
<Speed>2</Speed>
<TimeLimit>33</TimeLimit>
<YawDegree>360</YawDegree>
<HoldTime>3</HoldTime>
<StartDelay>0</StartDelay>
<Period>0</Period>
<RepeatTime>0</RepeatTime>
<RepeatDistance>0</RepeatDistance>
<TurnMode>Adaptive_Bank_Turn</TurnMode>
</WayPoint>
<WayPoint id="3">
<Latitude>54,0555381774902</Latitude>
<Longitude>18,8525867462158</Longitude>
<Altitude>10</Altitude>
<Speed>2</Speed>
<TimeLimit>53</TimeLimit>
<YawDegree>360</YawDegree>
<HoldTime>3</HoldTime>
<StartDelay>0</StartDelay>
<Period>0</Period>
<RepeatTime>0</RepeatTime>
<RepeatDistance>0</RepeatDistance>
<TurnMode>Adaptive_Bank_Turn</TurnMode>
</WayPoint>
<WayPoint id="4">
<Latitude>54,0558547973633</Latitude>
<Longitude>18,85329246521</Longitude>
<Altitude>10</Altitude>
<Speed>2</Speed>
<TimeLimit>37</TimeLimit>
<YawDegree>360</YawDegree>
<HoldTime>3</HoldTime>
<StartDelay>0</StartDelay>
<Period>0</Period>
<RepeatTime>0</RepeatTime>
<RepeatDistance>0</RepeatDistance>
<TurnMode>Adaptive_Bank_Turn</TurnMode>
</WayPoint>
</Mission>

a tak wygląda w programie
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lis 2015, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
geo pisze:
Na ajpadzie nie wiem ale w GS na PC to wygląda tak

Po pierwsze, primo, to viewtopic.php?p=421705#p421705
Po drugie, primo to jest GS od datalinka do nazoodobnych a nie od Phantoma 3
A po trzecie, primo - ultimo, nazpodobne maja ograniczenie do kilkudziesieciu-kilkunastu waypointow (w zaleznosci od modelu) a wiec rowniez odpadaja (nawet na iPadzie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lis 2015, 16:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
niezwykle cenię sobie elegancje rozwiązań DJI niestety

po pierwsze primo
kojak pisze:
jacekV pisze:
DJI wycofało się z Ground Station na PC


po drugie
geo pisze:
primo - ultimo, nazpodobne maja ograniczenie do kilkudziesieciu-kilkunastu waypointow (w zaleznosci od modelu)


a dokładnie to do 16 w przypadku Nazy M 1 i 2 oraz 50 na Wietkongu/A2 i 200 w ACE
co dla mnie jako posiadacza Nazy-M czyni to rozwiązanie kompletnie bezużytecznym do robienia gęstych siatek i chmur punktów

chyba muszę zacząć spoglądać w kierunku 3DR Pixawka.... może ktoś zrobić screena z programowania waypointów oraz pokazać plik z zapisaną trasą ?

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lis 2015, 19:02 
Offline

Rejestracja: środa 08 maja 2013, 21:01
Posty: 262
Lokalizacja: Rzeszów - Gorlice
http://copter.ardupilot.com/wiki/common-chdk-camera-control-tutorial/
albo wystarczy wpisać Pixhawk CHDK Pixhawk UAV- temat rzeka - możesz sobie wyznaczyć 4 pkt i zrobić mapkę z przelot

fajny poradnik : https://3drobotics.com/wp-content/uploads/2015/04/Mapping-Package-Instructions-v1.pdf - czemu ja tego wcześniej nie znalazłem:)

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - ZTW Spider 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 400mW
TAROT 680PRO - DJI NAZA M v2 - Multistar 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 200mW
ZMR QAV250 - ZMR 1804 2400KV ESC 10A Simonk Naze32 10 DOF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lis 2015, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
fajny poradnik! ale dotyczy on standardowych aplikacji do 3DR pixhawk czy to jakaś wersja oprogramowania tylko z pakietu mapper ?

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 lis 2015, 20:27 
Offline

Rejestracja: środa 08 maja 2013, 21:01
Posty: 262
Lokalizacja: Rzeszów - Gorlice
ja to urchamiam na standardowym Pixhawku, ale jaj mam oryginał. trochę czasu mi brakuje więc muszę trochę odłożyć testy na dalszy plan:/

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - ZTW Spider 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 400mW
TAROT 680PRO - DJI NAZA M v2 - Multistar 30A - TAROT 4006/620KV - 1355 - Boscam 5.8GHz 200mW
ZMR QAV250 - ZMR 1804 2400KV ESC 10A Simonk Naze32 10 DOF


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.