Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 14:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 12 lis 2015, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
Ok jest takie zadanie - wykonanie zdjęć w punktach o konkretnych współrzędnych - punkty w postaci chmury o rozpiętości 2-3 km w odległościach po ok 200-300 m od siebie.
Jaką platformę (kopter/samolot) dobrać dla jak najlepszego efektu? oczywiście samolot pozwoli zrobić to zadanie w mniejszej ilości nalotów, jednak czy nie przełoży się to na trudniejsze warunki do fotografowania ? Aparat do tego celu wystarczy Nex z pancake. Zdjęcia mają być ukośne lub/i pionowe. Do tego punkty nie są ułożone w szeregach co czyni ścieżkę lotu dość trudną do opisania. Wysokość lotu 50m!

Jaki kontroler lotu? Z tego co wiem to na pewno DJI A2 ma opcje waypointów, ale chyba nie on jedyny i jest to opcja kopterowa.
Kopterowa jest mi bliższa sercu bo jestem kopterowcem więc samolot byłby bardzo trudnym rozwiązaniem chyba że wynajęty.

Jakie wyzwalanie aparatu, jeśli na waypoint to jak?
Potrzebna jest dobra wydajność, dużo tego.

Ja myślę o DJIS900+A2+Nex7 ale może jest coś lepszego/tańszego ?

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8398
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kopter i pixhawk.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1240
Lokalizacja: Lubelskie
A po co Ci te wapointy? Robienie osobnej platformy do jednego zlecenia to trochę bez sensu. Przecież możesz dolecieć manualnie w każde z tych miejsc, cyknąć foty i po sprawie :)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
Myślę też o pixhawk, ktoś testował na nim waypointy? ktoś w ogóle na nim lata? ;) APM mi się podoba pod względem dostępu do ground station ale nie miałem go w rękach nigdy a nie jest to raczej opcja plug&play...

Wszystko jest kwestią ilości punktów - jeśli mamy chmury po kilkaset punktów to jednak potrzebne jest rozwiązanie automatyczne no i w miarę długolot

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1706
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Pixhawk to następca APM i działa na tym samym ground station.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 12:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 14:18
Posty: 633
Lokalizacja: mazowsze
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=5&t=31128
w tym wątku dałem filmik pokazujący co i jak z WP na pstryczku i funkcją circle - nie ma problemu żeby zamiast circle robić zdjęcia wyzwalaczem migawki.

_________________
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8398
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
kojak pisze:
Myślę też o pixhawk, ktoś w ogóle na nim lata?

Hm nie, chyba nikt..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
hej michal_e dzięki za linka - muszę dokładnie poczytać, ale wygląda na to że to najlepszy kontroler do tego typu zadań :)

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 lut 2014, 11:53
Posty: 1843
Lokalizacja: Poznań
Przecież na APM też można zaprogramować lot po waypointach, poza tym Datalink do Nazy również załatwia sprawę a ceny tej ostatniej zaczynają być przyzwoite.

_________________
Wszystko co lata, jeździ, pływa no i ... kobieta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2248
Lokalizacja: Jasienica
Pieth pisze:
poza tym Datalink do Nazy również załatwia sprawę a ceny tej ostatniej zaczynają być przyzwoite.



Tylko uwaga, DJI wycofało się z Ground Station na PC bo Google nie supportują Goggle Earth, więc jeżeli już to tylko na Applu.

Właśnie co sie uczyłem obsługi GS na PC, teraz wypada szukać jakiegoś Ipada z piątej ręki :-/

edyta : http://www.dji.com/info/releases/pc-gro ... scontinued

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2015, 10:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
jacekV pisze:
DJI wycofało się z Ground Station na PC


a to pech..... a było już tak pięknie
ten Datalink jaki ma zasięg - w sensie że on musi być w zasięgu cały czas aby misja była wykonywana - w instrukcji pisze 1.1 km ?

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2015, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 wrz 2012, 07:14
Posty: 278
Lokalizacja: Gdańsk
Jeśłi jakość fotek nie musi być rewelacyjna, najprościej zrobisz to phantomem 3 z aplikacją litchi. Ustalanie waypointów i co ma się dziać w danym waypoincie - pstryknięcie fotki pod określonym kątem, zrobienie panoramy, etc. jest proste jak konstrukcja cepa. Działa to też z Inspire pro, którego kamerka robi fotografie jakościowo zbliżone do NEXa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2015, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 mar 2013, 11:25
Posty: 955
Lokalizacja: 50°N,21°E
dzięki Michał za info, tak przypuszczałem, choć moja znajomość phantomów skończyła się gdzieś mniej więcej w czasie wypuszczenia wers 1.0 ;) pytanie brzmi jak możemy programować te punkty (np import w txt ?) czy możemy tak programować punkty aby zdjęcie było wykonane ukośnie na punkt czy tylko pionowo w dół ?

_________________
facebook.com/tarnowzpowietrza Yuneec Q500+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2015, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
kojak pisze:
w sensie że on musi być w zasięgu cały czas aby misja była wykonywana

Nie musi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lis 2015, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 wrz 2012, 07:14
Posty: 278
Lokalizacja: Gdańsk
kojak pisze:
) czy możemy tak programować punkty aby zdjęcie było wykonane ukośnie na punkt czy tylko pionowo w dół ?



tu instrukcja:

http://flylitchi.com/help

a tu fragment, który Cię interesuje:


Waypoint Actions

Actions are performed when the aircraft arrives at the waypoint. There are six different waypoint

actions, three of which accept an additional parameter.

You can add up to 15 different actions for each waypoint. Waypoint actions can be repeated by

increasing the "Repeat" number. Setting repeat to 1 (default) means that all actions will be done

once.

Important Waypoint actions are ignored when the mission "Path Mode" is "Curved Turns" as the

aircraft will not stop at waypoints then.

 Stay for: The time in milliseconds that the aircraft should pause at the waypoint.

 Take Photo: The camera will take one picture. For this action to work, recording must of off.

 Start Recording: The camera will start recording.

 Stop Recording: The camera will stop recording.

 Rotate Aircraft: The aircraft will rotate to the specified angle. The parameter is the angle

relative to North that the aircraft should rotate to (0° is North, 90° is East). For example,

setting it to 270° means that the aircraft will rotate to point towards West. If the aircraft is

already pointing West before starting this action, it will not rotate at all.

 Tilt Camera: The gimbal will move to the specified angle (tilt). The valid value range is +30°

above horizon to -90° (look down).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.