Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 08:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 29 kwie 2015, 08:11 
Offline

Rejestracja: środa 29 kwie 2015, 07:57
Posty: 5
Witam,
Od razu chciałem zaznaczyć że jestem laikiem w temacie dronów i FPV.
Moim problemem jest brak obrazu z kamery na monitorze. Skacze po wszystkich BAND-ach i kanałach i nic. Sprawdzałem na DIV, na RX1 i RX2 - wszędzie to samo.
Dokładny sprzęt który mam to:
1. DJI Phantom 2
2. Gimbal H3-3D
3. ImmersionRC 5,8 GHz
5. FySight Black Pearl 7"
6. Dodatkowe anteny Fat Shark
7. Kameria HD Hero 4 Silver
Drona dostałem już złożonego, moim "zadaniem" było tylko umiejscowić kamerkę.
Znalazłem filmik w internecie pokazujący identyczny problem (https://www.youtube.com/watch?v=BX9XW3ie5Ho) - autor filmu twierdzi że rozwiązał problem przestawiając zwory na transmiterze na 1,4 - ON, 2,3 - OFF. U mnie wszystkie są na ON.
Jak już pisałem jestem zupełnie nowy i zielony w tych tematach. Proszę o informację jeżeli będzie potrzeba więcej danych lub zdjęć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10656
Lokalizacja: Mikoszewo
rafa_fiki pisze:
Od razu chciałem zaznaczyć że jestem laikiem


Od razu chciałbym zaznaczyć że z reguły g... to kogokolwiek obchodzi i nie daje żadnej taryfy ulgowej jeżeli chodzi o używanie tego miedzy uszami a czasem wręcz przeciwnie.

Jeżeli chodzi o twój problem to weźże instrukcję od nadajnika i od monitora i oba ustaw tak aby pracowały na tej samej częstotliwości. Zaznaczam - częstotliwości, nie kanale bo dajmy na to CH1 w nadajniku wcale nie musi odpowiadać CH1 w monitorze.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 08:25 
Offline

Rejestracja: środa 29 kwie 2015, 07:57
Posty: 5
nie mam niestety instrukcji od transmitera
może podpowiesz jak ustawić tę samą częstotliwość?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 887
Lokalizacja: Lublin
To trzeba sobie ściągnąć, nie liczysz chyba ze ktoś z nas ściągnie, wyszuka i poda na tacy?

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10656
Lokalizacja: Mikoszewo
rafa_fiki pisze:
nie mam niestety instrukcji od transmitera


To zapytaj wujka Google - wiesz już że to Immersion i że 5,8GHz. Jakbyś jeszcze wiedział jaka moc to żaden problem na stronie Immersiona znaleźć manual.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 08:36 
Offline

Rejestracja: środa 29 kwie 2015, 07:57
Posty: 5
mam, jest to 600mW
monitor na BAND F na channel 7 ma częstotliwość 5860 MHZ, transmiter przy zworkach 1,4-ON, 2,3-OFF też 5860 MHz
później sprawdzę czy rozwiązuje to problem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 12:15 
Offline

Rejestracja: środa 29 kwie 2015, 07:57
Posty: 5
sprawdziłem - z ustawieniami jak wyżej. Nic to nie dało, dalej brak obrazu z kamery.
Jakieś pomysły? Czym to może być spowodowane? Czy coś można sprawdzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10656
Lokalizacja: Mikoszewo
Włącz sam monitor - widać "śnieg"?
Jak tak - uruchom nadajnik. Czy "śnieg zniknął i pojawił się czarny ekran?
Jeżeli tak to błąd leży w połączeniu kamery z nadajnikiem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 12:31 
Offline

Rejestracja: środa 29 kwie 2015, 07:57
Posty: 5
"śnieg" widać cały czas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 kwie 2015, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10656
Lokalizacja: Mikoszewo
Jak śnieg jest cały czas to albo nadajnik nie nadaje (zweryfikuj zasilanie) albo nadaje na innej częstotliwości.

HINT - na obrazkach z przełącznikami (jak je ustawić dla danej częstotliwości) niektórzy producenci oznaczają wypukłą część suwaczka na czarno a inni na biało. Spróbuj przestawić je w ustawienie lustrzane jak są teraz czyli te co są w górę daj w dół a te co na dole daj do góry.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.